En Çok Kullanılan CV (Öz Geçmiş) Türleri
En çok kullanılan CV (öz geçmiş) türleri hakkında bilgi sahibi olan kişilerin iş görüşmelerinde olumlu dönütler alma ihtimali daha fazladır. İster öğrenci ister yeni mezun olun, farklı CV türleri hakkında bilgi edinirseniz iş başvurularında kendinizi nasıl en iyi şekilde ifade etmeniz gerektiğinin de farkına varabilirsiniz. Unutmayın, mülakatlarda sizi en iyi yansıtacak şey öz geçmişiniz olacaktır. Öyleyse vakit kaybetmeden en çok kullanılan CV (öz geçmiş) türlerini ve size en uygun olan öz geçmiş türünü birlikte keşfedelim!
İçindekiler
En Çok Kullanılan CV (Öz Geçmiş) Türleri Nelerdir?
En çok kullanılan CV (öz geçmiş) türleri şunlardır:
- Öğrenci CV Türleri
- Staj Öz Geçmiş Türleri
- Kronolojik CV (Öz Geçmiş) Türleri
- Yeni Mezun CV Türleri
- Meslek Değişikliği Öz Geçmiş Türleri
- Akademik CV Türleri
- Proje Bazlı CV Türleri
- Yönetici Öz Geçmiş Türleri
- Tematik Öz Geçmiş Türleri
- Hedefe Yönelik CV (Öz Geçmiş) Türleri
1. Öğrenci CV Türleri
Lise düzeyinde ya da üniversitenin hazırlık sınıfında olan kişilerin iş başvurusu için kullandıkları metne öğrenci CV belgesi denir. Henüz hiç tecrübesi olmayan öğrenciler, öz geçmiş belgesine neler yazması gerektiği ile ilgili sorun yaşamaktadır.Öğrenci CV’si; henüz herhangi bir iş deneyimine sahip olmayan, hem eğitimine devam eden hem de çalışma hayatına girmek isteyen kişiler için uygundur. Öğrenci öz geçmiş belgesi, öğrencinin o zamana dek eğitimi haricinde katıldığı kursları, eğer varsa almış olduğu sertifikaları ve yeteneklerini kapsar.
Öğrenci CV türlerinde kişinin hobileri ve yatkınlıkları da yer almalıdır. Bu sayede işveren, öğrencinin ilgili iş kriterlerine uyup uymadığını saptayabilir. Öğrenci CV (öz geçmiş) belgesinde kişi yaş, doğum yeri, yaşanılan yer gibi demografik özellikleri mutlaka belirtmelidir.
Öğrenci (öz geçmiş) belgesine öğrencinin eğitim düzeyi ve bulunduğu eğitim düzeyine ait not ortalaması da eklenmelidir. Not ortalaması aynı zamanda öğrencinin disiplinli biri olup olmadığı hakkında işverene bilgi vermektedir.
2. Staj Öz Geçmiş Türleri
CV türlerinden ikincisi ise staj CV türleridir. Staj CV türleri, özellikle üniversite okuyan ve tecrübe edinmek isteyen kişiler açısından önemlidir. Üniversite eğitimi kapsamında yapılan staj için adaylardan düzgün ve ilgi çekici CV hazırlaması beklenmektedir. Çünkü stajyer alımı yapacak firma, staj CV belgesini detaylı şekilde incelemektedir.
Staj başvurusu yaparken rekabetin yüksek seviyede olduğu unutulmamalıdır. Rekabet yoğunluğundan dolayı sıradan bir öz geçmiş belgesi hazırlamak etkileyici olmayacaktır. Staj CV belgesinde aday öncelikle isim, soyisim ve iletişim bilgilerini yazmalıdır. Daha sonra ise kişinin kendisi hakkında vereceği kısa bilgiler staj CV belgesinde yer almalıdır.
Staj CV’sinde unutulmaması gereken bir diğer detay ise kişinin genel not ağırlıklı akademik ortalamasıdır. Akademik ortalama, staj başvurularında adayları elemek için kullanılan önemli bir kriterdir.
Staj (öz geçmiş) belgesi stajyer adayının projelerini, araştırmalarını ve aldığı sertifikaları içermelidir. Bazı eğitim programlarının sonunda alınan sertifikalar, CV'de olması gereken sertifikalararasında gösterilmektedir. Bunlar arasında Microsoft Office, liderlik, satış-pazarlama vb. alanlarda düzenlenen sertifika programları en popüler olanlardır.
3. Kronolojik CV (Öz Geçmiş) Türleri
Öz geçmiş türlerinden bir diğeri ise kronolojik CV türleridir. Kronolojik CV türleri, herkesin CV yazmanın detaylarını öğrenmeden önce kullandığı geleneksel öz geçmiş belgesidir. Kronolojik CV (öz geçmiş) belgesi, kişinin o zamana dek yaptığı işlerin ve eğitim aldığı kurumların tarihsel sıraya göre yazılmasıdır.
Kronolojik öz geçmiş, sade ve anlaşılır bir CV belgesi hazırlamak isteyen kişiler için uygundur. Kronolojik yani geleneksel CV belgeleri renkli ve karmaşık tasarımlardan uzaktır. Kronolojik CV (öz geçmiş) belgesi, en son iş deneyiminden en eskiye olacak şekilde hazırlanmalıdır. İş deneyimleri eklendikten sonra adayın kendi yeterlilik ve yeteneklerini belgenin sonuna eklemesi gerekmektedir.
4. Yeni Mezun CV Türleri
Öz geçmiş türleri arasında yeni mezun CV belgesi de yer almaktadır. Yeni mezun kişilerin öz geçmiş belgelerinde tamamladıkları eğitim ve aldıkları sertifikalar bulunmalıdır. Yeni mezunların iş hayatına profesyonel bir giriş yapması için CV belgesini doğru şekilde hazırlaması önemlidir.
Yeni mezun CV belgesinde eğitim hayatı boyunca kazanılan başarılar ve yetkinlikler listeleme yapılarak verilmelidir. Yeni mezun CV’sinde başarıların listelenmesi, işverenin dikkatini çekmek açısından önem taşır.
Yeni mezun öz geçmiş belgesinde unutulmaması gereken nokta ise kişinin farklı dillerdeki yetkinliğidir. İkinci bir dil bilme kriteri, günümüzde çoğu iş pozisyonunda istenmektedir. Yeni mezun CV belgesinde eğitim bilgileri ve yetenekler eşit ağırlıkta yer almalıdır. Kişi yalnızca eğitim bilgilerinden ya da yalnızca yeteneklerinden bahsetmemelidir.
5. Meslek Değişikliği Öz Geçmiş Türleri
Meslek değişikliği CV belgesi, mesleğinde ve kariyerinde köklü bir değişiklik yapmak isteyen kişiler için uygundur. Meslek değişikliği CV’si hazırlanırken kişi belgenin içeriğine dair kafa karışıklığı yaşayabilir. Sanılanın aksine meslek değişikliğine karar verince yeni mesleğe uygun CV hazırlamak oldukça kolaydır.
Meslek değişikliği yapan kişi, hazırladığı CV belgesinde önceki işinden edindiği tecrübe ve başarılara yer vermelidir. Farklı bir kariyer hedefine yönelirken önceki meslek deneyiminden gelen bilgi birikimi önem arz etmektedir.
Ayrıca kişi yeni mesleğine adım atarken hazırlayacağı CV’yi profesyonel bir ön yazı metniyle desteklemelidir. Kişi, kısa ön yazı örneklerini inceleyerek kendi konumuna uygun olan metni yazmalıdır.
6. Akademik CV Türleri
Öz geçmiş türleri arasında akademik CV de bulunur. Akademik CV belgelerinin diğerlerinden farkı, kişinin yayımladığı akademik araştırmalar üzerinden hazırlanıyor olmasıdır.
Akademik öz geçmiş belgesinde bireyin hangi alanda araştırmalar yürüttüğü, akademik unvanının ne olduğu ve eğitim bilgileri yer almalıdır. Akademik CV’lerde özellikle kişinin yayımlanan makale ve araştırmalarının detaylı şekilde anlatılması gerekmektedir. Akademik CV’ler bireylerin akademik anlamda yeterli olup olmadıklarını göstermektedir.
7. Proje Bazlı CV Türleri
CV türlerinden yedincisi ise proje bazlı CV (öz geçmiş) türleridir. Sürekli bir iş döngüsü olmayan, proje konusuna bağlı olarak genellikle kısa süreli sürdürülen işlere proje bazlı iş denilmektedir.
Proje bazlı CV belgeleri, bahsettiğimiz iş türlerine başvurmak için gereklidir. Proje bazlı öz geçmiş belgelerinde kişilerin başvurdukları projeyle ilintili başarıları ve bu alanda aldıkları sertifikalar anlatılmalıdır.
Proje bazlı öz geçmiş belgeleri sade ve açık bir dille yazılmalı, kısa ve öz cümlelerden oluşmalıdır. Proje bazlı CV belgelerinde ek bilgilere yer verilmemesinin sebebi, proje liderinin sadece konuyla ilgili kısmı değerlendirmek istemesidir.
8. Yönetici Öz Geçmiş Türleri
Öz geçmiş türlerinden sekizincisi ise yönetici CV türleridir. Yönetici CV belgesi, kişinin yönetici pozisyonunun gerektirdiği sorumluluğu alacağına dair bir ön yazı ile desteklenmelidir. Yönetici CV belgesinde kişi, liderlik vasfına sahip olduğunu kanıtlayan sertifikalar ve başarılara yer vermelidir.
Yönetici CV belgesinin en üst kısmında kişinin iletişim bilgileri ve önceki yöneticilik deneyimleri bulunmalıdır. İşverenler açısından yöneticilik konumunun görev ve sorumluluklarını üstlenecek kişinin kendini geliştirmiş olması önemlidir. Bu açıdan kişinin yönetici öz geçmiş belgesine alanı dışında katıldığı eğitimleri de eklemesi önemlidir.
9. Tematik Öz Geçmiş Türleri
CV türleri arasında tematik öz geçmiş de yer almaktadır. Tematik öz geçmiş; kişinin başarılarını, aldığı eğitimi ve deneyimlerini belirli temalar haline getirecek şekilde sunmasıdır.
Tematik CV (öz geçmiş) belgesinde bireyler başarılarını ve yeteneklerini liderlik, profesyonel yetkinlikler, ödüller gibi başlıklara ayırarak tematik hale getirmelidir. Tematik öz geçmiş, işverenlere kriterleri analiz etme sürecinde avantaj sağlamaktadır. Kişi, CV belgesinde yer alan bilgileri temalar halinde yazdığı için belgeyi incelemek daha az zaman almaktadır.
10. Hedefe Yönelik CV (Öz Geçmiş) Türleri
Öz geçmiş türlerinden sonuncusu ise hedefe yönelik CV (öz geçmiş) belgesidir. Hedefe yönelik CV türleri, tam da isminde belirtildiği gibi hedefe yönelik ve hedefi etkileyici şekilde hazırlanmaktadır.
Hedefe yönelik CV belgeleri, uzmanlık gerektiren mesleklerde işe alım sürecinde kullanılmaktadır. Örneğin SEO bilgisi gerektiren işlerde ya da dijital pazarlama sektöründe kişinin hedefe yönelik CV belgesinde direkt olarak SEO alanında aldığı eğitimleri belirtmesi gerekir. Bu sayede işveren ihtiyaç duyduğu uzmanlık bilgisini kişinin belirttiği kriterler arasından kolayca saptayabilir.
CV (Öz Geçmiş) Nedir?
CV; kişinin becerileri, başarıları, eğitim durumu ve yeteneklerini kapsayan işe alım sürecinde kullanılan bir belgedir. CV kısaltması Latince “Curriculum Vitae” kavramından gelmektedir. Curriculum Vitae, Türkçe’de öz geçmiş anlamına taşımaktadır.
CV (öz geçmiş) belgesi tüm iş yerleri tarafından istenmektedir. Öz geçmiş belgesi işverenin pozisyon adayı hakkında gereken bilgileri öğrenmesini sağlar. İşe alım sürecinde kişi CV belgesini ilgili iş yerine ulaştırır. İşveren tarafından incelenen CV belgeleri arasında uygun görülen adaylar iş mülakatına davet edilmektedir. CV belgesinde kişiye ait tüm yetkinlikler, başarılar ve özellikler özetlenmektedir. İşverenin CV analizini kısa sürede tamamlaması açısından belgelerin açık ve sade bir dille düzenlenmesi önemlidir.