CV’de Olması Gereken Bilgisayar Programları
İçindekiler
CV’de olması gereken bilgisayar programları, öz geçmiş hazırlayacak kişilerin hakim olması gereken bir konudur. Sektör fark etmeksizin birçok iş yeri, işe alım sürecinde kişinin bilgisayar bilgisini öğrenmek ister.
Bilgisayar programlarına, özellikle Microsoft Office programlarına hakim olan kişiler, sertifika alarak bunu CV’lerinde kanıtlayabildikleri takdirde iş başvurularında daha avantajlı hale gelir. Peki CV’de olması gereken bilgisayar programları nelerdir? Gelin, birlikte keşfedelim.
CV’de Bulunması Gereken Bilgisayar Programları Nelerdir?
CV’de bulunması gereken bilgisayar programları şunlardır:
- Microsoft Office programları
- İnsan kaynakları programları
- Muhasebe programları
- Tasarım programları
- Mühendislik programları
- Çeşitli yazılımlar ve programlama dilleri
CV’de olması gereken bilgisayar programları, kişinin çalıştığı sektöre göre değişir. Fakat temel olarak birçok sektörde Microsoft Office programlarını bilmek gerekir.
Ayrıca kişinin Google Drive, Hangouts, Gmail, Google Meet, Zoom, Skype gibi farklı iletişim ve mail araçlarını da bilmesi gerekir. Bu araçları kullanmayı bilen kişiler toplantı yönetimi, raporlama, dosya saklama ve kaydetme gibi temel görevleri kolaylıkla yerine getirebilir. Ancak bu tip araçları CV’ye eklemeye gerek yoktur.
CV’de Bilgisayar Bilgisi Kısmına Ne Yazılır?
CV’de bilgisayar bilgisi kısmına kişinin bildiği ve etkin olarak kullandığı bilgisayar programları yazılır. Kişi çalıştığı alana göre tasarım, mühendislik, insan kaynakları, işletme, muhasebe gibi alanlardaki bilgisayar programlarını CV’de bilgisayar bilgisi kısmına yazabilir.
CV’de bilgisayar bilgisi kısmına en çok yazılan program Microsoft Office diğer ismiyle MS Office programlarıdır. Word, Excel, Powerpoint gibi temel Office programları CV’de bilgisayar bilgisi kısmına eklenir.
Bu programlar haricinde birçok iş kolu için CV’ye yazılmasa bile kişinin temel bilgisayar kullanımına hakim olmak önemlidir. Örneğin iletişim, mail ve sosyal medya kullanım araçlarını, Google Drive ya da Dropbox gibi depolama araçlarını, Zoom ve Google Meet gibi online toplantı programlarını, Google Doküman gibi online doküman araçlarını kullanmayı bilmek önemlidir. Bu programları kullanmayı bilen kişiler iş görüşmesinde bir adım önde olur.
CV’de Olması Gereken Office Programları
CV’de olması gereken Office programları şu şekilde sıralanabilir:
- Microsoft Word programı
- Microsoft Excel programı
- Microsoft Powerpoint programı
- Microsoft Access programı
Microsoft Office programları, birçok iş kolunda kullanılan bir program olduğu için kişinin öz geçmişinde bulunması önemlidir. Microsoft Office programlarına CV’sinde yer veren bir kişi, diğerlerine göre iş bulmada daha az zorluk çeker. Özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerin MS Office programlarını iyi bilmesi gerekir.
CV’de Olması Gereken İnsan Kaynakları Programları
CV’de olması gereken insan kaynakları programları şunlardır:
- Microsoft Office programları
- Logo programı
- Netsis
- Kronos
- ERP programları
- Mikro Yazılım
- Zoho People
CV’de olması gereken insan kaynakları programları özellikle personel bilgilerini saklama, kayıt tutma, bordrolama, özlük işleri ve puantaj kaydı gibi alanlarda kullanılır. İnsan kaynakları uzmanları bu programları bildiğini kanıtladığı takdirde iş görüşmelerinde daha avantajlı hale gelir.
CV’de Olması Gereken Muhasebe Programları
CV’de olması gereken muhasebe programları şunlardır:
- Netsis programı
- Luca
- Xero programı
- Eta
- Paraşüt
- QuickBooks programı
- Wolvox
- Mikro
- Basecom programı
CV’de olması gereken muhasebe programları arasında en popüler olanları yukarıda sıralanan programlardır. İşletmeler genellikle bu programları bilen muhasebe elemanlarını işe alır. Muhasebe alanında çalışacak kişilerin bu programlar haricinde Microsoft (MS) Office programlarına da hakim olması gerekir.
CV’de Olması Gereken Tasarım Programları
CV’de olması gereken tasarım programları şu şekilde sıralanabilir:
- Adobe Photoshop programı
- Adobe Illustrator
- Adobe Photoshop Lightroom
- 3D Studio Max programı
- Canva programı
- Adobe InDesign
- Adobe Premiere programı
- Coreldraw
CV’de olması gereken tasarım programları, kişinin başvurduğu kuruma ve iş ilanına göre değişebilir. Bir grafik tasarımcının yukarıda yer alan bütün programları bilmesi gerekmez fakat temel olarak Adobe Photoshop, Canva, Adobe Premiere bilen kişiler iş görüşmelerinde daha önde olur.
CV’de Olması Gereken Mühendislik Programları
CV’de olması gereken mühendislik programları şunlardır:
- Solidworks programı
- 3ds Max
- AutoCAD programı
- Netcad
- Siemens NX
- Matlab programı
- Blender
- Pro/Engineer Wildfire/ Creo Parametric)
- Catia programı
- Sap 2000
CV’de olması gereken mühendislik programları arasında özellikle AutoCAD ve Solidworks bilmek önemlidir. Ancak bazı iş yerleri diğer programları bilen kişilere de öncelik verir.
CV’de Olması Gereken Yazılımlar
CV’de olması gereken yazılımlar şunlardır:
- Python programlama dili bilgisi
- HTML kodları
- CSS kodları
- C++ programlama dili bilgisi
- PHP bilgisi
- JavaScript programlama dili bilgisi
- Bootstrap bilgisi
CV’de olması gereken yazılımlar ve programlama dilleri, bilişim alanında istihdam edilen kişiler için oldukça önemlidir. Bu dillerin hepsine hakim olmak pek mümkün olmayabilir fakat kendini bu alanda geliştiren, bilişim eğitimleri alarak sertifika kazanan ve belgesini CV’sine ekleyen kişiler iş görüşmelerinde daha olumlu bir izlenim uyandırır.
CV Nasıl Yazılır?
CV; kişinin iş deneyimlerini, yaptığı stajları, kişisel bilgilerini, aldığı eğitimleri, sertifikalarını, ilgi alanlarını, bildiği bilgisayar programlarını ve yabancı dilleri bir Word ya da PDF dosyasında derlemesi ile yazılır.
CV yazmak için kişinin başvuracağı iş ilanına göre hareket etmesi gerekir. Her iş ilanına aynı CV’yi göndermek doğru olmayacaktır. İşverenler ve kurumların insan kaynakları birimleri çok sayıda öz geçmiş incelediği için kişinin CV’sini iş ilanına göre güncellemesi gerekebilir. Ayrıca yeni iş deneyimlerinin ve yeni alınan eğitimlerin de CV’ye mutlaka eklenmesi gerekmektedir.
CV yazmak için öz geçmiş hazırlama üzerine eğitim almak gerekebilir. Bu eğitimi alan kişiler, CV’lerini daha etkin bir şekilde düzenleyerek işe alınma şanslarını arttırabilir. Boğaziçi Enstitüsü tarafından ücretsiz olarak düzenlenen CV Hazırlama Eğitimi’ni alarak siz de iş görüşmelerinde diğer adaylara kıyasla daha avantajlı hale gelebilirsiniz.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023