Alkolizm Nedir?
İçindekiler
Alkolizm, alkol kullanımını kontrol edemeyen bireyin hayatını farklı alanlarda ve düzeylerde etkileyen kronik bozukluktur. Madde kullanım bozuklukları kategorisinde sınıflandırılan alkolizm tehlikeli ve tedavi edilmesi gereken bir sendromdur.
Alkolizm Ne Demek?
Alkolizm TDK’ye göre alkollü içkilere hastalık derecesinde düşkün olma durumu olarak tanımlanır. Alkolizm, tüketilen alkol miktarını düzenlemede problem yaşama, alkolle meşgul olma, sorunlara neden olsa bile alkol tüketmeyi sürdürme ve aynı etkiyi elde etmek için daha fazla alkol alımıyla ortaya çıkar. Alkolizm birçok yönden diğer hastalıklardan farklıdır. Bireyin hayatı boyunca yavaş gelişen ve her yaştan insanda ortaya çıkabilen alkolizm, yoğun alkol tüketimi sonucu sinir sistemi hasarlarına ve sosyal yaşamda uyum sorunlarına neden olur. Alkolizm genellikle 20-30 yaşlarında başlar ancak alkol kullanımının erken yaşlarda başlaması alkolizmin gelişmesinde önemli bir etkendir. Alkolizm orta yetişkinlik ve yaşlılıkta da görülebilir. Alkolizm genel toplumun %0.9’unda görülen bir bozukluktur. Yapılan çalışmalarda erkeklerin alkolizme yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Alkolizmin Tarihçesi
Alkolizm, M.Ö. 4000’li yıllarda Mezopotamya uygarlıklarında doğal yöntemlerle üretilen alkolün tüketilmesinden başlayarak günümüzde halen insanları etkilemeye devam eden tehlikeli bir sendromdur. Aşırı alkol kullanımının yüzyıllardır bireysel ve toplumsal sorunlara yol açtığı bilinse de alkolizmin tanımı ve olumsuz sonuçları 19. yüzyıla kadar bilimsel olarak belirlenememiştir. Agapios isimli bir Yunan keşişin 1647 yılında yaptığı çalışmalar alkolizmin olumsuz sonuçlarının belirlenmesinde önemli rol oynamıştır. Agapios, alkol kullanımının sinir sistemi ve vücut üzerinde toksisite ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Agapios’a göre bu durum nöbetlere, felce ya da iç kanama gibi fiziksel hastalıklara yol açmaktaydı.
Alkol tüketimi nedeniyle ortaya çıkan sorunlara yönelik ilk tanımlamalar Alman doktor Christoph Wilhelm Hufeland tarafından yapılmıştır. Hufeland, bireyin normalden fazla alkol tüketmesi sonucu sarhoş olmasını dipsomania olarak tanımlamıştır. Hufeland tarafından dipsomania olarak adlandırılan alkol içme nöbetleri, günümüzde kullanılan alkolizm kavramı kadar kapsayıcı değildir. Günümüzde kullanılan alkolizm kavramı ise ilk olarak 1849 yılında İsveçli doktor Magnus Huss tarafından alkolün sistematik yan etkilerini açıklamak için ortaya atılmıştır.
Alkolizmin Nedenleri Nelerdir?
Alkolizmin nedenleri şunlardır:
- Genetik faktörler
- Kültürel faktörler
- Sosyoekonomik düzey
- Kişiler arası ilişkiler
- Aile ilişkileri
- Çevresel faktörler
Alkolizm Belirtileri Nedir?
Alkolizmin belirtileri şu şekildedir:
- Kişiler arası iletişimde bozulmalar
- Aile ilişkilerinde sorunlar
- Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar
- Ekonomik sorunlar
- İş kaybı
Alkolizmin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?
Alkolizmin fiziksel belirtileri şöyle listelenir:
- Karaciğer problemleri
- Kalp damar hastalıkları
- Sinir sistemi hasarına bağlı problemler
- Doku hastalıkları
- Görme problemleri
- Trafik kazalarına bağlı ağır yaralanmalar
- Kaslarda sorunlar
Alkolizmin Zararları Nedir?
Alkolizmin zararları şunlardır:
- Psikolojik sorunlar
- Fiziksel hastalıklar
- İş ve okul yaşamında performans kaybı
- Ailede ve kişiler arası ilişkilerde olumsuzluklar
Alkolizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alkolizmin bilinen bilimsel olarak kanıtlanmış standart bir tedavi yöntemi yoktur. Alkolizmin belirtileri kendi kendine ortadan kalkabilir, tedavi yöntemleri sonucu iyileşme gösterebilir veya birey tedavi görse bile ortadan kalkmayabilir. Alkolizmin tedavi yöntemleri farmakoterapiler, psikoterapiler, rehabilitasyon süreçleri veya Adsız Alkolikler gibi kendine yardım gruplarının çalışmaları olarak sıralanabilir. Bilinen en etkili tedavi yöntemi farmakoterapilerin ve psikoterapilerin birlikte kullanılmasıyla elde edilir.
Alkolizmde Psikoterapi Uygulanır mı?
Alkolizmin tedavisinde psikoterapi yöntemleri uygulanabilir. Psikoterapi bireyin yoksunluk belirtilerinin şiddetinin azaltılmasında, düşünce süreçlerinin düzenlenmesinde ve farkındalık sağlanmasında etkili olur. Diğer yandan alkolizmin temelinde genetik ve çevresel faktörler yer alır. Alkolizm zihinsel bir sendrom olsa da uzun dönemde bireyin bedeninde çok şiddetli fiziksel hasarlara yol açabilir. Bu nedenle psikoterapi alkolizmin neden olduğu fiziksel belirtileri ortadan kaldırmada yeterli olmayabilir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023