C++ ile Neler Yapılabilir?
Teknik Bilgiler Yazıları

C++ ile Neler Yapılabilir?

C++ nesne yönelimli, hızlı ve görsel merkezli bir yazılım dilidir. C++ teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok kişinin öğrenmek için ilgi duyduğu bir programlama dili olmuştur. C++ yazılım dili özellikle oyun geliştiricileri tarafından tercih edilmektedir. Peki C++ ile sadece oyun mu geliştirilir? Hayır. C++ yazılım dili ile birçok işlem yapılabilir. C++ ile neler yapabileceğinizi öğrenmek için gelin yazımızı beraber inceleyelim!

C++ ile şunlar yapılabilir:

  1. Sınırlı özellikli işletim sistemi
  2. Oyun geliştirme
  3. Grafik tasarım programı
  4. Antivirüs programı
  5. Hesap makinesi
  6. Veri normalizasyon sistemi

1. Sınırlı Özellikli İşletim Sistemi

C++ yazılım diliyle yapılabilecek şeylerden ilki sınırlı özellikli işletim sistemidir. İşletim sistemi, teknolojik cihazların arayüzünü oluşturan bileşenlerin tamamıdır. İşletim sistemleri fonksiyonlarına göre çeşitli yazılım dilleri kullanılarak yapılmaktadır. C++ sayesinde nesne yönelimli ve işlevsel işletim sistemleri yapılabilir. C++ yazılım dili daha çok görsel ve nesne merkezlidir. Bu sebeple C++ programlama diliyle yapılan işletim sistemleri diğerlerine göre daha az işleve sahiptir. Yine de C++, programlama dilleri arasında sıkça tercih edilmektedir.

2. Oyun Geliştirme

C++ ile yapılabilecek diğer işlem ise oyun geliştirmedir. Popüler bilgisayar oyunlarının çoğunda C++ yazılım dili kullanılmıştır. C++ programlama dili, video oyunların motor kısımlarında görev alır. Oyunların grafik kütüphaneleri ve motorları C++ kodları ile oluşmaktadır.

Yazılım programlarının son dönemlerde popüler hale gelmesiyle C++ yazılım diline olan ilgi artmıştır. Kişilerin C++ tercih etmesindeki en büyük etken bilgisayar oyunlarıdır. Oyun yapımı için ideal yazılım dilleri arasında C++ bulunur. C++ yazılım dilinin oyunlar için diğer bir avantajı ise kısa sürede kod yazma imkanı sunmasıdır.

3. Grafik Tasarım Programı

C++ programlama diliyle yapılan diğer bir şey grafik tasarım programıdır. Grafik tasarım programı; oyunlar, videolar, filmler gibi medya araçlarına grafik üreten sistemdir. C++ nesne odaklı bir yazılım dili olduğu için grafik tasarım alanında sıkça tercih edilir.

C++ yazılım dili sayesinde kullanıcılar görsel destekli kodlamaya dayalı grafik kütüphanesi oluşturabilir. C++ ile grafik tasarımı yapmak, sıfırdan C++ kullanmaya başlayan kişiler için bile oldukça kolaydır.

4. Antivirüs Programı

C++ yazılım dilinin en büyük avantajlarından biri antivirüs programı yapmaya olanak sağlamasıdır. Antivirüs programları teknolojik cihazlarımız için vazgeçilmezdir. Uzun kullanım ömrüne sahip teknolojik cihazlar için C++ sayesinde antivirüs yazılımı geliştirilebilir. C++ arayüz oluşturma ve antivirüs programı hazırlama konusunda sıkça tercih edilmektedir.

5. Hesap Makinesi

Teknolojik cihazlarda işimize en çok yarayan araçlardan biri hesap makinesidir. C++ programlama dili sayesinde teknolojik cihazlara hesap makinesi olarak komut veren bir işletim sistemi hazırlamak mümkündür. C++ programlama dilinin hesap makinesi oluştururken kullanılmasının sebebi hızlı komut verebilmesidir.

C++ yazılım dili sayesinde saniyeler hatta saliseler içinde sonuç veren bir hesap makinesi oluşturabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki kod yapısını inceleyerek kendi hesap makinenizi oluşturabilirsiniz.

ÖRNEK:

#include
using namespace std;

int main()
{
int sayi1, sayi2;
cout<<"Birinci sayiyi girin"<<endl;
cin>>sayi1;

cout<<"İkinci sayiyi girin"<<endl;
cin>>sayi2;

cout<<"iki sayinin toplami ekrandadir"<<endl;
cout<<sayi1+sayi2;

}

6. Veri Normalizasyon Sistemi

C++ programlama diliyle yapılabilecek bir diğer şey ise veri normalizasyon sistemidir. Veri normalizasyon sistemi, sistemde girilmiş olan verilerin tekrarı olması durumunda tekrar eden verilerin kaldırılarak normalleştirilmesi işlemidir. Veri tabanı sistemlerinde de çokça kullanılan ve veri yönetimini kolaylaştıran bir yöntemdir.

C++ ile oluşturulan veri normalizasyon sistemi sayesinde başka programlama dillerinde yaptığınız hatalı kodları kontrol edebilir ve düzenleyebilirsiniz. 

 

 

C++ Nedir?

C++ 1979 yılında Stroustrup tarafından geliştirilen, günümüzde de sıkça kullanılan bir programlama dilidir.

C++ yazılım dili, geliştirildiği ilk yıllarda C with Classes olarak adlandırılmıştır. Daha sonra ismi 1983 yılında C++ olarak kısaltılmıştır. 

C++ türevlerine göre orta seviye bir programlama dilidir. C++ nesne yönelimli olduğu için grafik kütüphanesi oluşturma konusunda profesyonel çalışmaktadır. C++ programlama dili, bellek yönetimi yapmaya imkan veren bir sisteme sahiptir. C++ programlama dilinin tek dezavantajı, türevlerine göre güvenlik açığı riskinin daha yüksek olmasıdır. C++ programlama dili, oyunlar ve veri normalizasyon sistemleri gibi işlemler için ideal olsa da güvenli kalması gereken bilgilerin depolanması konusunda pek tercih edilmez.

C++ Hangi Alanlarda Kullanılır?

C++ yazılım dili; oyunlar, grafik kütüphaneleri, antivirüs programları ve komut verme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. C++ programlama dili özellikle hız gerektiren tüm işletim sistemlerinde tercih edilmektedir.

C++ yazılım dilinin hızı türevi olan dillere göre daha yüksektir. Bu sebeple özellikle oyun tasarımı alanında C++ kullanılmaktadır.

C++ programlama dilinin kullanıldığı diğer alanlar ise web uygulamaları, konsol uygulamaları, mobil uygulamalar ve Windows araçlarıdır. C++ yazılım dili özellikle Windows işletim sistemine tam uyumlu şekilde çalışabilir.

Her türlü kullanım alanında C++ yazılım dilini etkin şekilde kullanmak için kodları öğrenmek gerekmektedir. C++ programlama dili teknolojik cihazlar üzerinde uygulandığı için C++ öğrenmenin en etkili yolu online eğitimlerdir. Siz de bu alanda düzenlenen eğitimlere katılarak sertifika sahibi olabilir, yeni bir meslek edinebilirsiniz.

 

 

C++ mı Yoksa Python mu Daha İyidir?

“C++ mı yoksa Python mu daha iyidir?” sorusuna yanıt vermek için bakılması gereken ilk şey hangi alanda çalışılacağıdır. C++ video, grafik ve oyun konusunda Python’a göre daha iyidir. Fakat güvenlik gereken işletim programları oluşturmak için Python programlama dili C++’a göre daha güvenlidir. Bu sebeple kullanıcıların yazılım dili tercihi yapacakları işleme göre değişkendir. 

C++ ve Python farklı özelliklere sahip yazılım dilleridir. C++ yazılım dili statik olarak hazırlanmış ve taşınabilir olmayan özelliklere sahiptir. Python programlama dili ise dinamik ve taşınabilirdir. Oyun teknolojileri alanında C++ daha çok tercih edilse de Python programlama dilinin kullanımı yeni başlayan biri için daha kolaydır.

İçerik Değerlendirmesi
3.00

(Toplam 1 Değerlendirme)

0%
0%
100%
0%
0%
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat