10.10'a Özel Sınırlı Süreliğine, Tüm Eğitimlerde 1 Alana 1 Hediye!
Google Reklamlarında Başarıyı Engelleyen 4 Hata
Dijital Pazarlama Yazıları

Google Reklamlarında Başarıyı Engelleyen 4 Hata

Her dijital pazarlama uzmanının zaman zaman başarısız olduğu ppc ( tıklama başına maliyet ) reklam kampanyaları vardır mutlaka. Bunu ortaya çıkarıp tetikleyen bir çok etken olabilir. Bu sorunların bazıları ppc uzmanı tarafından kaynaklanırken bazıları da kuşkusuz müşteri tarafından kaynaklanmakta. Bu makalemizde birçok dijital pazarlama uzmanının ortak sorunu olan PPC Reklam modelinde yapılan hataları Google Reklamlarında Başarıyı Engelleyen 4 Hata  başlığı altında inceliyor olacağız. Ancak önce konu bütünlüğünü sağlamak ve kafa karışıklığını önlemek amacıyla PPC Reklam Nedir  bu kavram neleri kapsıyor inceleyelim;

PPC Reklam Nedir?

PPC Reklam Modeli Pay Per Click, yani Tıklama Başına Maliyet unsurunu temsil etmektedir. Peki, bu ne demek? Google Adwords, Facebook ve Twitter üzerinde oluşturulan reklamlarda, her bir kampanyanın bütçesinin hangi şekilde harcanacağını belirten bir kuraldır. Reklam kampanyanızın bütçe yönetimi konusunda PPC kuralını uyguladığınızda, reklamınızın gören bir kullanıcı, bu reklama tıkladığında belli bir ücret ödersiniz. Örneğin, bir Adwords kampanyası oluşturduğunuzda, kampanya içeriği için belli bir PPC maliyeti görürsünüz. Tıklama başına 1 dolarlık bir reklam seçeneği oluşturduğunuzda, bir kullanıcı Google aramaları üzerinden reklamlarınız görüp bu reklama tıklarsa, bu size 1 dolara mal olacaktır. Eğer kullanıcı reklamı gördüğü halde, reklamınıza tıklamazsa herhangi bir para ödemenize gerek kalmayacaktır.

 

PPC’yi Kimler Kullanmalı?

PPC reklam kuralı her ölçekteki ve her sektördeki işletmeler için uygundur. Ürün satışları, hizmet tanıtımları, marka bilinirliğini artırmak, web siteye ya da belirli bir varış sayfasına trafik çekmek gibi birçok amaçla PPC kullanılabilir. Dolayısı ile nokta atışı niteliğinde hedeflenmiş reklam yayını yapmak ve etkili geri dönüşler almak için PPC modeli tüm işletmeler için son derece idealdir. Ancak kullanım sırasında maksimum verim elde edebilmek için bu konuda ya ciddi bir eğitim almak veya, hangi platformda reklam verecekseniz o platformun teknik destek personeli ile işleminizi başlatmanız daha akılcı bir strateji olacaktır.

 

PPC Neden Önemlidir?

» Çünkü;  Reklam maliyetlerini düşürür

PPC hakkında bir çok insan yanlış bir kanıya sahip. Bu modelin maliyet açısından oldukça yüksek olduğu sanılıyor. Oysa bu hatalı bir bakış açısınıdır. Zira PPC reklam modeli reklam maliyetlerinin ciddi anlamda düşmesine gerçekten yardımcı olur. Bu modelde esas olan kullanıcıların reklam linkinize tıklamasıdır. Yani kısaca marka olarak yayındaki reklamınıza sadece reklamınıza tıklandığında  para ödersiniz. 

Bu durumda reklamınız farklı arama sonuçlarında yüzbinlerce defa görüntülense dahi eğer tık almıyorsa, reklamınıza hiç kimse tıklamıyorsa bu görüntülenmeler için para ödemezsiniz. Konu net. Gösterime değil tıklamaya ödeme yapıyorsunuz. Bu ne demek?. İnsanlar reklamınızı sadece görünce herhangi bir ödeme yapmazsınız. Reklamınıza tıkladıkları vakit ücretlendirilirsiniz.

 

» Hedef Kitleye Ulaşmada Çok Hızlıdır

Sosyal medya kanalları yada Adwords reklam kampanyaları veya her ikisini birlikte yöneterek  hedef kitleye çok hızlı bir biçimde ulaşabilir oldukça etkili geri dönüşler alabilirsiniz.  Zira Google ADS reklamlarından sonra Facebook da reklamlarında PPC modeli kullanımına izin veriyor. Böylece markanızı yada ürünlerinizi tanıtacak kapsamlı reklam kampanyaları kurgulayıp, istediğiniz hedef kitleye hızlıca ulaşabilmeniz mümkün.  Reklamlarınıza sadece ürünlerinizle ilgilenen potansiyel müşterilerinizin tıklaması doğal olarak, reklamlarınızın daha uzun süre gösterimini sağlarken, reklam bütçenizinde de daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlar.

 

» Ürünlerinize İlgiyi Ölçmenin Çok İyi Bir Yöntemidir

Reklam kampanyalarınızı yayınlayarak, farklı potansiyel hedef kitlelere ulaştığınızda, şirketinizin ürünlerinin insanlar tarafından ne kadar ilgi uyandırdığını, dikkat çektiğinide doğru zamanlı olarak test etme imkânınız olacaktır. Tıklama başına maliyet modeli ile ödeme yapacağınız için, reklamlarınızın tıklama oranlarını analize tabi tutarak hedef kitlenizin ürün yada hizmetlerinizle ne seviyede ilgilendiğini de takip edebilirsiniz.

 

» Yeniden Hedefleme Reklamlarıyla Uyumlu Çalışır

Potansiyel müşterilerin bir ürünü yada hizmeti satın almadan önce birkaç defa o ürünle ilgili teklif ya da reklam izlemesi gerekebiliyor. İşte tam bu noktada retargeting ( yeniden hedefleme ) reklam modeli devreye giriyor. Sitenizi satın alım yapmadan terk eden kullanıcılara farklı kanallar üzerinden söz konusu ürünün reklamlarını gösterebilirsinz. Tabi retargeting reklamların olası maliyetlerini düşürmek için de PPC modelinden yararlanmanız zekice bir strateji olacak.  İnsanlar farklı kanallarda bu reklamları görseler bile reklama tıklamadıkları vakit ödeme yapmayacaksınız.

 

Google Reklamlarında Başarıyı Engelleyen 4 Hata

» 1 - Dönüşüm Takibi Yapmamak

Bu bir genel kuraldır. Eğer herhangi bir noktadan herhangi bir noktaya ulaşmak için çaba harcıyorsanız. Mutlaka gidişatınızın seviyesini takip etmeniz gerekiyor. Zira dönüşüm takibi yapılmadan yönetilen Ppc Kampanyaları hakkında sağlıklı  kararlar almanız mümkün değil.  Tahminler üzerinde aldığınız kararlar sizi mutlaka yolda bırakacaktır. Günümüz dünyasında hâla bir çok firma websitesine dönüşüm takibi amacıyla küçük bir kod eklemeyi kabul etmiyor. Ancak öyle görülüyor ki ilerleyen dönemlerde bunun göz ardı edilemez öneminin farkına varacaklar.

» 2 - Zayıf Kurgulanmış Kampanya Yapısı

Günümüze büyük, orta ve küçük ölçekli bir çok işletmenin kampayalarını direkt olarak inceleme ve bunlar üzerinde çalışma imkânı olan Google Ads uzmanlarının tespit ettiklerien en büyük problem farklı amaçlara yönelik olarak belirlenen anahtar kelimelerin aynı kampanyalar altında toplanmış olması diyebilirim. Bu nasıl olur? Bir ürün hakkında jenerik arama yapan kullanıcıyı hedefleyen bir anahtar kelime ile o ürünü bilen satın almaya daha yatkın kullanıcıları hedefleyen anahtar kelimeler aynı kampanya, hatta aynı reklam grubu altında sergilenebilir ki.

Bu yüzden reklam vermeden, kampanyalarınızı oluşturmadan önce kampanyalarınızı pazarlama hunisindeki hangi kullanıcıları hedefleyeceğinizi, onlarla nasıl etkileşime geçmeyi düşündüğünüzü belirlemelisiniz.  Sadece reklamları yayına almak için hızlıca oluşturulmuş Google Ads reklam kampanyalarının performansının düşük olma ihtimali, planlanmış kampanyalara göre çok daha yüksek olacaktır.

» 3 - Hatalı Açılış Sayfaları

Harika bir kampanya kurgunuz, hatta eksiksiz bir Google Ads hesabınız olsa bile bazen açılış sayfalarını veya kullanıcı deneyimini es geçebiliriyoruz. Bu aynı hijyen yönünden vasat durumda olan bir ortamda gıda ürünleri satmak gibi bir şey. Sattığınız ürünler ne kadar lezzetli olsa da sadece sattığınız ortam yüzünden insanlar sizden alışveriş yapmakta çekinebilirler. İyi bir PPC uzmanının en önemli görevlerinden birisi de reklamverenine bu konularda destek olabilmek, onları bu kötü durumun ne şekilde sonuçlar doğurabileceğini tam anlamıyla anlatabilmek olmalıdır.

En çok yaşanan problemlerden birisi olan bu durum bazen içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Örneğin şöyle bir yaklaşımla karşılaşabilirsiniz “Ya bizim siteyi bir arkadaş yaptı, şimdi ona ulaşamıyoruz”  Bu arkadaşımıza verilecek en iyi cevap “Peki o halde reklamlarına bir süre ara ver ve siteni iyileştir.”  cümlesi olacaktır. Zira öyle ilginç senaryolar var ki örneğin bu tip arkadaşlarımız reklama ayırdığı bütçenin sadece  %10’unu websitesine yatırıma ayırsa hayatında değişecekler karşısında şaşırıp kalacaktır.

» 4 - Reklam Metinleri

Eksiksiz bir kampanyanız, açılış sayfanız olsa bile potansiyel kullanıcıları websitenizle buluşturamıyorsanız bunların hiç bir önemi kalmıyor malesef. Böyle durumlarda hedef kitleniz ile websiteniz arasında köprü görevi gören tek şey reklam metinleriniz. Alaka düzeyi düşük reklamlarınız doğal olarak ortalamanın altında bir tıklama oranına sahip olacaktır.

Bu hem potansiyel müşterilerinizi kaçırmanıza hem de anahtar kelime kalite puanlarınızın düşmesine neden olabilir. Buz dağının diğer tarafına da bakacak olursak, sadece tıklama oranlarını yükseltmek için hazırlanan reklam metinleri de dönüşüm oranlarınızı büyük ölçüde azaltabilir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat