İkinci El Araba Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
İçindekiler
Sıfır otomobil fiyatlarının bir hayli yükselmesi ile ikinci el araç piyasasına talep arttı. Tabii hal böyle olunca uygun fiyatlı araç satın almak isteyen birçok insan, bilgisizliğinin kurbanı olabiliyor. Doğru aracı satın almak ve sonraları pişmanlık yaşamamak için ikinci el araba satın almadan önce bilinmesi gerekenler listesini sizler için hazırladık.
İkinci el araba satın almadan önce bilinmesi gerekenler şunlar:
- Aracınızı, amacınız doğrultusunda seçtiğinizden emin olun.
- Ekspertiz raporu talep edin.
- Motor ve şasi numaralarını karşılaştırın.
- Piyasayı düzenli olarak takip edin.
- Araç ile test sürüşü yapın.
1.Kullanım Amacınıza Uygun Bir Araç Seçin!
İkinci el araba almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kullanım amacınıza uygun aracı seçmektir. Eğer otomobili kısa bir dönem için satın alacak ve ardından satacaksanız, ikinci el piyasasında daima değer kazanan araçlar üzerine yoğunlaşın. Türkiye’de en çok tercih edilen araba modellerini araştırın, en çok hangi arabaya talebin olduğunu, hangi arabanın yedek parçalarının ucuz olduğunu öğrenin.
2. Ekspertiz Raporu Talep Edin, Sonradan Üzülmeyin!
Yasal düzenlemelere göre 8 yaşın altında, 160.000 kilometreyi aşmamış araçlar için noter onaylı ekspertiz raporu bulundurma zorunluluğu yok. Ancak yine de ciddi paralar veriyorsunuz ve siz müşterisiniz, alacağınız malın kalitesinden ve sağlamlığından emin olmalısınız.
Bu sebeple arabayı satın alacağınız galeri, işletme ya da şahıslardan mutlaka aracın ne durumda olduğunu gösteren, ekspertiz raporu talep edin.
Ekspertiz raporu sayesinde aracınızın tüm detayları hakkında bilgi sahibi olabilir, değişen parçaları görebilir, karıştığı kazaları ve aldığı hasarları öğrenebilirsiniz.
3. Aracın, Motor ve Şasi Numaralarını Karşılaştırın
Araba hırsızları, çaldıkları araçların şasi numaralarını değiştirerek yakalanmayı engellemeye çalışır. Yapılan bu değişiklik ile aracın çalıntı olduğu gizlenir. Siz de satın almak üzere olduğunuz arabanın çalıntı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız ruhsatta yer alan motor ve şasi numaralarını, aracın motor yüzeyinde yazan numaralar ile karşılaştırın. Böylece çalıntı bir araç almamış olur, beladan uzak kalırsınız.
4. İkinci El Piyasasını Düzenli Olarak Takip Edin
İkinci el otomobil piyasasında fiyatların en yüksek olduğu tarihler genelde yaz aylarına denk geliyor. Özellikle yaz aylarında otomobil alma düşünceniz varsa, piyasası dikkatli bir şekilde takip edin.
Talebin en çok arttığı yaz döneminde, otomobil fiyatlarında mevsimsel bir artış gerçekleşiyor, eğer aceleniz yoksa biraz daha bekleyin, fiyatlar talebin azalması ile düşüş gösterecektir.
İkinci el araç piyasasındaki fiyatları etkileyen diğer unsuların başında ise yükselen döviz kurları, üretim ve lojistik alanında yaşanan problemler geliyor. Burada yapacağınız çok bir şey olmasa bile, piyasayı yakından takip ederek uygun fiyatlı ikinci el otomobili bulmanız daha da kolaylaşır.
5. Test Sürüşü Yapmayı İhmal Etmeyin!
Aracınızı seçtiniz, fiyatta anlaştınız, ekspertiz raporunda da herhangi bir sorun çıkmadı, artık aracı almaya hazırsınız. Ancak aracı almadan önce ufak bir test sürüşü yapmayı ihmal etmeyin. Test sürüşü yaparken aracın motorunu dinleyin, radyo, silecek, sinyal gibi özellikleri kontrol edin. En önemlisi ise aracın sizin konfor anlayışınıza ne kadar uyduğuna bakın. Konforsuz bir araç ile yolculuk yapmak ilerleyen dönemlerde canınızı sıkabilir.
Aracı satın aldığınız kurum ya da kişiden test sürüşü için müsaade isteyin, hatta test sürüşüne satıcı ile birlikte çıkıp eksikleri ya da olmasını istediğiniz şeyleri birlikte konuşun.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023