Finansal Okuryazarlık Nedir?
Online Eğitim Yazıları

Finansal Okuryazarlık Nedir?


Güncellenme Tarihi25 Mayıs 2022
Yayımlanma Tarihi

Finansal okuryazarlık, dünya ekonomisinde paranın nasıl kullanıldığını anlama becerisi ya da kişinin finansal bilgileri kavrayabilme yeteneği olarak açıklanabilir. Kişinin parayı nasıl kazandığı, parayı nasıl yönettiği, para ile ne tür yatırımlar yaptığı ve parayı nereye, nasıl bağışladığı, finansal okuryazarlık alanındaki konular içindedir.

Finansal Okuryazarlık Ne Demektir?

Finansal okuryazarlık, bireylerin bütçeleriyle ilgili detaylı bilgi sahibi olması ve gelirlerini etkin bir şekilde yürütmesidir. Finansal okuryazarlık, kişilerin tasarruflu gelir yönetimi yapması anlamına gelmektedir.

Finansal okuryazarlığa dair bilgi sahibi olan kişi, gelir-gider hesaplamasını gün, hafta ve aya bölerek yapar. Ayrıca yaptığı hesaplama sonucuna göre bütçesini kategorize eder.

Finansal Okuryazarlık Ne İşe Yarar?

Finansal okuryazarlık, kişilerin maddi kaynakları risk altına girmeden doğru yönetmesini sağlar. Finansal okuryazarlık sayesinde bireyler gelirlerini ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilirler. Finansal okuryazarlık becerisine sahip olan kişi gelirinin bir kısmını tasarruf için nasıl ayırması gerektiğine dair bilinçlidir. 

Günümüzde finansal okuryazarlık internet üzerinden sanal para birimlerinin yönetiminde oldukça işe yaramaktadır. Son dönemde artan kripto para yatırım değerleri anlık olarak değişmektedir. Bu değişimleri takip etmek ve analize dökmek için kişilerin finansal okuryazarlık bilgisine sahip olması gerekir. Ayrıca altın, döviz gibi yatırım alanlarında başarılı olmak için de finansal okuryazarlık bilgi ve becerisine sahip olunmalıdır.

Finansal okuryazarlık bilgisinin avantaj sağladığı diğer bir alan ise iş görüşmeleridir. Finansal okuryazarlık becerisi, özellikle kurumların mali departmanlarında çalışacak kişilerde aranan bir kriterdir. Bireylerin kendilerini finansal okuryazarlık alanında geliştirmesi, ekonomi ve maliye gibi alanlardaki iş başvurularında avantajlı olmasını sağlar.

Finansal Okuryazarlık Unsurları Nelerdir?

Finansal okuryazarlığın unsurları şunlardır:

  • Finansla alakalı bilgi sahibi olmak,
  • Finansal faaliyetler hakkında detaylı araştırma yapmak,
  • Bireysel finans yönetimi yapma becerisi edinmek,
  • Gelecekte ve uzun vadede finansal planlar yapmak ve bu planları sürdürmek,
  • Riskli durumlarda uygun finansal kararlar verebilmek,
  • Tasarruf yapmak ve tasarruf hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Yatırım terimlerine ve taktiklerine hakim olmak,
  • Uygun finansal tutumlar sergilemek,
  • Birikim ve yatırım esasını benimsemek.

Finansal Okuryazarlığı Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Finansal okuryazarlığı etkileyen faktörler kişinin eğitim durumu, kişisel gelir düzeyi, ailesinin gelir durumu, akademik ve yaşantısal koşulları şeklinde sıralanabilir. 

Finansal okuryazarlığı etkileyen faktörlerden en önemlisi kişinin eğitim durumudur. Özellikle sayısal mantık alanında bilgi sahibi olan kişiler, finansal okuryazarlıkta daha avantajlıdır. Eğitimi hayatında sayısal mantık uygulamalarını öğrenen kişiler, risk anında doğru finansal kararlar almayı kolay bir şekilde başarabilirler. 

Finansal okuryazarlığı etkileyen faktörlerden bir diğeri ise bireysel gelir düzeyidir. Bireysel gelir düzeyi arttıkça finansal okuryazarlık bilgisine duyulan ihtiyaç aynı oranda artmaktadır. Bireyler gelirlerini uygun ve düzgün kanallara aktarmalıdır. Bu sebeple gelir yönetiminde finansal okuryazarlık anahtar bilgi niteliği taşımaktadır.

Finansal okuryazarlığı etkileyen faktörler arasında bireysel gelir düzeyinin dışında ailenin gelir durumu da yer alır. Maddi durumu iyi seviyede olan ve dolayısıyla yatırım yapan aileler, çocuklarına da örnek olmaktadır. Kişiler, nasıl ve hangi koşullarda yatırım yapmaları gerektiğine dair ilk bilgiyi çoğunlukla ailelerinden öğrenir. Dolayısıyla kişinin finansal okuryazarlık becerisi kazanmasında ailesi önemli bir rol oynar.

Neden Finansal Okuryazar Olunmalıdır?

Doğru gelir yönetimi ve planlaması için finansal okuryazar olunmalıdır. Finansal okuryazar olmak öncelikle bireyin kendi gelirini etkin bir şekilde planlamasını sağlar. Gelirin miktarı ne olursa olsun bütçe planlaması yapmak, kişinin birikim durumu açısından önem taşır.

Finansal kaynağın doğru ve ihtiyaca yönelik kanallara aktarılması bütçe yönetimine dair detayları öğrenmekten geçer. Kişiler finansal okuryazar olmadan kaynak planlamasını efektif şekilde yapmakta güçlük çeker. Basit bir gelir-gider planı için bile finansal okuryazarlık bilgisine sahip olunmalıdır.

Finansal okuryazarlık, özellikle finans alanında işe alım yapan kurumların aradığı bir kriterdir. Finansal okuryazar olmak kişilerin kariyerlerinde de avantajlı konuma ulaşmalarını sağlar. Tüm bunlar göz önüne alındığında finansal okuryazar olmanın önemi ortaya çıkar.

 

 

Finansal Okuryazarlık Neden Önemli?

Finansal okuryazarlık, finans terimlerinin anlaşılması ve günlük hayata doğru bir şekilde uygulanması için önemlidir. Finansal terimleri anlamayan kişi, riskli durumlarda gelir yönetimi yapmakta zorluk çekecektir.

Finansal okuryazarlık teknolojinin gelişmesiyle daha da çok önem kazanmıştır. Dijital para birimlerini yönetmek için finansal okuryazar olmak gerekmektedir. Kripto para birimleri anlık borsalar ile yönetilmektedir. Borsayı anlık olarak takip etmek ve kripto para borsasına dair terimleri anlamak için finansal okuryazarlık becerisine sahip olunmalıdır.

Finansal Okuryazarlık Nasıl Geliştirilir?

Finansal okuryazarlık becerisini geliştirmek için ilk başvurulacak yol finansal okuryazarlık eğitimi almaktır. Finansal okuryazarlık eğitiminde uzmanlar tarafından kişinin işine yarayacak finans terimleri anlatılmaktadır. Eğitimlere katılan kişiler finans alanında yetkinlik sahibi olur. Ayrıca kişiler finans alanında kendilerini geliştirme fırsatı yakalar.

Finansal okuryazarlık geliştirmenin diğer yolu da bu alanda yazılan kitapları, makaleleri ve köşe yazılarını okumaktır. Finans alanında okumalar ve araştırmalar yapmak, finansal okuryazarlık becerisini geliştirmek için etkili bir yöntemdir. Finans alanına yeni giren terimlerden anında haberdar olmak için alana dair araştırma yapmak faydalı olacaktır.

Finansal Okuryazarlık Becerisi Nasıl Kazanılır?

Finansal okuryazarlık becerisi kazanmak için öncelikle finans alanına ilgili ve hevesli olmak gereklidir. Finans alanına duyulan ilgi sayesinde finansal okuryazarlık eğitimlerine katılım sağlanabilir. Finansal okuryazarlık eğitimlerinde bireyler finans alanına dair tüm detayları kısa sürede öğrenebilirler.

Finansal okuryazarlık becerisi kazanmak için İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından verilen Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ne katılabilirsiniz. Finansal Okuryazarlık Eğitimi çevrim içi yani online olarak yürütülmektedir. Bu sayede istediğiniz zaman, bulunduğunuz mekan fark etmeksizin eğitim materyallerine erişim sağlayabilirsiniz.

Finansal Okuryazarlık Nasıl Öğrenilir?

Finansal okuryazarlık öğrenmek için finansal okuryazarlık eğitimi almak gerekmektedir. Finansal Okuryazarlık Eğitimi ile kişi, tüm finansal kaynaklar ile ilgili bilgi sahibi olur ve parasal konularda etkili kararlar alabilir. Finansal okuryazarlık öğrenirken eğitim almanın diğer bir avantajı ise sertifika sahibi olmaktır. Finansal okuryazarlık eğitimi sonunda alınan sertifika iş başvurularında ve günlük yaşamda işe yarar.

Finans alanında detaylı bilgi sahibi olmanın diğer bir yolu ise yetkin kişiler tarafından yazılmış kaynaklara ulaşmaktır. Finansal okuryazarlık alanında hazırlanan kaynaklar ve online dersler aracılığıyla bireyler bu alana ilişkin bilgi kapasitelerini arttırabilir.

Online Finansal Okuryazarlık Eğitimi

Online Finansal Okuryazarlık Eğitimi, kişiye parasını nasıl yöneteceğini, bankasal işlemleri nasıl gerçekleştireceğini, finansal süreçleri ve dünya ekonomisindeki işlemleri nasıl doğru şekilde yorumlayacağını öğretir.

Online Finansal Okuryazarlık Eğitimi katılımcılara bütçe yönetmeyi, tasarruf ve yatırım kavramları hakkında yeterli bilgiyi sağlamayı, katılımcıları gelir ve giderlerinin yönetimleri konusunda yetkin ve etkin kılmayı amaçlar. 

Finansal Okuryazarlık Eğitimi, kripto para gibi yenilikçi yatırım teknolojilerine de para yatırımı yapma konusunda katılımcılara doğru hamleleri nasıl yapacağını öğretir.

 

 

Finansal Okuryazarlık Eğitimi Nedir? 

Finansal Okuryazarlık Eğitimi, bireylere finans ve ekonomi alanındaki temel terimleri öğreten bir ders programıdır. Finansal Okuryazarlık Eğitimi’nde amaç, kişilere etkin maddi kaynak yönetimini öğretmektir. Eğitime katılan kişiler özellikle mali departmanlarda çalışmak için avantajlı konuma sahip olurlar. 

Finansal Okuryazarlık Eğitimi İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından online eğitim metoduna uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Eğitimi finans alanında uzman bir eğitmen yürütmektedir. Eğitimin çevrim içi (online) ortamda sürdürülmesi sayesinde bulunduğu konum fark etmeksizin herkes zaman sınırlılığı yaşamadan derslere devam edebilir. Katılımcılar, Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ni başarıyla tamamladıktan sonra üç adet sertifika almaya hak kazanır.

Finansal Okuryazarlık Eğitimi Nasıl Alınır?

Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ni almak için İstanbul Boğaziçi Enstitüsünün internet sitesine üye olunmalıdır. Ardından Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ne kayıt yaptırılmalıdır. Ardından öğrenci paneline giriş yaparak ders videoları izlenmeli ve tüm ders içerikleri öğrenilmelidir.

Finansal Okuryazarlık Eğitimi ders videolarına erişmek için kişinin bir internet bağlantısına ve bilgisayar ya da telefon gibi bir cihaza ihtiyacı vardır. Çünkü dersler online olarak yürütülür. Finansal Okuryazarlık Eğitimi ders videolarını izlemek için belli bir zaman ve mekan sınırlaması bulunmamaktadır. Bulunduğu konum fark etmeksizin herkes istediği zaman eğitime katılabilir.

Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ne Kimler Katılabilir?

Finansal Okuryazarlık Eğitimi’ne şu kişiler katılabilir:

  • Finans alanında gelişmek isteyenler
  • Kişisel gelişimi ilerletmek isteyenler
  • Finansal okuryazarlığı öğrenmek isteyenler
  • Ekonomi ve para yönetimi alanında yetkinlik sahibi olmak isteyenler
  • Finans, ekonomi ve yatırım kavramlarına ilgili olan herkes.

Finansal Okuryazarlık Eğitimi Sertifikası Ne İşe Yarar?

Finansal Okuryazarlık Eğitimi Sertifikası şu işe yarar:

  • İş başvurularında avantaj sağlar.
  • İş görüşmelerinde olumlu bir etki bırakılmasına katkı sunar.
  • Mesleki gelişim kazandırır.
  • Finansal alanlardaki yetkinliği belgeler.
  • Başarılı bir öz geçmiş oluşturmaya yardımcı olur.

Finansal Okuryazarlık Konusunda Hangi Kitaplar Okunabilir?

Finansal okuryazarlık konusunda şu kitaplar okunabilir:

  • Finansal Okuryazarlık - Ensar Ağırman
  • Ekonometri - Ekonometrik Okuryazarlık - Selahattin Güriş
  • Sağlık İşletmelerinde Finansal Okuryazarlık - Haşim Bağcı
  • Temel Yaşam Becerisi: Finansal Okuryazarlık - Feyza Dereköy
  • Girişimci Açısından Finansal Okuryazarlık - Finansal Farkındalık Rehberi - Fatma İnce
  • Girişimciye Mektup - Finansal Okuryazarlık ve Altın Tavsiyeler - Şehram Zayer
  • Uygulamalı Finansal Okuryazarlık - Murat Kaya, Hakan Tunç
  • Finansal Okuryazarlık Araştırmaları - Aysel Gündoğdu
  • Finansal Okuryazarlık ve Finansal Refahın Belirleyicileri - Dr. Yunus Kılıç
  • Mavi Yakalılarda Finansal Okuryazarlık - Fatih Temizel

Finans Nedir?

Finans, ihtiyaç duyulan maddi kaynağın uygun şartlarda değerlendirilmesi ve iyi hal için kullanılmasıdır. Finans kelimesi sözlük anlamı “para kaynağı” olarak ifade edilir.

Finansal okuryazarlık ise finans ile ilgili durumları iyi anlama ve analiz etme becerisini ifade eder.

Finans Bilmenin Önemi Nedir?

Finans bilgisi, kişilerin gelir ve kaynaklarını yönetmesi için gereklidir. Finans bilmek,  hem iş başvurularında hem de kişilerin maddi kaynaklarını yönetmesi konusunda önemlidir. Finans bilgisi sayesinde kişiler gelirlerini doğru kaynaklara aktarmayı öğrenirler.

Finans bilmek, ayrıca şirketlerin mali departmanlarına yapılan iş başvurularında bireylerin şansını arttırmaktadır. Finans bilgisi özellikle mali departmanlarda görev alacak her unvandan kişi için önemlidir. Şirketin satın alma komisyonlarında bulunan her görevli, en azından temel finans bilgisine sahip olmalıdır. 

Finansman Nedir?

Finansman, firmaların finansal süreçlerini yönetirken ihtiyaç duydukları maddi kaynağı temin etmeleridir. Finansman, ekonomik mübadele gerçekleştirirken firmalar tarafından belirlenen maddi birimdir.

Finansal okuryazarlık anlamında gelişmiş firmalar finansman desteği bulmakta zorluk çekmezler. Finansal okuryazarlık, firmaların maddi risk ve kriz durumlarını önceden görmelerini ve önlem almalarını sağlar. Finansal okuryazarlık becerisine sahip olan kişiler, finansmanın nasıl etkili bir şekilde yönetileceğine ve raporlanacağına hakimdir. Bu kişiler bulundukları iş yerinde ihale ve proje yönetimi alanında da görev alabilirler. 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat