Google Çekirdek Güncellemesi Başladı ( Aralık 2020 )
Aralık 2020 Google Çekirdek Güncellemesi Başladı. Detayları açıklıyor olacağız. Ancak konuyu tam olarak anlamak ve bu sürece nasıl gelindiğini görmek açısından girişi en baştan yapmakta fayda var. Evet Google 2020 yılının temel algoritma güncellemesini 3 Aralık 2020 tarihinde kullanıma sundu ve bunu doğruladı. Yapılan bu güncelleme 2020 yılının üçüncü çekirdek güncellemesi oldu. İlki Ocak 2020, ikincisi ise Mayıs 2020 tarihinde gerçekleşti.
Aşağıdaki resimde Google'ın Aralık 2020 Çekirdek Güncellemesi ‘ni duyuran tweet'i görülüyor;
Google Twitter hesabını şuradan » twitter.com/searchliaison takip edebilirsiniz.
Açıklamanın Türkçe karşılığı ise şu şekildedir: “Yılda birkaç kez yaptığımız gibi bugün daha sonra geniş bir çekirdek algoritma güncellemesi yayınlıyoruz. Buna Aralık 2020 Çekirdek Güncellemesi diyoruz."
Google geçmiştede şimdi olduğu gibi birkaç ayda bir temel düzeyde Google çekirdek algoritma güncellemesi yaptı ve yayınladı. 4 Mayıs 2020'de gerçekleşen Mayıs 2020 Çekirdek Güncellemesi ‘nden bu yana yaklaşık yedi ay geçti. Aslında Google ‘ın güncelleme periyoduna baktığımızda Aralık güncellemesinin daha önce gelmesi gerekiyordu. Bu son güncellemenin yayınlanma süreci önceki güncellemelerden çok daha uzun sürdü. Aralık 2020 Google Çekirdek Güncellemesi Başladı dedik ancak güncellemeye giden süreç nasıl oluştu,buna dair fikir edinmek için detaylara bakalım;
İçindekiler
Aralık 2020 Çekirdek Güncellemesi Ne Zaman Başladı
Google, Aralık 2020 Çekirdek Güncellemesi ‘nin başladığını 3 Aralık 2020 tarihinde canlı olarak bildirdi. Tıpkı geçmişte yaptığı gibi tipik bir Google davranışı. Bundan önceki güncellemeler gibi tam olarak kullanıma sunulması ya da yaygın olarak %100 performansla etki oluşturması genellikle bir-iki hafta sürmektedir. Belki de bu süre daha da uzayabilir. Zira Search Console incelemelerimizde bunu net olarak gösteriyor. Çünkü search console dizine ekleme sorunu hâla devam ediyor.
Aralık 2020 Çekirdek Güncellemesi Öncesi Süreç
Bundan önceki en son google çekirdek güncelleme, Mayıs 2020 çekirdek güncellemesiydi. Oldukça büyük ve kapsamlı bir güncelleme olduğunu özellikle belirtelim. Güncellemenin tamamen kullanıma sunulması birkaç hafta sürdü . Onun öncesinde Ocak 2020 tarihinde temel güncelleme yapılmıştı. Ocak 2020 Çekirdek Güncellemesi 13 Ocak Pazartesi günü itibariyle başlamıştı. Google duyurusu bu yöndeydi. Bunun küresel çapta bir güncelleme olduğu, herhangi bir bölge, dil veya web sitesi kategorisine özgü olmadığıda ayrıca belirtilmişti. Yani bildiğiniz klasik bir "Google çekirdek güncelleme" durumu söz konusu olmuştu.
Peki etkisi ne yönde oldu? Öne çıkan SEO şirketlerinden biri olan rankranger.com ‘dan Mordy Oberstein, "Bu çok büyük bir güncelleme. Özellikle sağlık ve finans kategorisindeki niş siteler için arama sonuçlarında ciddi hareketlenme ortaya çıktı” şeklinde beyanda bulundu. Kısaca bu güncelleme niş kategorilerdeki özgün ve kaliteli siteleri olumlu yönde etkilerken çöp siteler adeta arama sonuçlarından silindi.
Bundan önceki süreçte Eylül 2019 Çekirdek Güncellemesi yaşandı. Bu güncellemenin önceki çekirdek güncellemeler kadar büyük bir etkiye sahip olmadığı Google ‘a yakın birçok üst düzey şirket tarafından vurgulandı. Bizde bu gözlemlemeyi yaptık. Eylül 2019 güncellemesi birçok SEO ve web yöneticisi açısından daha zayıf etkiler ortaya çıkarmıştı. Google bu güncellemeyi takiben Kasım ayında yeni bir güncelleme daha yayınladı, ancak bu yerel sıralamaya özel bir güncellemeydi.
Güncellemeler Hakkında Google Tavsiyeleri
Google güncellemeler konusunda sürekli tavsiyelerde bulunmaya devam etti. Bu tavsiyelerin odak noktası ise kalitede birleşiyor. Her açıdan kaliteli ve gerçek anlamda fayda sunan bir web siteniz varsa, ayrıca web sitenizi sürekli takip edip SEO kriterlerini yerine getiriyorsanız endişelenmenize gerek yok. Zira artık şunu net olarak biliyoruz; Google yılda birkaç defa algoritma ve tüm sistemlerinde geniş çaplı güncelleme ve değişiklikler yapıyor.
Bunlar genel olarak "çekirdek güncellemeleri" şeklinde adlandırılan rutin güncellemelerdir. Google Keşfet'i de etkileyen çekirdek güncellemelerin amacı Google ‘ın arama yapan kullanıcılara alakalı ve yetkili içerik sunma misyonunu yerine getirmesini sağlamak. Bu Google tarafından da özellikle belirtiliyor. Bu konuda ise şu açıklamayı yaptılar;
“Geniş temel güncellemeleri onaylıyoruz çünkü bunlar genellikle oldukça dikkate değer bazı etkiler üretirler. Bazı siteler, bunlar sırasında düşüş veya kazanç olduğunu fark edebilir. Düşüş yaşayan sitelere sahip olanların bir düzeltme arayacağını biliyoruz ve yanlış şeyleri düzeltmeye çalışmamalarını sağlamak istiyoruz. Dahası, düzeltilecek hiçbir şey olmayabilir.”
Kaliteli İçeriğe Odaklanın
Bir çekirdek güncelleme sonrası geçici olarak sıralama kaybeden kaliteli sitelerin sayfalarında düzeltilmesi gereken yanlış bir şey yoktur. Zira bu dalgalanma tıpkı denizdeki bir dalga gibi kısa bir etkiye sahip ve bir süre sonra ilgili siteler eski konumlarına gelecektir. Dolayısıyla panik yapmaya gerek yok. Ancak bununla birlikte, özellikle içeriği kopya olan, sürekli ve düzenli olarak güncelleme yapmayan, SEO kurgusu olmayan yada çok zayıf olan, her açıdan kalitesiz sitelerin mutlaka kendilerini düzeltmek için radikal bir dizi planlama yapması gerekiyor.
Kaldı ki güncelleme sonrası bizzat kendileride web sitelerinin çok ciddi olarak olumsuz etkilendiğini gözlemleyecektir. Bu olumsuz etkilenme ve düşüşten kurtulmak için hemen harekete geçmeli ve sitelerini daha kaliteli seviyelere çekmeliler. Google bu konuda şunu söylüyor;
“Elinizden gelen en iyi içeriği sunmaya odaklanmanızı öneririz. Algoritmalarımızın ödüllendirmeye çalıştığı şey bu”
Dikkat ederseniz her dönem olduğu gibi kaliteli içeriği tavsiye ediyor ve algoritma güncellemelerinin amacınında bu olduğunu belirtiyor. Dolayısı ile arama motorunu daha kaliteli hale getirmek için sürekli güncellemeler yapıyor bu arada web site sahiplerine tavsiyelerde bulunmayıda ihmal etmiyor. Bu tavsiyelerden biride web site sahiplerinin sitelerini kalite açısından değerlendirmeleri için kriter niteliğinde belirlediği ve kendilerine sormalarını istediği bazı kilit sorular.
İşte Google ‘ın Web sitenizi değerlendirirken göz önünde bulundurun dediği kriterler;
» İçeriğiniz orijinal bilgi, raporlama, araştırma ya da analiz sağlıyor mu?
» İçeriğiniz, konuyla ilgili önemli, tam veya kapsamlı bir açıklama sağlıyor mu?
» İçeriğiniz, bariz olmanın ötesinde, kapsamlı analiz ya da ilginç bilgiler sağlıyor mu?
» İçeriğiniz başka kaynaklardan yararlanıyorsa, bu kaynakları kopyalamaktan veya yeniden yazmaktan kaçınıyor ve bunun yerine önemli bir ek değer ve özgünlük oluşturuyor mu?
» Başlık içeriğin açıklayıcı, faydalı bir özetini sağlıyor mu?
» Başlık doğası gereği konuyu abartmaktan kaçınıyor mu?
» İçeriğiniz, paylaşmak ya da tavsiye etmek isteyeceğiniz türden bir içerik mi?
» Bu içeriği basılı bir dergi, ansiklopedi yada kitapta görmeyi bekler miydiniz?
Uzmanlık Soruları;
» İçerik, ilgili uzmanlığın kanıtı olarak kaynak oluşturabilecek seviyede bir siteye mi ait?
» İçeriği üreten siteyi araştırsaydınız, güvenilir olduğu ya da bu konuda otorite olarak geniş çapta tanındığı izlenimi edinir miydiniz?
» Bu içerik, konuyu iyi bilen bir uzman ya da başarılı bir araştırmacı tarafından mı yazılmış?
» İçerik, google kriterleri açısından hatasız ve okuyucu odaklı mı yazılmış ?
» Paranız ya da hayatınızla ilgili sorunlar için bu içeriğe güvenmek konusunda kendinizi rahat hisseder misiniz?
Sunum Ve Üretim Soruları;
» İçerik, yazım ya da stil sorunları içeriyor mu?
» İçerik iyi üretilmiş mi yoksa baştan savma ya da aceleyle üretilmiş gibi mi görünüyor?
» İçerik, çok sayıda içerik oluşturucu tarafından toplu olarak mı üretildi ya da dışarıdan mı temin edildi?
» İçerikte, ana içeriği okumayı engelleyen aşırı miktarda reklam var mı?
» İçerik, mobil cihazlarda iyi görüntüleniyor mu?
Karşılaştırmalı Sorular;
» İçerik, arama sonuçlarındaki diğer sayfalara kıyasla önemli bir değer sağlıyor mu?
» İçerik, siteyi ziyaret edenlerin gerçek çıkarlarına hizmet ediyor gibi görünüyor mu?
» İçerik arama motorlarında neyin iyi sıralanabileceğini tahmin etmeye çalışan biri tarafından oluşturulmuş gibi mi görünüyor? (Arama motorlarını aldatmaya yönelik mi?)
Sonuç Olarak
Her zaman belirttiğimiz ve google açıklamalarında da net olarak görüldüğü gibi google üst düzey kalitede fayda sağlayan içeriğe önem veriyor. Bu türden siteleri daha üst sıralarda listeliyor. Web siteniz kaliteli içerik üreten ve SEO sürecini başarılı bir şekilde sürdüren yol haritasına sahip değilse Aralık 2020 Çekirdek Güncellemesi sitenizi olumsuz etkileyecektir. Bu durumda google tavsiyelerini mutlaka göz önünde bulundurun ve bir sonraki güncellemeye kadar web sitenizi mutlaka kaliteli siteler kategorisine dahil etmeye çalışın.