Google Ads Nedir Nasıl Kurulur Kapsamlı Rehber
Ürün sattığınız yada hizmetlerinizi tanıttığınız bir web siteniz var. Daha çok kişiye ulaşmak, satışlarınızı artırmak ve daha fazla para kazanmak istiyorsunuz. Makul bir hedef. Bu hedefe ulaşmanın en etkili metodu ise Google ‘da reklam vermek. Google Ads, ( eski adıyla google adwords ) ürün yada hizmetlerinizin global çapta tanıtılması konusunda en etkili kanallardan biri.
Ads sayesinde, ürün yada hizmetlerinize ihtiyaç duyan, bunları arama motorlarında arayan potansiyel müşterilerinize bizzat hedefe yönelik olarak kolayca ulaşabilirsiniz. Bu çok iyi bir imkân ancak Google Ads Nedir Nasıl Kurulur, Nasıl Kullanılır, Google Ads Reklam Ayarları Nasıl Yapılır şeklinde devam eden bir dizi soru var zihninizde. Makalemizi tüm bu sorulara detaylı cevapları vermek üzere oluşturuyor olacağız. Şimdi öncelikle Google Ads Nedir diyerek tanımını inceleleyelim;
Google Ads nedir?
Daha önce Google AdWords ve Google AdWords Express olarak anılan Google Ads Hizmetişirketlerin Google Arama Kanalları, YouTube videoları ve iş ortaklığı anlaşması ile google reklamları yayınlayan web sitelerinde şirketlerin tanıtımlarını yapan yeni nesil dijital reklamcılık kanalıdır. Reklamveren şirket hedeflediği potansiyel müşteriye ulaşmak için bütçe belirleme, belirli hedef kitle seçme, reklam zaman ayarlaması yapma gibi bir dizi işlemi hatta daha fazlasını reklam panelinden kolayca yapabilir.
Google Ads Nasıl Çalışıyor?
İnsanlar web sitenizde sattığınız ürün yada hizmetlerle ilgili anahtar kelimelerde arama yaptıklarında Google Ads, bu arama sonuçlarının en üstünde, en altında yada yan blokta reklamlarınızı gösterir. Bir dizi kompleks yazılım teknolojisi ile tetiklenip istenen sonuçlara göre kullanıcıların karşısına çıkan reklamlar tam anlamıyla hedefe yöneliktir. Kullanıcı aradığı sonucu görür, tıklayıp siteye girer. Tabi siteye girdikten sonraki tüm karar yine kullanıcıya aittir. Dilerse satın alır dilerse siteyi inceleyip çıkar.
Google Ads Reklâm Modelleri Nelerdir?
Google Ads' Reklam Sisteminde 3 temel reklam modeli vardır
» Arama Ağı Reklamları : Genelde salt yazı ( metin ) biçiminde yayınlanan reklamlardır. İnteret kullanıcıları ilgili anahtar kelimelerle arama yaptığında sonuçlar yukarıda belirttiğimiz gibi listenin en başında – sonunda yada yan sidebarda görünür.
» Görüntülü Reklam Modeli : Daha çok görsel şeklinde yayında olan reklam türüdür. Bu tür reklamlar google ile reklam anlaşması yapmış web sitelerinde yada mobil uygulamalarda yayınlanır.
» Video ve Uygulama Reklam Modeli : Çoğunlukla 10 - 15 saniyelik kısa videolardan oluşan reklam modelidir. Youtube videoları izlerken videonun içinde yada daha video başlamadan çok defa karşılaşmışsınızdır.
TBM (Tıklama Başına Maliyet) Nedir
TBM ( Tıklama Başına Maliyet ) yada bir diğer ifadeyle Tıklama Başına Ödeme kullanıcıların yayındaki bir reklamınıza tıklama yaptığında ücret kesilen reklam modelidir. TBM şeklinde ayarlanmış reklam modelinde tıklama almayan reklamlarınız için ödeme yapmazsınız. Bu aslında küçük çaplı şirketler yada hedefe yönelik süreç yürütmek isteyenler için oldukça ideal bir yöntem.
Google'da Reklam Nasıl Verilir?
Henüz nasıl olduğunu bilmediğiniz için Google’da Nasıl Reklam Verilir yada Google ‘da nasıl reklam yayınlarımgibi sorular sizi fazlası ile meşgul edecektir. Ancak sorun değil bunun için tamamlamanız gereken basit bir dizi işlem var. Önce Google Ads'e giriş yapmanız gerekiyor. ads.google.com adresinden mevcut gmail hesabınızla giriş yapabilirsiniz. Bu hizmeti yeni kullanıyorsanız. Google size bu konuda rehberlik yapacak ve ilk kurulum ve reklamınızı sadece bir kaç adımda tanımlamanız için sizi yönlendirecektir. Merak etmeyin oldukça kolay.
Dahası ilk kayıt esnasında yardıma ihtiyacınız olursa ( büyük ihtimal olacaktır ) Bir Google çalışanı sizi arayıp ücretsiz olarak sizin adınıza reklam hesabınızın kurulumu yapacaktır. Dahası ilk reklam kampanyanızıda birlikte oluşturabilirsiniz. İşlemler oldukça kolay. Google çalışanı size telefonda neyi nasıl yapacağınızı, hangi menüye tıklayıp nereye gitmeniz, burada hangi işlemi yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatıp işlemleri doğru şekilde bitirmenizi sağlıyor olacak.
Google Ads Reklam Oluşturma Aşamaları
Reklam vermeden önce hedefinizi belirlemelisiniz. Bu ilk adımınız olacak. Şu maddelerden hangisi sizin için uygunsa hedefinizi bu yönde belirlemeniz doğru olacaktır.
» Müşterilerinizden telefon araması almak istiyorsanız telefon aramalarını seçin.
» Müşterilerinizden fiziksel mağaza ziyareti hedefliyorsanız mağaza ziyaretleri 'ni seçin.
» Amacınız Sitenizde alışveriş yapılması ise web sitenizde işlem yapma 'yı seçin.
Bu işlemlerin ardından reklamınızın yayınlanmasını istediğiniz coğrafi alan için seçim yapmalısınız. Şirketinizin bulunduğu bir kasaba, bir köy yada metropol bir şehir. Bunu net olarak belirlemek size kalıyor. Coğrafi alan seçimi konusunda istediğiniz kadar daraltabilir hatta dünya çapında daha fazla genişletebilirsiniz. Örneğin bütün Avrupa ülkeleri bazlı bir seçim yapmanız mümkün.
En son reklamınızı oluşturma aşamasında günlük yada aylık bütçenizi belirleyebilirsiniz. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra reklamınız onay aşamasını bekleyecektir. Onaydan sonra artık reklamlarınız görünmeye başlar. TBM yani Tıklama Başına Maliyet modelini seçtiyseniz yalnızca kullanıcılar aramalarda görünen reklamınıza tıklama yaptığında sizden ücret kesilir.
9 Madde İle Google Reklam Nasıl Yayınlanır Resimli Anlatım
1 - ) Öncelikle Gmail Hesabı Açmalısınız. Hesabınız açıkken ads.google.com adresine gidin
2 - ) Giriş Yapınca Karşınıza Reklam Hedefinizi Belirleyeceğiniz Bölüm Çıkacak. Doldurup devam edin.
3 - ) Şimdi karşınıza işletme bilgilerinizi gireceğiniz alan gelecek. Eksiksiz doldurun
4 - ) Bu aşamada reklamlarınızın yayınlanmasını istediğiniz coğrafi alanı seçeceksiniz. İstediğiniz gibi daraltıp genişletebilirsiniz.
5 - ) Coğrafi alanı geçince artık reklamınızın görünmesini istediğiniz anahtar kelimeleri yazmanız gerekiyor.
6 - ) Anahtar kelimeleri doldurup reklam oluşturma alanına geliyorsunuz. Merak etmeyin panel ve bütün aşamalar çok kolay. Zorlanmayacaksınız. Dahası bu ilk kurulumu büyük ihtimal bir google çalışanı ile birlikte yapıyor olacaksınız.
7 - ) Reklamını oluşturdunuz ve bu aşamada bütçe belirleyeceksiniz.
8 - ) Reklamınız için son kontrolleri bu aşamada yapıyor olacaksınız.
9- ) İşte son aşama. Ödeme alanı. Hepsi bu kadar.
Google tarafından uygulanacak kısa süreli bir onaylama aşamasının ardından artık reklamlarınız görüntülenmeye hazır. Başarılar diliyoruz.