İktisat Mezunu Ne İş Yapar?
Bölüm Yazıları

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi08 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi

İktisat mezunu özel sektörde ve devlet yani kamu kurumlarında çeşitli pozisyonlarda iş yapar. İktisat mezunu temel olarak finans, bankacılık, sigortacılık gibi alanlarda denetim, finansal analiz, muhasebe gibi işleri yapar.

İktisat mezunları genel olarak özel sektörde istihdam edilir fakat kamu kurumlarında da İktisat Bölümü mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Eskisi kadar çok olmasa da İktisat mezunları kamu kurumlarına atanıp çalışabilmektedir.

İktisat Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?

İktisat Bölümü mezunlarının çalışma alanları bankalar, belediyeler, vergi daireleri, Ticaret Bakanlığı, çeşitli kurum ve işletmelerin muhasebe departmanları, devlet üniversiteleri gibi kurumlardır.

İktisat Bölümü okuyan kişiler; kamuda yani devlette Karayolları Genel Müdürlüğü, TCDD, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, meteoroloji müdürlükleri gibi kurumlarda memur, ekonomist, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ya da büro personeli statüsünde çalışabilir.

İktisat Bölümü mezunları özel sektörde ise çeşitli şirketlerin finans ile ilgili biriminde görev yapabilir, muhasebe ve denetim işleriyle ilgilenebilir. Ayrıca İktisat Bölümü okuyanlar tıpkı kamuda olduğu gibi özel kurumlarda da kontrolörlük yapabilir. İktisat Bölümü mezunlarının kamudan farklı olarak özel sektördeki en büyük şansı ise kendi işini kurabiliyor olmasıdır.

İktisat okuyan kişiler özel şirketlerde daha fazla iş imkanına sahiptir, devlette atama puanları yüksek olduğu için bu bölümden mezun olan birçok kişi özel sektöre yönelmektedir. Kendini geliştiren, özellikle yabancı dil bilen İktisat mezunları özel sektörde iyi firmalarda çalışma fırsatı yakalar.

İktisat Mezunu Devlette Ne İş Yapar?

İktisat mezunu devlette şu işleri yapar:

İktisat Mezunu Özelde Ne İş Yapar?

İktisat mezunu özel şu işleri yapar:

İktisat Mezunu Yurt Dışında Ne İş Yapar?

İktisat mezunu yurt dışında şu işleri yapar:

İktisat Bölümü Nedir?

İktisat Bölümü; ekonominin işleyişi, piyasa hareketleri gibi alanlarda sosyal ve teknik açıdan analizler yapılmasını sağlayan iktisat biliminin lisans düzeyinde öğretilmesini sağlayan bir üniversite bölümüdür.

İktisat Bölümü; iktisat bilimini ve yöntemlerini bilen, gerek özel sektörde gerek kamu kurumlarında iktisat biliminden faydalanarak analizler ve araştırmalar yapan kişileri yetiştirmek için açılan bir bölümdür.

İktisat Bölümü 4 yıllık eşit ağırlık bölümüdür ve İktisat Bölümü’nü kazanmak için öğrencinin hem Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) hem Alan Yeterlilik Testleri’ne (AYT) girmesi gerekir.

Kimler İktisat Bölümü Okumalı?

Şu kişiler İktisat Bölümü okumalıdır:

  • Finans, muhasebe gibi alanlara ilgi duyan öğrenciler
  • Matematiksel ve istatiksel işlemleri kolayca yapabilen kişiler
  • İktisat bilimini öğrenmek isteyenler
  • Kendi işini kurmak isteyen kişiler
  • Ekonomiye ve piyasa hareketlerine ilgi duyan bireyler
  • Finansal analiz yeteneğine sahip olanlar

İktisat Bölümü, finans ve ekonomiye ilgisi olmayan kişiler tarafından tercih edilmemesi gereken bir bölümdür. İktisat Bölümü, eşit ağırlık alanında bir bölüm olsa da sayısal ağırlığı fazla olduğundan matematik dersinde başarılı olmayan öğrencilerin bu bölümü seçmemesi tavsiye edilir.

İktisat Maaşları Ne Kadar?

İktisat maaşları, yapılan mesleğe göre değişmekle birlikte yaklaşık 25.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir.

İktisat maaşları; kişinin görev yaptığı iş yerine, mesleğine, mesleğinde edindiği tecrübeye, kamu ya da özel sektörde çalışmasına göre değişir. Örneğin İktisat Bölümü mezunları mesleğin ilk yılında yaklaşık 25.000 TL maaş alır, iki yıl deneyimli bir İktisat mezunu 30.000 TL maaş alırken üç yıl ve üzeri düzeyde tecrübeli bir İktisat mezunu ise 35.000 TL ile 80.000 TL arasında maaş alır.

İktisat mezunları kendi iş yerlerini kurduğunda maaşları bu rakamların çok daha üzerinde olabilir. İktisat okuyan kişiler yönetici veya müdür pozisyonuna geldiklerinde aylık ortalama 50.000 TL ile 80.000 TL arasında gelir elde edebilir.

Devlette çalışan İktisat mezunları ile özelde çalışan İktisat mezunlarının maaşları da aynı değildir. Özel sektöre bağlı bazı kurumlarda İktisat mezunları yüksek maaş alırken bazı devlet kurumlarında çalışan İktisat mezunları da özeldekilere göre daha yüksek maaş alır. Burada kişinin tam olarak hangi mesleği yaptığı ve kaç yıllık deneyime sahip olduğu önemli olmaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat