EUS Nedir?
Eğitim Yazıları

EUS Nedir?


Güncellenme Tarihi14 Ekim 2022
Yayımlanma Tarihi

EUS, üniversitelerin eczacılık fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen eczacıların mesleki yeterliliklerini ölçmeye yönelik olarak düzenlenen, 100 soruluk bir sınav türüdür.

EUS Açılımı Nedir?

EUS açılımı Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı şeklinde geçmektedir.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS), eczacılık fakültesinden mezun olan ya da sınav döneminde mezun olacak öğrencilerin mesleki uzmanlık kazanmak için girdikleri sınav türüdür.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) başvurusu yapmak için ÖSYM'nin internet sitesini ziyaret edebilir veya fiziki başvuru merkezlerine gidebilirsiniz.

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) başvurusunu bireysel olarak yapmanız gerekmektedir. Bunun için ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulamasını kullanabilir, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden başvurunuzu yapabilir ya da ÖSYM'nin başvuru merkezlerine gidebilirsiniz.

2022 Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) Başvuru Tarihi Ne Zaman?

2022 yılında Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) için başvuru tarihi 31 Ağustos ile 7 Eylül arasındadır.

2022 EUS geç başvuru günü ise ÖSYM tarafından 15 Eylül olarak belirlenmiştir. Sınav başvuru tarihleri boyunca adaylar sınav başvurularını yapıp sınav ücretlerini ödemek zorundadır. Başvuru tarihleri içerisinde sınav ücreti yatırılmadığı takdirde EUS sınavı başvurusu kabul edilmeyecektir.

2022 EUS Sınav Ücreti Ne Kadar?

2022 EUS sınav ücreti henüz ÖSYM tarafından belirlenmemiştir ancak 2022 EUS sınav ücretinin 300 TL olarak belirleneceği öngörülmektedir.

2021 EUS sınav ücreti ÖSYM tarafından 250 TL olarak belirlenmişti, 2021 yılındaki EUS sınav ücretine bakıldığında bu sene de benzer bir tutarda sınav ücreti belirleneceği düşünülmektedir.

 

 

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na (EUS) Kimler Girebilir?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na (EUS) şu kişiler girebilir:

  • Üniversitelerin dört yıllık eczacılık fakültelerinden mezun olanlar
  • Eczacılık fakültelerinde son sınıfta olanlar
  • Sınav tarihi içerisinde Eczacılık Bölümü’nden mezun olacak kişiler

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'na (EUS) Kaç Kez Girilebilir?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı’na (EUS) giriş sayısında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

EUS Sınavı Kaç Dakikadır?

EUS sınav süresi toplamda 135 dakika olarak belirlenmiştir.

Adayların sınav süresinin ilk 100 dakikası ve sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılması yasaktır. Adaylar sınav esnasında kısa bir süre için dahi olsa sınav salonundan ayrılamaz. Bu süreler tamamlanmadan sınav salonunu terk eden adaylar, sınav salonuna tekrar alınmaz ve sınavları geçersiz sayılır.

EUS Sınavı Puanı Nasıl Hesaplanır?

EUS sınav puanı ÖSYM tarafından bilgisayar ortamında hesaplanır. İptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılır. Adayların doğru ve yanlış cevapları ayrı ayrı toplanır ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır. Adayların ham puanları bu şekilde elde edilir. 

Ham puanlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Bu şekilde de yerleştirmede kullanılacak EUS puanı belirlenir.

EUS Sınavı'nda Yanlışlar Doğruları Götürür mü?

EUS Sınavı’nda 4 yanlış 1 doğruyu götürür.

 

 

EUS Sınavı Baraj Puanı Kaçtır?

EUS Sınavı baraj puanı 45 olarak belirlenmiştir.

Yerleştirmede esas alınacak Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45 puandan düşük olan adaylar tercih yapamazlar. 45 ve üzeri puan alan adayların da en fazla 30 tercih yapma hakları bulunmaktadır.

EUS Sınavı Puanı Hesaplanabilmesi için Kaç Net Yapılmalıdır?

EUS sınav puanının hesaplanabilmesi için kaç net yapılması gerektiği ÖSYM tarafından açıklanmamıştır.

EUS için Geçerli Yabancı Dil Sınavı Hangisidir?

EUS için geçerli yabancı dil sınavı, bakanlık ya da YÖK tarafından yapılan sınavlar ile Yabancı Dil Sınavı'ndan (YDS) oluşmaktadır.

Adayların 100 üzerinden en az 50 puan almaları gerekmektedir. ÖSYM tarafından 50 ve üzeri puana denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği olan bir belge de geçerli olmaktadır. Dil puanının geçerlilik süresi ise sınav tarihinden itibaren 5 sene olarak belirlenmiştir.

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı); yüksek lisans programlarına girişte, doçentlik ve doktora ile sanatta yeterlik başvurularında, kamu kurum ve kuruluşları A grubu kadrolarına başvurularda girilen bir sınavdır. Aynı zamanda YDS ile memuriyette dil tazminatı kazanılabilir ve ÖABT kapsamında alan sınavı yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda atama yapılabilir.

Senede 2 ya da 3 defa düzenlenen YDS; toplamda 180 dakika süren bir sınavdır. Bilgisayar üzerinden her ay gerçekleştirilen Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) de YDS ile eş değer olarak kabul edilir.

2022 Eczacılık Uzmanlık Sınavı (EUS) Ne Zaman?

2022 Eczacılık Uzmanlık Sınavı (EUS) sınav tarihi ÖSYM tarafından 16 Ekim olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra 2022 yılında başka bir EUS yapılmayacaktır, 2022 yılı için bu sınav tek sınav olarak belirlenmiştir.

2022 Eczacılık Uzmanlık Sınavı (EUS) Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 

2022 Eczacılık Uzmanlık Sınavı (EUS) sınav sonuçları 2 Kasım tarihinde ÖSYM tarafından açıklanacaktır. EUS sınav sonuçları ÖSYM’nin resmi sitesinden öğrenilebilecektir.

EUS Ek Tercih Nedir?

EUS ek tercih, Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ek tercihleri olarak bilinmektedir.

Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS), eczacılık alanında lisans eğitimini tamamlayan kişilerin uzmanlık almak için girdikleri bir sınavdır. EUS sonrası adayların tercih listesi oluşturması gerekir. İlk tercihte yerleştirmesi yapılamayan adaylara EUS ek tercih imkanı sunulmaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat