Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Sağlanır?
İçindekiler
Ders çalışma motivasyonu sağlamak, özellikle sınava hazırlık sürecindeki öğrenciler için çok önemli bir konu. Çünkü ders çalışma motivasyonu kazanıldığı zaman konular daha verimli bir şekilde öğrenilebiliyor ve başarı oranı artıyor. İster okul sınavlarına hazırlanın ister TYT veya AYT hazırlık sürecinde olun fark etmez hazırladığımız bu yazı ile ders çalışma motivasyonu kazanmak için neler yapabileceğinizi keşfedebileceksiniz. Böylece ders başarınız artacak ve sınavlardan daha yüksek puanlar almaya başlayacaksınız.
Ders çalışma motivasyonu sağlamak için şunları yapabilirsiniz:
- Sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi azaltın.
- Kendinize belirli ödüller verin.
- Çalıştığınız alanı düzenli tutun.
- Arkadaşlarınız ile ders çalışmayı deneyin.
- Çalışma sürenizi doğru belirleyin.
- Online sınava hazırlık kurslarına kaydolun.
- Ders çalışma programı oluşturun.
- Hedefinizi belirleyin.
- Ezberlemek yerine öğrenmeyi deneyin.
- Dikkatinizi dağıtan şeyleri göz önünde tutmayın.
1. Sosyal Medyada Geçirdiğiniz Süreyi Azaltın
Ders çalışmayı engelleyen en büyük faktörlerden biri sosyal medyadır. Örneğin ders çalışmaya mola verdiğinde sosyal medyaya bakan bir öğrenci, zamanı unutup sosyal medyada çok uzun vakit geçirebilir. Bu durum öğrencinin öğrenme sürecini olumsuz etkiler ve motivasyonunu düşürür.
Sosyal medyaya mümkün mertebe az vakit ayırmak ve hatta akşam ders çalışma sürecini sonlandırdıktan sonra bakmak daha mantıklı olacaktır. Böylece ders çalışmanın önündeki en büyük engellerden biri kaldırılmış olur ve ders çalışma motivasyonu sağlama noktasında önemli bir adım atılır.
2. Kendinize Belirli Ödüller Verin
Ders çalışma motivasyonu sağlamak için kendinize küçük hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaştıkça kendinizi ödüllendirin. Ödül, sevdiğiniz bir yemeği yemek, film izlemek, arkadaşlarla buluşmak, ekstra 1 saat mola vermek vb. olabilir. Ancak bu noktada ödülün ders çalışmanızı engelleyecek kadar çok vakit almayan bir şey olmasına ama aynı zamanda sizi tatmin etmesine dikkat edin.
3. Çalıştığınız Alanı Düzenli Tutun
Ders çalışma motivasyonu sağlamak için çalıştığınız alanın düzenli olmasına özen gösterin. Hem TYT çalışma hem AYT çalışma sürecinde dikkatinizi dağıtan bilgisayar, tablet, telefon başta olmak üzere herhangi bir uyaranın ortamda bulunmamasını sağlayın.
Özellikle çalışma masanızda gereksiz eşyaların olmamasına dikkat edin. Çünkü masada duran bu eşyalar, ders çalışırken beyninizin bu uyaranlara maruz kalarak kısa sürede yorulmasına neden olacaktır. Bu durum çalışma masasından kısa sürede kalkmanıza yol açabilir. Dolayısıyla çalışma masanızın dikkat dağıtıcı etmenlerden uzak olmasına özen göstermelisiniz.
4. Arkadaşlarınız ile Ders Çalışmayı Deneyin
Tek başına ders çalışmak sıkıcı olabilir. Bazı öğrenciler bütün gün tek başına ders çalıştığında sosyalleşme ihtiyacını karşılayamadığı için bir süre sonra sıkılabilir. Siz de arkadaşlarınızla ders çalışmayı seviyorsanız ders çalışma motivasyonunuzu arttırmak için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Ancak bazı öğrenciler tek başına çalıştığında dikkatini daha kolay toparlayıp daha hızlı ilerleme kaydeder. Siz hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğunu bulup uygulayabilirsiniz.
5. Çalışma Sürenizi Doğru Belirleyin
Ders çalışma motivasyonu sağlama noktasında sorun yaşayan bazı öğrenciler çalışma süresini doğru ayarlamadığı için bu problemle karşılaşır. Örneğin aralıksız bir şekilde ders çalışmak zihnin çabuk yorulmasına neden olur. Bu yüzden düzenli molalar vermek ve zihni rahatlatmak gerekir. Mola vererek çalışmak, hem ders çalışma motivasyonu kazanma hem de daha verimli ders çalışma noktasında işe yarar.
6. Online Sınava Hazırlık Kurslarına Kaydolun
Bazı öğrencilerin öğrenme hızı diğerlerine göre daha yavaştır. Özellikle sayısal derslerde öğrenciler anlamadıkları konuyu sınıf içerisinde sormaya çekinebilirler. Bu tip durumları yaşamak istemiyorsanız online sınava hazırlık kurslarına kaydolabilirsiniz. Online YKS kursları sayesinde dersleri kendi öğrenme stilinize ve hızınıza göre öğrenebilirsiniz. Böylece sınavda hedeflediğiniz puanı yapmak sizin için daha kolay hale gelecektir.
7. Ders Çalışma Programı Oluşturun
Ders çalışma motivasyonu kazanmak için kendinize bir çalışma programı oluşturun. Eğer YKS için ders çalışma programı hazırlayacaksanız YKS konuları ve soru dağılımı tablosunu inceleyebilirsiniz. Programınızda yer alan görevleri yaptıkça üzerini çizin ya da boyayın. Böylece hem ne kadar konu öğrendiğinizi somut olarak görmüş olursunuz hem de konuları öğrendiğinizi gördükçe ders çalışma motivasyonu sağlayabilirsiniz.
8. Hedefinizi Belirleyin
Herhangi bir işte başarılı olmak için yapılması gereken en önemli şey hedef belirlemektir. Eğer siz de ders çalışma amacınızın farkına varırsanız ders çalışma motivasyonu sağlama konusunda daha az sorun yaşarsınız.
Örneğin kazanmak istediğiniz üniversiteye, bölüme ya da ilgili derste yapmak istediğiniz nete göre ders çalışabilirsiniz. Hedefinizi fark etmek, neden ders çalıştığınızı bilmenizi ve dolayısıyla kendinizi ders çalışmak için motive etmenizi sağlayacaktır.
9. Ezberlemek Yerine Öğrenmeyi Deneyin
Ders çalışma motivasyonunu düşüren en büyük faktörlerden biri dersi ezberlemektir. Sayısal ya da sözel ders olması fark etmeksizin hiçbir dersi ezberlemeye çalışmayın. Aksi takdirde çalıştığınız konuya yabancılaşırsınız ve bilgiler aklınızda daha kısa süre kalır.
Fakat çalıştığınız dersi neden öğrenmeniz gerektiğini ve o dersin günlük hayatta ne işe yaradığını fark ettiğinizde ders çalışma motivasyonunuz artacaktır. Böylece konuları daha istekli bir şekilde öğrenmeye başlayacak ve netlerinizi yükseltebileceksiniz. Bu yöntemi bütün YKS konularına çalışmak için uygulayabilir ve istediğiniz üniversiteyi kazanma ihtimalini yükseltebilirsiniz.
10. Dikkatinizi Dağıtan Şeyleri Göz Önünde Tutmayın
Ders çalışma motivasyonunu düşüren faktörlerden biri ders çalışma ortamının dağınık olmasıdır. Özellikle ders çalışma masasının dağınık olmamasına, telefon ve bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı etmenlerin ortamdan uzaklaştırılmasına dikkat etmelisiniz.
Ders çalışma ortamı sade, gürültüden uzak, aydınlık ve ferah olduğunda ders çalışma motivasyonunu sağlamak daha kolay olacaktır. Örneğin televizyon karşısında ders çalışmamaya özen gösterin, yeni bir konu öğrenirken dinlediğiniz müziği kapatın ve sosyal medya kullanımınızı azaltmak için telefonu çalışma ortamından uzaklaştırın.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023