C Programlama Dili Nedir?
C programlama dili, UNIX işletim sistemini geliştirmek için B dili kullanılarak üretilen bir programlama dilidir. C programlama dili daha çok karmaşık programlar geliştirirken kullanılır.
C programlama dili, Python ve C++ yazılım dilinin aksine yeni programlama dilleri üretmeye imkan vermektedir. C yazılım dilini öğrenen kişiler, diğer programlama dillerini de rahatlıkla öğrenebilir çünkü C programlama dili diğer yazılım dillerinin temelini oluşturmaktadır.
C Yazılım Dili Nedir?
C yazılım dili, yeni programlama dilleri yazma imkanı sunan ve karmaşık programlama işlemlerinde kullanılan yapısal bir programlama dilidir.
C yazılım dili; C++, Java ve C# gibi diğer programlama dillerinin temelini oluşturduğu için son derece kullanışlıdır ve kolay öğrenilir. C yazılım dilinin yapısal bir programlama dili olması, karmaşık kodların bloklara bölünerek kolay bir şekilde yazılabilmesi anlamına gelmektedir.
C Programlama Dilini Kim Buldu?
C programlama dilini bilgisayar programcısı Ken Thompson ve Dennis Ritchie, 1972 yılında AT&T Bell laboratuvarlarında UNIX işletim sistemini geliştirirken buldu.
Ken Thompson ve Dennis Ritchie, C programlama dilini B yazılım dilinden türeterek bulmuştur. Daha sonra Dennis M. Ritchie, Brian Kernighan ile yazdığı "C Programlama Dili" adlı bir kitap çıkarmış ve bu kitabın ardından C programlama dili yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır.
C Dili Hala Kullanılıyor mu?
C dili, çok eski bir programlama dili olmasına rağmen günümüzde hala işlevselliğini koruyor ve kullanılıyor. Özellikle işletim sistemlerinde ve veri tabanı sistemlerinde C programlama dili günümüzde hala kullanılmakta.
C Programlama Dili Ne İşe Yarar?
C programlama dili daha çok karmaşık yazılımları üretmek noktasında işe yarar. C programlama dili UNIX çekirdeğini oluşturmak, işletim sistemlerini programlamak, robot yapmak ve yeni bir yazılım dili oluşturmak için kullanılır.
C Programlama Dili ile Neler Yapılabilir?
C programlama dili ile şunlar yapılabilir:
- İşletim sistemi oluşturmak
- Robot yapmak
- Yazılım dili oluşturmak
- Windows programları geliştirmek
- Oyunların arka plan kodlamalarını yazmak
- Veri tabanı sistemi geliştirmek
- Kelime işlemci oluşturmak
1. İşletim Sistemi Oluşturmak
C programlama dili en çok işletim sistemi oluşturmak için kullanılır. Hatta C programlama dili, UNIX işletim sistemini geliştirmek için ortaya çıkmıştır. İlk bulunuşundan bugüne kadar işletim sistemlerini geliştirmede kullanılır.
2. Robot Yapmak
C programlama dili eski bir dil olmasına rağmen robot üretiminde de kullanılmaktadır. Örneğin gömülü sisteme sahip çamaşır makinesi, hesap makinesi gibi araçların üretiminde C yazılım dili kullanılır.
3. Yazılım Dili Oluşturmak
C programlama dili, diğer popüler programlama dillerinin aksine yeni bir yazılım dili oluşturmayı sağlar. Örneğin Java, C# ve C++ gibi en çok kullanılan yazılım dilleri, C programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir.
4. Windows Programları Geliştirmek
C programlama dili, Windows işletim sisteminin kullanıldığı bilgisayarlar için masaüstü uygulamaları geliştirmede de kullanılır.
5. Oyunların Arka Plan Kodlamalarını Yazmak
C programlama dili ile oyun geliştirmek zordur çünkü tasarıma dayalı bir dil değildir. Ancak oyunların arka planında çalışan işlemlerin yazılmasında C dili kullanılır.
6. Veri Tabanı Sistemi Geliştirmek
C programlama dili ile yapılabilecekler arasında veri tabanı sistemleri geliştirmek de yer alır. Nitekim Oracle, MySQL ve Git gibi veri tabanlarının geliştirilmesinde C yazılım dili kullanılmıştır.
7. Kelime İşlemci Oluşturmak
Kelime işlemci, dijital ortamda yazı yazmaya yarayan notepad, Microsoft Word gibi programlardır. Kelime işlemci programlarının geliştirilmesinde de C programlama dili kullanılır.
C Dili ile Oyun Yapılabilir mi?
C dili ile oyun yapmak çok uzun işlemler gerektirebilir çünkü C yazılım dilinde tasarım ve görsellik adına özellikler yeterli sayıda bulunmamaktadır.
C programlama dili için daha çok performans önemlidir. Bu yüzden C dili oyun yapmak çok uzun zaman alır. Ancak C dili ile oyunların arka planında çalışan işlemler geliştirilebilir. Dolayısıyla oyun yapmak için C dili yerine Python yazılım dili, C++ programlama dili gibi farklı yazılım dillerinden yararlanılabilir.
C ve C++ Arasındaki Farklar Nelerdir?
C ve C++ arasındaki farklardan ilki, C++ yazılım dilinin C dili kullanılarak geliştirilmesidir. C programlama dili yapısal bir dil iken C++ nesne yönelimli (OOP) bir dildir. C programlama dili ile oyun üretmek pek mümkün değildir ancak C++ ile oyun geliştirmek oldukça kolaydır.
İki dil benzer özellikler gösterse de aynı değildir. C ve C++ arasındaki farklardan bir diğeri ise C yazılım dilinin C++ programlama diline göre daha alt seviyede olmasıdır. Ancak C programlama dili, C++ yazılım dilinin temelini oluşturduğu için ilk olarak bunu öğrenmek gerekir.
C Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?
C programlama dili, bu dili öğreten eğitimlere katılarak ya da bu alanda yazılmış kitapları alarak öğrenilebilir. C programlama dilini öğrenmek için bol pratik yapmak gerekir aksi halde sadece kod yapılarını bilmek yeterli olmayacaktır.
C Eğitimi Nedir?
C Eğitimi, C programlama dilinin nasıl ve hangi alanlarda kullanıldığına ilişkin kapsamlı eğitim veren bir kurstur.
C Eğitimi’nde anlatılan örnek uygulamalar ile kişi bu dili nasıl kullanacağını detaylı şekilde öğrenmiş olur ve bu yazılım dilini kullanarak çeşitli uygulamalar geliştirebilir.
C Programlama Dilini Öğrenmek Kolay mı?
Evet, C programlama dilini öğrenmek kolaydır; yazılıma yeni başlayanlar için C programlama dilini öğrenmek idealdir.
C yazılım dili, kodları bloklara ayırmanıza imkan verdiği için kolay bir şekilde öğrenilebilir. Ayrıca programlamanın temellerini öğrenmek ve yazılımın mantığını kavramak için C programlama dilini öğrenmek son derece idealdir.
C Programlama Dilini Öğrenmek Ne Kadar Sürer?
C programlama dilini öğrenmek, kişinin hızına bağlı olarak değişmekle birlikte 4 ile 8 ay arasında öğrenilebilir.
C programlama dilini tam olarak öğrenmek için kişinin bu dili pratik etmesi gerekir. Pratik ile birlikte C yazılım dilini tam olarak öğrenmek daha uzun zaman alabilir.