Google Tag Manager Nedir? GTM Nasıl Kullanılır?
İçindekiler
Dijital pazarlama her zaman verilerin elde edilmesine ve bunların kullanılmasına dayanan bir pazarlama tekniği olduğundan dolayı verilerin toplanmasına ve analiz edilmesine ihtiyaç duyar. Google Tag Manager kullanarak bu uygulama üzerinden web sitenize giren ilgililer ile siteniz arasında nasıl bir etkileşim olduğunu fark edebilirsiniz. Google Analitik ile karıştırılan bir program olsa da aslında oldukça farklı ve daha kapsamlıdır.
Web sitenizin ziyaretçi trafiğini işinize yarayacak verilere dönüştürmek ve nasıl hareket ettiklerini anlamak için kullanımı son derece etkilidir. Verilere bağlı olarak yeniden pazarlama çalışmalarınızı artırabilir ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Etiketler sayesinde bilgi toplayan ve bunların kullanımını size bırakan bir veri kaynağı demek daha kolay olacaktır.
Google Tag Manager Nedir?
Kullanılan etiketler sayesinde bilgi toplayan ve bunların istediğiniz farklı alan ve programlarla ortak şekilde kullanılmasını sağlayan uygulamadır. Web sitenizdeki hareketlerin anlamlandırılmasını sağlayan, ısı haritalarının oluşturulmasına katkıda bulunan, pazarlamanın yeniden yapılmasını amaçlayan ve kullanıcıların neden sitenizde olduğunu anlamanıza yardım eden yönleri sayesinde özellikleri ve kullanımı sürekli artar.
Sitenize giren ve ürünü sepete ekledikten sonra satın almaktan vazgeçen birisi olması bunu fark ettiğiniz anda sizin için yeniden pazarlama yapmak için gereken verileri sunacaktır. Bunun olması için uygulamadan yararlanmanız gereklidir. SEO açısından da önemli bir yere sahip olan Google Tag Manager hakkında ve kapsamlı bir SEO eğitimi için Boğaziçi Enstitüsü tarafından sizlere sunulan Sertifikalı SEO Uzmanlık Eğitimini alabilirsiniz.
Google Tag Manager İşe Yarar?
Etiketlerin ve formların yeniden gönderilmesine, anket oluşturulmasın ve analizlerin ortaya çıkarılmasına imkan tanır. Etiketleri oluşturmak adına bazı web sitelerinden kaynak kodlar alınması ve bunların eklenmesi gerekli olduğundan bazen karmaşık gelebilir. Ama kullanıcıların alacakları veriler ile kıyaslandığında son derece etkili olduğunu anlamak gerekir.
Web sitenize giren kişilerin dosyaları indirmesi veya alışverişi tamamlamak üzereyken vazgeçmesi bu konuda doğru bilgiler ver nedenler sunduğunda bunu engelleyecek bir şeyler yapmak için elinizde neden olmasını sağlar. Bir araç olarak düşünebileceğiniz program sitenizin trafiklerini değerlendirmek için de en kolay ve etkili olanların başında gelir.
Bunların izlenmesi ve yeniden odak noktaya alınarak değerlendirilmesinde yardımcı olacaktır. Adwords veya Analytics gibi eklentilerin eklenmesi daha da fazla sonuç elde edilmesine olanak vereceğinden dolayı başka eklentilerle daha da zengin halde kullanabilirsiniz. Temel olarak kullanım amacı sitenizin ziyaretçileri ve davranışları konusunda bilgi vererek, reklam veya yeniden pazarlama konusunda yorumlarınıza katkı sağlamaktır.
Google Tag Manager Nasıl Çalışır?
Eklentilere bağlı olarak çalışan bir yapısı olduğu kullanıcıların tamamı tarafından bilinir. Eklenen etiketlerin veya web sitesi bağlantılarının ayrı yani bağımsız şekilde yüklenmesine mantığına dayanarak çalışmalarını yapar. Sayfada meydana gelen değişkenleri toplar ve bunları belli etiketler üzerinden kullanmak üzere sunar. Değişkenler toplanırken bunlardan elde edilen veriler bazı etiketler ile ortaya koyulur.
Bunların sayısı bazen öylesine çok olur ki aklınız karışabilir. Bu noktada unutulmaması gereken genel anlamda doğru etiketleri seçmek ve hedeflemek olmalıdır. Etiketlerden kullanıcıların giriş sıklıklarını veya erişimlerini kapsayanlarını seçtiğinizde istediğiniz verilerin analiz için hazır olduğunu görebilirsiniz. Yapacağınız değerlendirme bu konuda amaçlarınızın nasıl olacağını daha net şekilde belirtecektir.
Google Tag Manager Hangi Unsurlardan Oluşur?
Bu araç için bileşenleri yani oluşturan unsurları saymak için 6 öğeden bahsetmek gerekir. Bunların ilki Container yani kapsayan, kapsayıcı anlamlarına gelen kısımdır. En kritik bileşen demek yanlış olmayacağı gibi oldukça fazla işe yaradığını da fark etmeniz açısından da gerekli olur. Bu bileşen sayesinde sayfaların veya uygulama içeriklerinin sorunsuz şekilde güncellenmesi sağlanır. En son izlediğiniz ve ilgi alanınız olan etiketleri bir yere kopyalamak ve değiştirmek yerine uygulamanın bileşenini kullanarak çözebilirsiniz.
Güncellenen sayfanızda yeni etiket ve bunları tetikleyen unsurların sahibi olmanız söz konusu olur. Bir başka önemli bileşen ise etiketler yani Tag olarak işlenen kısımdır. Bir dizi etiketi şeklinde olan bu içerik anlamlandırmak istediğiniz olayların açıklanmasında veri elde etmeniz için oluşturulur. Olayların açıklanmasına katkıda bulunarak Google Analytics ile birlikte analiz edilmek üzere bir araya getirir. Üçüncü bileşen ise tetikleyiciler olarak adlandırılan ve temel özellikler arasında gelen kısımdır. Tetikleyicilerin var olmasının nedeni uygulamanın ne zaman veri toplayacağının ve etiketlerin yollanacağının bildirilmesidir.
Bu durum değişkenler, operatörler ve değerler olarak adlandırılan bileşenlerin harekete geçmesi ve buna bağlı olarak verilerin toplanmasıdır. Değişkenler de değerlerin oluşturulmasında katkı sağlarken önceden oluşturulmasını ve sayfaların anlamlandırılmasını sağlar. Değerler tetikleyicilerin topladıkları verilerin daha özel olmasına katkıda bulunurken operatörler ise değişken ve değer verilmesi konusunda yardımcı olur. Bu sayede verilerin değer karşılıklarının ortaya çıkması mümkündür.
Google Tag Manager Kurulumu Nasıldır?
Kurulumu yapmak için Tag Manager üzerinden bir hesap açmalısınız. Açılan hesabın Google bağlantılı olması zorunlu olduğundan farklı bir mail adresi denenmemelidir. Eklenmesi gereken web site ve uygulamalar için istenen profillerin meydana getirilmesi istenir.
Snippet kodunuzu da body etiketi ile başlayan kısımdan sonra eklemeniz sağlıklı çalışması için gereklidir. Oluşan panelden yeni etiketler ekleyerek bunların entegre olan Analytics ve Ads tarafından entegre hale getirildiğinden emin olmalısınız. Adımlardan sonra kurulum tamamlanmış olur.
Google Tag Manager Kullanımı İle İlgili İpuçları
Kullanımı kolay ve sonuçları etkileyici olmasına karşılık ilk kez kullanacak olanların bazı noktaları atlamaması önerilir. Kullanıcıların doğru etiketleri seçmesi büyük oranda sonuçların daha da etkileyici olmasına neden olacağından dolayı atlanmamalıdır. Aynı zamanda hesabınızı ve web sitenizin bağlantıları da düzgün şekilde yapılmalıdır. Programı kullanırken bileşenler ve terimler karşınıza çıkacağından dolayı araştırma yapmak ve ne olduğunu öğrenmek önemli hale gelir. Kullananların nasıl kullandığı ve yorumları nasıl yaptıkları noktasında doğru bakış açısıyla yorumlamak daha da önemli bir hal alır.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023