İçerik Nedir?
İçerik Yazarlığı Yazıları

İçerik Nedir?


Güncellenme Tarihi22 Mayıs 2023
Yayımlanma Tarihi

İçerik, herhangi bir konuyla ilgili yazılı ya da sözlü bir şekilde aktarılmak istenen imge, düşünce ve duygular bütünüdür. İçerik kelimesi, anlatılmak istenen öz anlamına gelir.

İçerik kelimesi, bir kavramın ya da kelimenin ne anlama geldiğini ifade eder. İçerik, aynı zamanda “muhteva” demektir. Muhteva, herhangi bir şeyin içerisinde bulunanların tümü demektir. Fakat dijital pazarlama alanında kullanılan içerik kelimesinin tanımı “herhangi bir konuda anlatılmak istenen duyguların, imgelerin veya düşüncelerin sözlü ya da yazılı formatta aktarılması” şeklinde ifade edilir.

İçerik Ne Demek?

içerik ne demek

İçerik, Türk Dil Kurumuna (TDK) göre yazılı veya sözlü anlatımda verilmek istenen duygu, imge ve düşüncelerin bütünüdür. Aynı zamanda içerik kelimesi TDK tarafından herhangi bir sözcüğün karşıladığı anlam olarak da tanımlanmaktadır.

İçerik kelimesi gazete, dergi, sosyal medya gibi farklı kanallar üzerinden üretilen işitsel ve görsel ürünler için kullanılabileceği gibi herhangi bir kelimenin kapsamını ve içerdiği anlamı ifade etmek için de kullanılmaktadır.

Web Sitesi (İnternet) İçeriği Ne Demek?

Web sitesi (internet) içeriği, internet sitelerindeki her tür yazınsal değerdir. Web sitesi (internet) içeriği deyince akla ilk olarak sitede bulunan yazılar gelse de siteye eklenen videolar ve görseller de bir internet içeriğidir.

Web sitesi içeriği kullanıcılara bilgi sunmak, eğlendirmek, ürün veya hizmetleri tanıtmak, etkileşim sağlamak veya herhangi bir amaca hizmet etmek için oluşturulan materyalleri içerir.

İçerik Nasıl Yazılır?

İçerik şu şekilde yazılır:

  • İçerik yazmak için ilk olarak konu belirlenir.
  • Belirlenen konu detaylı bir şekilde araştırılır.
  • İçeriğin hangi türde (makale, deneme vb.) yazılacağına karar verilir.
  • Yapılan araştırmaların ardından konu başlıkları belirlenir.
  • İçeriğin yayımlanacağı platformun yayın politikası incelenir.
  • İçerik, yayın politikası doğrultusunda konu ve anlam bütünlüğünü bozmayacak şekilde yazılır.
  • İçerik yazarken yazım ve noktalama hatası yapmamaya dikkat edilir.
  • İçerik yazıldıktan sonra yazarın kendisi veya varsa bir editör tarafından kontrol edilir.
  • İçerik düzenlendikten sonra belirlenen tarihte yayımlanır.

 

 

İçerik Analizi Nedir?

içerik analizi nedir

İçerik analizi, dijital pazarlama alanında içerik ve ziyaretçi arasındaki etkileşimi tespit etmek ve içeriğin arama motorlarında kaçıncı sırada yer aldığı, ne kadar tıklandığı gibi rakamsal verileri ortaya koymak için yapılan değerlendirmedir.

İçerik analizi yaparken içeriğin SEO uyumlu olarak üretilip üretilmediğine bakılır. İçeriğin ne kadar tık aldığı, aynı konuda üretilmiş diğer içeriklere kıyasla arama motorlarında ne kadar görünür olduğu gibi faktörler içerik analizi sırasında ele alınır. İçerik analizi sonucunda rakip sitelerden önde olmak için uygulanabilecek stratejiler oluşturulur ve bunun için rakip analizi yapılır. Bu stratejiler, içeriğin geliştirilmesi ve arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesi açısından önemlidir.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması; marka bilinirliği oluşturmak, marka ile müşteri arasında bağ kurmak veya ciroyu arttırmak gibi amaçlarla online ortamda yazılı ya da sözlü bir şekilde içerik yayımlamaktır.

Doğru içerik pazarlaması ile tüketicinin markaya olan bakış açısı ve davranışları değiştirilebilir, markaya olan sadakat arttırılır ve müşteriler bilgilendirilmiş olur.

SEO Uyumlu İçerik Nedir?

SEO uyumlu içerik, web sitelerinin arama motorlarında üst sıralara çıkmak amacıyla yayımladığı, içerisinde insanların aratabileceği anahtar kelimelerin yer aldığı içeriklerdir.

SEO uyumlu içerik, genellikle okuyucuya fayda sağlamak veya bilgi vermek gibi amaçlarla yazılır. SEO uyumlu içerik blog, haber, e-ticaret gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren internet sitelerinde yayımlanmaktadır. SEO uyumlu içerikler sayesinde web sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğü artar, böylece sitenin ziyaretçi sayısı artmış olur. E-ticaret sitelerinde ise SEO uyumlu içerikler sayesinde ürün satışları arttırılabilir.

SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?

seo uyumlu içerik nasıl yazılır

SEO uyumlu içerik şöyle yazılır:

  • Öncelikle SEO eğitimi alınarak kullanılabilecek SEO taktikleri öğrenilmelidir.
  • Ardından içerik konusu belirlenir.
  • İçerikle ilgili insanların arama motorlarında en çok arattığı anahtar kelimeler tespit edilir.
  • Aynı konuyu rakip sitelerin nasıl yazdığı incelenir.
  • Rakip siteleri geçmek için uygulanabilecek SEO stratejileri araştırılır.
  • SEO uyumlu içerik yazarken anahtar kelimeler yeterli sayıda kullanılır.
  • Yazıda alt başlıklar kullanılmalı ve gerekli yerlerde maddeleme yapılmalıdır.
  • Yazının SEO başarısını arttırmak için görsellerden ve videolardan yararlanılabilir.
  • Sitede daha önce benzer konuda yazılmış yazılara link verilir.
  • Site içi başlık, meta title ve description kısımları anahtar kelimeyi içerecek şekilde yazılır.
  • Konu kapsamlı bir şekilde ele alınır, yalın bir dil kullanılır.
  • SEO uyumlu içerik yazarken kelime sayısının yeterli olmasına dikkat edilmelidir.

İçerik Yazarlığı Nedir? 

içerik yazarlığı nedir

İçerik yazarlığı, herhangi bir konu ile ilgili internet ortamında yayımlanacak yazıları yazmaktır. İçerik yazarlığı, freelance veya tam zamanlı bir şekilde icra edilen bir meslektir.

E-ticaret, blog ve haber sitelerinde sıklıkla içerik yazarlarının yazdığı yazılar kullanılmaktadır. İçerik yazarları genellikle SEO uyumlu içerik yazmaktadır ancak internette deneme, makale tarzı yazı yazan içerik yazarları da bulunmaktadır.

İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

İçerik yazarı olmak için dil bilgisi kurallarına hakim olmak, yazılı anlatım becerisi gelişmiş olmak, internet dünyasına hakim ve temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olmak gerekir.

Bazı firmalar içerik yazarlığı iş ilanlarında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden ya da iletişim fakültelerinden mezun olan kişilere öncelik vereceklerini belirtmektedir. Fakat içerik yazarı olmak için bu bölümlerden mezun olmak şart değildir. Çoğu firma Temel SEO Eğitimi, SEO Uzmanlık Eğitimi veya Dijital İçerik Yazarlığı Eğitimi alan kişilere öncelik tanımaktadır.

Metin Yazarı Nedir?

metin yazarı nedir

Metin yazarı; herhangi bir konuda reklam, tanıtım veya pazarlama amacıyla içerik yazan kişidir. Metin yazarı ile içerik yazarı sıklıkla aynı meslekmiş gibi ele alınsa da ikisi birbirinden farklıdır.

Metin yazarı; web siteleri, bloglar, sosyal medya, reklam kampanyaları, broşürler ve diğer pazarlama materyalleri gibi çeşitli platformlarda kullanılmak üzere içerikler hazırlar.

Metin yazarları belirli bir hedef kitleye hitap eden ve belirli bir amacı olan içerikleri oluşturmak için kelimeleri etkili bir şekilde kullanır. İyi bir metin yazarı, hedef kitleyi anlayarak onların ilgisini çekecek, bilgilendirecek veya etkileyecek içerikleri oluşturur.

Metin Yazarı Nasıl Olunur?

Metin yazarı olmak için üniversitede belli bir bölümden mezun olma şartı aranmaz. Fakat birçok kurum iletişim fakültelerinden veya Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan kişilere öncelik tanır. Metin yazarı olmak için en önemli kriter, güçlü anlatım becerisine sahip olmak ve dil bilgisi kurallarına hakim olmaktır.

Metin Yazarı ve İçerik Yazarı Arasındaki Fark Nedir?

Metin yazarı daha çok reklam ve pazarlama alanlarında geleneksel yazarlık yaparken içerik yazarı daha çok blog, haber ve makale türlerinde dijital alanlarda yazı yazar. Metin yazarı daha çok reklam ajanslarında ya da e-ticaret sektöründe çalışır ve SEO metin yazarlığı alanında faaliyet gösterir; içerik yazarı ise blog siteleri, haber siteleri gibi mecralarda çalışır. Fakat her ikisi de sosyal medyada görev yapabilir.

İçerik Editörlüğü Nedir?

editörlük

İçerik editörlüğü, herhangi bir konuyla ilgili internet sitelerinde yayımlanacak içeriklerin belirlenmesi ve içerik yazarlarının yazdığı yazıların düzenlenmesi gibi süreçleri yürütmektir.

Bazı kurumlarda içerik editörleri rakip analizi yapma, anahtar kelimeleri ve URL yapılarını belirleme, içerik yazarına brief verme gibi alanlarda da faaliyet göstermektedir. Fakat temel olarak bir içerik editörü içerik yazarının yazdığı yazıları kontrol etmekle görevlidir.

İçerik Editörü Nasıl Olunur?

İçerik editörü olmak için özel olarak bir eğitim alma şartı bulunmamaktadır. Fakat genellikle içerik editörü iş ilanlarında iletişim fakültelerinden veya Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan adaylara öncelik verildiği belirtilmektedir. İçerik editörü olmak için Türkçe yazım ve dil bilgisi kurallarına hakim olmak, güçlü yazılı anlatım becerisine sahip olmak ve SEO bilmek gerekir.

İçerik Editörü ve İçerik Yazarı Arasındaki Fark Nedir?

İçerik yazarı, çalıştığı internet sitesinde belirlenen konuyla ilgili son teslim tarihine uyacak şekilde yazı hazırlar ve yazıya ilgili görselleri ve videoları ekler. İçerik editörü ise hangi içeriklerin yayımlanacağını belirler, içerik yazarının yazdığı yazıyı kontrol eder ve gerekli düzenlemeleri yapar.

İçerik Yöneticisi Nedir?

içerik yöneticiliği nedir

İçerik yöneticisi, bir internet sitesinde yayımlanacak yazıların belirlenmesinden yazarlar arasında görev dağılımının yapılmasına kadar içerik ile ilgili tüm süreçleri yöneten kişidir.

İçerik yöneticisi, içerik yazarları ve editörlerinden oluşan ekibin başında görev alır, yayımlanacak yazıların URL yapılarını belirler, sites trafiğinin arttırılması için strateji geliştirir.

İçerik Yöneticisi Nasıl Olunur?

İçerik yöneticisi olmak için resmi bir eğitim kriteri bulunmamaktadır. Ortalama 3-5 yıl boyunca içerik yazarlığı ve editörlüğü alanında deneyim kazanan kişiler içerik yöneticisi olabilir. İçerik yöneticisi olmak için SEO bilgisine sahip olmak, içerik analizi yöntemlerini bilmek, anahtar kelime araştırması yapmayı bilmek ve site analizi yöntemlerine hakim olmak gerekir.

Dijital İçerik Üreticisi Nedir?

Dijital içerik üreticisi; sosyal medya, blog siteleri, e-ticaret siteleri gibi farklı mecralarda üretilecek yazılı ve/veya sözlü içeriklerin oluşturulmasından sorumlu kişidir. Dijital içerik üreticisi, internet üzerinden çalışmaktadır dolayısıyla birçok dijital içerik üreticisi bir kuruma bağlı olmadan kendi işini yapmaktadır, bir kısmı ise freelance veya tam zamanlı olarak bir kuruma bağlı bir şekilde çalışmaktadır. Çoğu dijital içerik üreticisi, influencer olarak sosyal medyada faaliyet göstermektedir.

Dijital İçerik Üreticisi Nasıl Olunur?

Dijital içerik üreticisi olmak için resmi bir eğitim kriteri bulunmamaktadır. Herhangi bir alanda metin veya video formatında içerik üretmek isteyen kişiler bu mesleği yapabilir.

Dijital içerik üreticisi olmak için mutlaka kişinin anlatacağı bir konuya sahip olması, istikrarlı ve düzenli bir şekilde içerik üretmesi gerekir. Ayrıca sözlü içerikler için video çekimi, kurgu, montaj alanlarında bilgili olmak ve yazılı içerikler için SEO bilmek, internette popüler olan konulara hakim olmak vs. önemlidir.

Genellikle Yeni Medya ve İletişim, Reklamcılık, Radyo, Televizyon ve Sinema gibi bölümlerden mezun olan kişiler bu alanda daha avantajlıdır. Fakat farklı bölümlerden mezun olup kendisini dijital mecralara yönelik geliştiren kişiler de dijital içerik üreticisi olarak çalışabilir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat