İmaj Ne Demek?
İmaj, hedef kitlenin herhangi bir kişi, marka veya kurum hakkında zihninde şekillenen düşünce ve yargıdır. İmaj sadece dış görünüş ile ilgili bir kavram değildir; kişinin beden dili, öz güvenli oluşu, sahip olduğu potansiyel gibi birçok faktör imajı etkiler.
İmaj kavramını kısaca karşımızdaki kişide kendimizle ilgili oluşturduğumuz izlenim olarak tanımlamak mümkündür. Örneğin genel olarak mesai ve dinlenme sürelerine dikkat eden ve verilen işleri vaktinde tamamlayan biriyseniz diğer çalışma arkadaşlarınızın zihninde çalışkan ve disiplinli biri olduğunuz yönünde bir imaj yaratırsınız.
İçindekiler
İmaj Nedir?
TDK’ye göre imaj kısaca “imge, genel görünüş” şeklinde tanımlanır. İmaj kelimesi, “izlenim” sözcüğü ile benzer anlamlara gelen bir kelimedir. İmaj; herhangi bir marka, kişi ya da kurum hakkında sahip olduğumuz genel yargıları içeren bir kavramdır.
İmaj kavramı, gerek kişilerin gerekse kurumların geleceğini etkiler. İmaj, özellikle iş dünyasında önemli bir kavram olarak karşımıza çıkar.
Kişinin yaptığı meslekte başarılı ve yetkin biri olduğunu, sorumluluk sahibi ve disiplinli bir çalışan olduğunu kanıtlaması açısından iyi bir imaja sahip olması önem taşır. Benzer şekilde bir markanın ya da kurumun stratejileri, yaptığı çalışmalar vb. alanlara yönelik müşteriler veya hedef kitle üzerinde yarattığı imaj da oldukça önemlidir.
Kurumsal İmaj Nedir?
Kurumsal imaj, herhangi bir alanda faaliyet gösteren bir kurumun kendisi hakkında hedef kitlenin zihninde oluşan yargılardır. Kurumsal imaj, bir kurumun başarısı ve itibarı için son derece önemli olan ve iyi yönetilmesi gereken bir alandır.
Örneğin bir kurum içinde zaman zaman beklenmedik, kötü olaylar yaşanabilir. Ancak kurumsal imaj yönetimini etkili bir şekilde yapan bir şirket; karşılaştığı sorunları daha kolay yönetir, ulaşmak istediği kitleye yaşadığı sorunları yansıtmadan hareket edebilir ve imajını koruyabilir.
Kurumsal imaj yönetimini sağlamak için kurum içerisinde çalışan kişilere özel olarak eğitim verilebilir. Bu eğitim kapsamında çalışanlara kurumsal dile hakim olma, kurumsal iletişim, kurumda yaşanan olayları başkalarına anlatmama, şirket sırlarını gizli tutma gibi alanlarda bilgi verilebilir.
Marka İmajı Nedir?
Marka imajı; herhangi bir markanın yaptığı çalışmalar, kampanyalar, satış stratejileri ve kullandığı dil gibi her türlü faaliyetiyle hedef kitle üzerinde yarattığı izlenimdir. Marka imajı, markanın gelişimini sağlayan önemli bir faktördür.
Marka imajı, bir markanın adını duyduğumuzda o marka hakkında aklımızda canlanan ilk izlenimi ve diğer tüm duygu ve düşüncelerimizi içerir. Bir markanın imajını; kullandığı renk paletinden logosuna, kullandığı yazı stilinden sosyal medya diline kadar attığı her adım etkiler. İyi bir marka imajı oluşturmak için hedef kitle iyi analiz edilmelidir ve markanın vizyonu ile misyonu belirlenmelidir.
Her markanın yarattığı izlenim birbirinden farklıdır. Marka imajı, bir markanın rakiplerinden farkını ortaya koyar. Ayrıca marka imajı, o markadan ürün/hizmet satın alan bir tüketicinin zamanla o markanın imajı ile kendi imajını özdeşleştirmesine zemin hazırlar. Dolayısıyla marka imajı, bir markanın dikkat etmesi gereken en önemli etmenlerden biridir.
Kişisel İmaj Nedir?
Kişisel imaj, bir kişinin kendisi hakkında karşı tarafta yarattığı izlenimdir. Kişisel imaj; kişinin kendi potansiyeli, yeterlilikleri, öz saygısı, öz güveni, sözlü ve sözsüz iletişim unsurlarını nasıl kullandığı gibi birçok faktörü içerir.
Kişisel imaj iyi veya kötü olabilir. Kişisel imajın iyi ya da kötü olması, çoğunlukla kişinin kendi elinde olan bir durumdur. Kişisel imaj, kısa bir sürede oluşabileceği gibi zaman içerisinde de gelişebilir. Kişisel imajın kısa sürede oluşması, “ilk izlenim” kavramıyla ifade edilebilir. Beden diliniz, duruşunuz, etkili iletişim kurup kurmadığınız gibi birçok etken ilk izlenimin nasıl olacağını belirler.
Kişisel imaj kavramı gerek günlük ilişkilerde gerekse iş dünyasında kurulan iletişimlerde oldukça önemlidir. Kişisel imaj yönetimini doğru yapan kişiler, kurduğu her türlü sosyal ilişkide daha başarılı sonuçlar alır.
İmaj Yönetimi Nedir?
İmaj yönetimi; bir kişinin, markanın veya kurumun hedef kitle üzerinde yarattığı izlenimi doğru bir şekilde inşa etmek için yaptığı faaliyetlerin tümüdür. İmaj yönetimi, başkalarının size, çalıştığınız markaya ya da kuruma nasıl davranışlar sergileyeceğini belirleyen bir faktördür.
Örneğin doğru imaj yönetimi sayesinde müşteriler markaya daha sadık olmaya başlar ve zaman içerisinde marka bilinirliği artar. Kişisel imaj yönetiminin doğru yapılması ise kişinin başkalarına kendini doğru tanıtmasını ve daha etkili ilişkiler kurmasını sağlar.
İmaj Yönetimi Nasıl Yapılır?
İmaj yönetimi şu şekilde yapılır:
- Kendinizi olduğunuz gibi, doğru şekilde tanıtın.
- Kendinizi iyi tanıtmak için önce kendinizi iyi tanıyın.
- Etkili iletişim yöntemlerinden yararlanın.
- Problem çözme tekniklerini öğrenin.
- Yeterliliklerinizi ön plana çıkarın.
- Zayıf yönlerinizi fark edip geliştirmeye çalışın.
- Zayıf yönlerinizi yetersizlik olarak değil, geliştirilmesi gereken bir alan olarak düşünün.
- Güzel ve etkili konuşma tekniklerini kullanın.
- Diksiyon becerinizi geliştirin.
- Sosyal ilişkilerde daha çok deneyim elde edin.
- Bulunduğunuz ortama uygun kıyafetler giyinin.
- Ortama uygun davranışlar sergileyin.
- Çalıştığınız alandaki mesleki becerilerinizi arttırın.
- Öz saygınızı ve öz güveninizi arttırmaya çalışın.
- İş hayatında imaj yönetimi yapmak için öz geçmiş hazırlama tekniklerini öğrenin.
İmaj yönetimi kurumlarda, markalarda ya da kişisel olarak yapılabilir ve her bir alanda farklı uygulamalar kullanılabilir. Örneğin bir markanın imaj yönetimini yapmak için strateji belirlenir, hedef kitle analiz edilir, markanın misyonu ile vizyonu gözden geçirilebilir.
İmaj Yönetimi Eğitimi Nedir?
İmaj Yönetimi Eğitimi; kişisel ve kurumsal alanda ya da markaların imaj yönetimi için bilmeniz gerekenleri öğrenmenizi sağlayan bir eğitim programıdır. İmaj Yönetimi Eğitimi sayesinde bir kişi, kurum veya marka hedef kitle üzerinde daha doğru bir izlenim bırakabilir.
İmaj Yönetimi Eğitimi sayesinde bir marka, kurum ya da kişi; sahip olduğu özellikler, yeterlilikler ve yaptığı çalışmalar ile ilgili karşı tarafta daha iyi bir izlenim uyandırabilir. Böylece kişi, kurum ya da marka, kendini karşı tarafa daha doğru bir şekilde tanıtmış olur ve daha sağlıklı bir iletişim kurar.