Hitabet Nedir?
İçindekiler
Hitabet, diğer ismiyle retorik (belagat), kişinin karşısındakileri etkilemek amacıyla güzel ve etkileyici bir biçimde konuşmasıdır. Kısaca topluluk önünde güzel ve etkileyici konuşma sanatı olarak da tanımlanabilir.
Hitabetin amacı çoğunlukla karşı tarafı bir düşünceye inandırmak ve ikna etmektir. Dolayısıyla siyaset, satış ve pazarlama gibi alanlarda bu yeteneğin güçlü olması önem taşır. Konuşurken vurgu, tonlama ve duraklara dikkat etmek, ses tonunu doğru şekilde ayarlamak, diksiyon kurallarına uygun konuşmak, kelimeleri doğru telaffuz etmek hitabetin bir parçasıdır.
Hitabet Ne Demek?
Türk Dil Kurumuna yani TDK'ye göre hitabet, “etkili söz söyleme sanatı” olarak tanımlanır. Hitabet, diğer adıyla retorik; bizi dinleyen kişilerin düşüncelerini etkilemek, değiştirmek gibi amaçlarla yapılan bir sanattır. Bunun için güzel ve etkili bir konuşma gerçekleştirmek, ikna edici sözler söylemek gerekir.
Bu teknik, bir konuda kişileri harekete geçirmek için de kullanılabilir. Örneğin siyasi ve askeri alanda bu teknikten sıklıkla faydalanılır. Böylece sivilleri ve askerleri etkileyerek onları belli bir eylemi yapmaya teşvik etmek mümkün hale gelir.
Hitabet Çeşitleri Nelerdir?
Hitabet çeşitleri şunlardır:
- Siyasi hitabet
- Askeri hitabet
- Akademik hitabet
- Hukuki hitabet
- Dini hitabet
1. Siyasi Hitabet
Siyasi hitabet, mecliste ve seçim mitinglerinde siyasi liderlerin ve milletvekili, parti sözcüsü gibi diğer siyasi isimlerin topluluk önünde konuşurken kullandığı etkili konuşma yöntemidir.
Hitabet çeşitleri arasında bulunan bu teknik; partilerin ve siyasilerin kitlesini büyütmek, seçmenlerin düşüncelerini etkilemek için kullanılır. Hatta siyasi isimler bu alanda özel olarak eğitim alıp kendini geliştirir. Çünkü siyasette etkili konuşma her şeydir. Siyasiler hitabet yeteneğini güçlendirmek için diksiyon ve beden dili becerisini de geliştirmelidir.
2. Askeri Hitabet
Askeri hitabet, askerlerin motivasyonunu yükseltmek ve onların görevini en iyi şekilde yerine getirmesini sağlamak için kullanılan etkili konuşma yöntemidir. Bu teknik, çoğunlukla komutanlar tarafından uygulanır ve diğer hitabet çeşitlerinden farklı olarak burada daha kısa ve net cümleler kurulur.
Askeri hitabette ses tonu oldukça yüksektir ve coşkuludur. Bu yöntemle yapılan etkili konuşmalarda ana tema vatan birliği ve güvenliktir.
3. Akademik Hitabet
Akademik hitabet; sempozyum, konferans, çalıştay gibi bilimsel buluşmalarda sıklıkla kullanılan bir güzel konuşma tekniğidir. Daha çok teknik meselelerle ya da bilimsel konularla ilgilidir.
Akademik hitabet; siyasi ya da askeri hitabet kadar coşkulu değildir, daha çok kişilere bilgi verme amacı taşır. Bu yöntemde bilgi vererek kişileri etkileme amacı vardır.
4. Hukuki Hitabet
Hukuki hitabet, mahkemede iddianame okurken ya da duruşmada müvekkili savunurken kullanılan hitabet çeşididir. Bu yöntemde ikna etme amacı yoğun olarak karşımıza çıkar. Hukuk alanında yapılan her türlü etkili konuşma bu yönteme dahildir.
5. Dini Hitabet
Dini hitabet, belli bir dine mensup kişileri etkilemek ve heyecanlandırmak için dini konularda yapılan konuşmalardır. Bu teknik “vaaz” olarak da isimlendirilir.
Mesela cuma namazı sonrası hatiplerin namaza katılan kişilere verdiği öğütler, kiliselerde verilen vaazlar dini hitabet örnekleri arasında gösterilebilir.
Hitabet Nasıl Gelişir?
Hitabet şu şekilde gelişir:
- Etkili konuşma ve hitabet eğitimi alınmalıdır.
- Bol kitap okunmalıdır.
- Hitabeti iyi olan kişilerin videoları izlenerek örnek alınmalıdır.
- Beden dili iyi kullanılmalıdır.
- Evde konuşma egzersizleri yapılmalıdır.
- Aynaya bakarak konuşma çalışması uygulanmalıdır.
- İlk etapta diksiyon kurallarına dikkat ederek yavaş konuşulmalıdır.
- Vurgu ve tonlama çalışmaları yapılmalıdır.
- Önceden hazırlanan bir konuşma metni ile prova yapılmalıdır.
- Konuşmada bahsedilecek içerik geliştirilmelidir.
Hitabeti geliştirmek için uygulanacak en iyi yöntem, bu alanda eğitim alıp bol bol egzersiz yapmaktır. Aksi halde kişi bu alanda belli bir bilgi birikimi elde etmeden başarılı olamaz ve aynı şekilde öğrendiklerini pratik etmeden kalıcı hale getiremez. Dolayısıyla eğitim ve egzersizi bir arada yapmak gerekir.
Hitabet Sanatı Nedir?
Hitabet sanatı, diğer adıyla retorik veya belagat, kişileri bir konuda etkilemek ve ikna etmek amacıyla güzel söz söylemek ve etkili konuşmaktır. Retorikte açıklık ve doğruluk son derece önemli olan iki özellik olarak karşımıza çıkar.
Hitabet sanatını icra eden kişiye hatip, hatibin okuduğu metne ise hitabe denir. Hatip denildiğinde akla daha çok dini görevli anlamındaki hatipler gelse de bu terim genelde hitabet sanatını uygulayan herkes için kullanılır.
Hitabet Sanatının Özellikleri Nelerdir?
Hitabet sanatının özellikleri şunlardır:
- Bireylerin düşüncelerini etkilemeye yöneliktir.
- Dinleyicileri belli bir fikre inandırma niteliği taşır.
- İkna edici güce sahiptir.
- İnsanları harekete geçirici özellikte olabilir.
- Çoğunlukla duygulara hitap eder.
- İz bırakıcı niteliği vardır.
- Akılda kalıcıdır.
- Açıklık ilkesine sahiptir.
- Doğruluk ilkesini temel alan bir yapısı vardır.
Hitabet Sanatı Eğitimi Nedir?
Hitabet sanatı eğitimi; dinleyicileri etkilemek, ikna etmek ya da dinleyicilerin görüşlerini değiştirmek gibi amaçlarla yapılan konuşmaları güzel ve etkili hale getirmek için kullanılan teknikleri öğreten bir eğitim programıdır.
Hitabet sanatı eğitimi, retorik yani belagat sanatında kullanılan güzel ve etkili konuşma teknikleri hakkında bilgi edinmeyi sağlar. Bizi dinleyen kişileri konuşmalarımızla nasıl etkileyeceğimizi öğrenmemize yardımcı olan bu eğitim ile sunum, toplantı gibi etkinliklerde daha başarılı olmak mümkündür.
Hitabet Neden Önemlidir?
Hitabet, kişinin dinleyicilerin ilgisini canlı tutması ve onları belli bir fikre inandırması açısından önemlidir. Özellikle siyasi, dini ve askeri alanda kitleyi harekete geçirmek ve ikna etmek için hitabet becerisinin kuvvetli olması gerekir.
Güçlü bir retorik çalışması ile unutulması zor bir konuşmaya imza atılır ve dinleyiciler üzerinde iz bırakılır. Böylece dinleyicilerin fikrini değiştirmek ya da onların görüşlerini değiştirmek mümkün hale gelir.
Hitabet yalnızca kişileri etkileme açısından değil, onların merakını öldürmemesi açısından da önemli bir alandır. Örneğin diksiyon kurallarına dikkat ederek etkili bir konuşma gerçekleştiren kişiler, dinleyicileri sıkmamış olur ve 1 saatin sonunda bile dinleyicilerin ilgisini canlı tutabilir. Böylece verilecek mesaj, dinleyicilere daha kolay bir şekilde geçer.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023