Eğitim Enstitüsü Nedir?
İçindekiler
Eğitim enstitüsü, ortaokul ya da ilkokul seviyesindeki öğrencilerin eğitim-öğretim süreçlerinden sorumlu öğretmenleri yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Günümüzde eğitim enstitülerinin görevini üniversiteler üstlenmektedir.
Eğitim Enstitüleri Ne Amaçla Kuruldu?
Eğitim enstitüleri, ilkokul ya da ortaokul düzeyinde ders vermek üzere öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Eğitim enstitülerinin kuruluşu, Osmanlı Devleti dönemine kadar uzanmaktadır.
Eğitim Enstitüleri Ne Zaman Kuruldu?
Eğitim enstitüsü, ilk olarak 1892’de kurulan Dârülmuallimin-i Aliye (Yüksek Öğretmen Okulu) ile faaliyetlerine başlamıştır. Fakat ilerleyen dönemlerde bu görevi Gazi Orta Öğretmen Okulu üstlenmiştir. Ardından 1946’da “eğitim enstitüsü” adıyla açılan kurumlar, ortaokul öğretmeni yetiştirme görevini devralmıştır.
Eğitim Enstitüsü Kaç Yıllıktır?
Eğitim enstitüsü 2 veya 3 yıl boyunca ders veriyordu. 2 yıllık eğitim veren eğitim enstitüleri, temel eğitimin birinci kademesi için öğretmen yetiştirirken 3 yıllık eğitim veren eğitim enstitüleri, ilkokul düzeyi için öğretmen ve araştırmacı yetiştiriyordu.
Türkiye’de Kurulan Eğitim Enstitüleri
Türkiye’de kurulan eğitim enstitüleri şunlardır:
- Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü
- İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü
- İzmir Buca Eğitim Enstitüsü
- Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü
Eğitim Enstitülerinde Hangi Dersler Veriliyordu?
Eğitim enstitülerinde başlangıçta eğitim bilimleri alanında ders veriliyordu. Ancak daha sonra eğitim enstitülerinde beden eğitimi, müzik, resim gibi dallar da müfredata eklenmiştir.
Eğitim Enstitüleri Ne Zaman Kapatıldı?
Eğitim enstitüleri, 1981’de uygulama geçirilen Türk Yükseköğretim Reformu doğrultusunda 1982 yılında kapatılmıştır. Bu tarihten itibaren öğretmen yetiştirme görevi, üniversiteler bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Başka bir deyişle, 1982 itibarıyla 2 yıllık eğitim enstitülerinin yerini “eğitim yüksekokulları” almış, 3 yıllık eğitim enstitülerinin yerini ise 4 yıllık eğitim veren “eğitim fakülteleri” almıştır. Hem eğitim yüksekokulları hem de eğitim fakülteleri üniversitelere bağlı olarak faaliyet göstermiştir.
Eğitim Enstitüsü Neden Kapatıldı?
Eğitim enstitüsü, 1973 tarihli Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ilköğretim süresini 8 yıla çıkarmak ve bu amaca uygun olacak şekilde öğretmen yetiştirmek istemesi ile 1974’ten sonraki siyasi gelişmelerden ötürü kapatıldı.
Eğitim Enstitülerini Kim Kapattı?
Eğitim enstitülerinin kapatıldığı dönemde milli eğitim bakanı Hasan Sağlam, başbakan ise Bülent Ulusu’dur. Eğitim enstitülerinin kapatılması, askeri darbe dönemine denk gelmiştir.
Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü Nedir?
Hizmet içi eğitim enstitüsü, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yapan personellere gerekli eğitimlerin verilmesini sağlamak amacıyla kurulan kurumdur. Hizmet içi eğitim enstitüleri aynı zamanda “akşam sanat okulu” unvanını alarak sanat eğitimi alanında da faaliyet göstermektedir.
Türkiye’deki hizmet içi eğitim enstitüleri şunlardır:
- Aksaray Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
- Ankara Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
- Erzurum Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
- İstanbul Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
- İzmir Yeni Foça Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü
- Mersin Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
- Rize Çayeli Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
- Yalova Esenköy Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu
Enstitü Nedir?
Enstitü nedir sorusunun cevabı ise enstitü; bir üniversiteye bağlı olan veya bağımsız olarak araştırma yapan ve belirli konularda eğitim veren örgüttür.
Enstitüde verilen eğitimler, bireylerin yaşam boyu öğrenme süreçlerine katkı sağlamaktadır. Enstitü, bireylerin diledikleri alanda eğitime ulaşabilmelerini sağlayan bir kuruluştur.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023