Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Nedir?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü; üniversitelerin bünyesinde kurulan, Atatürk ilke ve inkılaplarını hem öğrencilere hem de üniversite çalışanlarına öğretmeyi hedefleyen bir akademik birimdir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Ne Zaman Kurulmuştur?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, ilk olarak 1933'te çıkarılan yasa ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak "İnkılap Tarihi Enstitüsü" adıyla kurulmuştur. Ardından 15 Nisan 1942'de çıkarılan 4204 sayılı kanun ile (Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine bağlı bir “Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü” Kurulması hakkındaki kanun) ilk defa bir üniversite bünyesinde açılan bir enstitü haline gelmiştir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Kim Tarafından Kurulmuştur?
İlki Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine bağlı olarak kurulan, günümüzde Ankara Üniversitesine bağlı olan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün kuruluşunda dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve milli eğitim bakanı Hasan Âli Yücel etkili olmuştur.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Niçin Kurulmuştur?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü; Kurtuluş Savaşı, cumhuriyet rejimi, Atatürk ilkeleri ve İnkılapları ile ilgili araştırma yapmak, yurt içi ve dışında tanıtmak üzere konferans ve dersler vermek amacıyla kurulmuştur. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk ilkeleri ve inkılapları ile ilgili yayınları ve belgeleri toparlayıp arşiv kurmak, bir müze veya kütüphanede sergilemek gibi amaçlara da sahiptir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Hangi Çalışmaları Yürütmektedir?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, bu alanda ders verecek öğretim elemanlarının görevlendirilmesinde rol oynamaktadır. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde Atatürk ilkelerini ve inkılaplarını bilimsel yöntemlerle araştırmak amacıyla yüksek lisans ve doktora programları açılmaktadır. Bazı enstitülerde bu araştırmaların yapılabilmesi için kütüphane de kurulmuştur.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Hangi Üniversitelerde Vardır?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün bulunduğu üniversiteler şunlardır:
- Atatürk Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
1. Atatürk Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, 1977 yılında “Atatürk Devrimleri Enstitüsü” ismiyle kurulmuştur. Enstitünün kuruluş döneminde Atatürk Üniversitesinin rektörü Prof. Dr. Hurşit Ertuğrul idi. Enstitünün adı 1982 yılında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü” şeklinde değiştirilmiştir. Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü günümüzde Atatürk ilkeleri ve inkılapları alanında yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmektedir ve lisans öğrencilerinin alması gereken Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin öğretiminden sorumludur. Ayrıca enstitüye ait “Atatürk Dergisi” isimli hakemli bilimsel dergi de çıkarılmaktadır.
2. Hacettepe Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, 1982 yılında kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün kurucusu ve ilk müdürü Prof. Dr. Ercüment Kuran’dır. Enstitünün kuruluş amaçları; Atatürk ilkelerini ve inkılaplarını yaymak, bilimsel metotlarla araştırıp incelemek, lisans öğrencilerine Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini vermek ve bu alanda akademisyen yetiştirmektir.
3. Dokuz Eylül Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, 30 Mart 1983’te kurulmuş ve 1 Şubat 1986’da fiilen eğitimlere başlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün kurucusu ve ilk müdürü Prof. Dr. Ergün Aybars’tır. Enstitüde Atatürk ilkeleri ve inkılapları alanında doktora ve yüksek lisans programları açılmıştır. Ayrıca enstitü, diğer üniversitelerde olduğu gibi lisans öğrencilerine verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini yürütmekle görevlidir.
4. Boğaziçi Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin lisans öğrencilerine okutulmasından sorumludur. Yüksek lisans ve doktora programlarına sahip olan enstitü, Atatürk ilkelerini ve inkılaplarını seminer, konferans gibi etkinliklerle de bilimsel olarak ele almaktadır.
5. Erciyes Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, 26 Şubat 2010 tarihinde kurulmuştur. Erciyes Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün kurulduğu dönemde üniversitenin rektörlüğünü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur yapmıştır. Enstitü, Atatürk ilke ve İnkılaplarının yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretilmesi ve bilimsel olarak incelenmesi görevini üstlenmektedir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde Öğrenci Olmak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora yapmak için ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı) ve YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) sınavlarına girmek gerekir. Bu sınavlardan alınması gereken puan ise kişinin gideceği üniversiteye göre değişir. Ayrıca bütün lisans öğrencilerinin zorunlu dersleri arasında bulunan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi de Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünün görevlendirdiği öğretim elemanları tarafından verilmektedir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde Öğrenci Olmak için Not Ortalamasının Kaç Olması Gerekir?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans öğrencisi olmak için lisans not ortalamasının en az 65 olması gerekir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde doktora öğrencisi olmak için ise lisans not ortalamasının en az 65 ve yüksek lisans not ortalamasının en az 75 olması gerekir.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde Öğrenci Olabilmek için Mülakat Sınavına Katılmak Zorunlu mu?
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmak için mülakat zorunludur.
Enstitü Nedir?
Enstitü nedir sorusunun cevabı ise enstitü; bir üniversiteye bağlı olan veya bağımsız olarak araştırma yapan ve belirli konularda eğitim veren örgüttür.
Enstitüde verilen eğitimler, bireylerin yaşam boyu öğrenme süreçlerine katkı sağlamaktadır. Enstitü, bireylerin diledikleri alanda eğitime ulaşabilmelerini sağlayan bir kuruluştur.