Agile Nedir? Agile Metodu Nedir?
İnsan Kaynakları Yazıları

Agile Nedir? Agile Metodu Nedir?


Güncellenme Tarihi26 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi

Agile, Türkçede “çevik” anlamına gelmektedir ve kısaca proje yönetiminde kullanılan bir yöntem olarak tanımlanabilir. Daha çok yazılım geliştirme ile ilgili projelerde kullanılan agile yöntemler, diğer adıyla atik/çevik yazılım geliştirme yöntemleri, değişime açık bir yapıda olduğu için projeden daha yüksek verim alınmasını sağlar.

Agile (çevik) manifesto, öngörülemeyen değişimlere karşı işletmenin ve projenin güçlü bir şekilde ayakta durmasını sağlar. Çünkü bu yöntemde sadece projenin nasıl yapılacağı ile ilgili bir taslak oluşturulur ve süreç içerisinde yaşanan değişimlere açıklık söz konusudur. Böylece proje sürecinin sınırları daha esnek hale gelir ve herhangi bir problem durumunda hızlı aksiyon alınabilir.

Agile Metodu Nedir?

agile metodu nedir

Agile metodu, diğer adıyla çevik yöntem, herhangi bir projenin daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi için uygulanan çalışma yöntemleridir. Türkçede çevik anlamına gelen agile’ın tanımı “hızlı ve zekice düşünebilen” şeklinde yapılabilir. Agile metodu ise proje yönetiminin hızlı ve pratik bir şekilde yapılması anlamına gelir.

Günümüzde teknoloji alanında yaşanan hızlı değişim, birçok iş yerini ve çalışma sistemlerimizi derinden etkilemekte. Dolayısıyla kurumsal firmaların koyduğu katı kurallar ve değişmeyen çalışma sistemi, yerini süreç içerisinde kendini yenileyebilen sistemlere bıraktı. Bu durum, proje yönetimini de etkiledi ve proje yönetiminde Scrum başta olmak üzere agile yöntemleri kullanmak neredeyse bir zorunluluk haline geldi.

 

 

Agile Metodunun Avantajları Nelerdir?

Agile metodunun avantajları şunlardır:

  • Proje sürecinde esnek olmayı sağlar.
  • Değişime uyum sağlamaya yardımcı olur.
  • Takım halinde, iş birliği kurarak çalışmayı sağlar.
  • Takım bilincini geliştirir.
  • Çalışanlar arasındaki iletişimi güçlendirir.
  • Takıma daha şeffaf bir çalışma ortamı sunar.
  • Projenin daha verimli hale gelmesine katkıda bulunur.
  • Müşterinin ihtiyacına cevap veren projelerin yapılmasını destekler.
  • Günümüzün sürekli değişen dünyasına uyum sağlamaya yardımcı olur.

Agile Metodunun Dezavantajları Nelerdir?

Agile metodunun dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu metodolojiyi kurumsal bir firmada uygulamak zordur.
  • Müşterinin istek ve talepleri değiştikçe projede ilerlemek zorlaşabilir.
  • Çalışma süresi uzayabilir çünkü kısa süreli feedbacklerin sayısında artış olabilir.
  • Projenin maliyetini öngörmek pek mümkün değildir çünkü ihtiyaçlar değişebilir.
  • Hedefler kısa süreli olacak şekilde planlandığı için takım üzerinde sonuca ulaşma baskısı oluşabilir.
  • Dokümantasyon kısmı gereksiz kılınabilir.

Agile Metodu Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

çevik metot nasıl ortaya çıktı

Agile metodunun tarihi 1950’li yıllara kadar uzanır. 1957’de IBM tarafından ortaya çıkan yazılım geliştirme metodu, 1970’te William Royce’un yazdığı "Büyük Yazılım Sistemlerinin Gelişimini Yönetmek" adlı makale ile geliştirilmiştir.

2001 yılının şubat ayında ise yazılım sektörünün tanınmış 17 isminin bir araya gelmesiyle agile manifesto yayımlanmıştır. “Çevik Yazılım Geliştirme Manifestosu” adıyla yayımlanan bu manifesto, yalnızca iki günlük bir çalışmadan sonra ortaya koyulmuştur.

Ardından 2001'in ekim ayında yazılım mühendisi Mike Beedle ve yazılım geliştirme uzmanı Ken Schwaber “Agile Software Development with Scrum” adlı agile çalışma ve Scrum hakkındaki ilk kitabı yayımlamıştır. Böylece Scrum topluluğu kurulmaya başlamış ve bu metodoloji günümüze kadar gelmiştir.

Agile Metodu Nasıl Uygulanır?

agile metodu nasıl uygulanır

Agile metodu şu şekilde uygulanır:

  • Çevik takım oluşturulur ve her bir kişiye ayrı bir görev verilir.
  • Görevler ile ilgili bir çerçeve oluşturulur.
  • Belirlenen süre içerisinde görevler yerine getirilir.
  • Takıma iş tecrübesi yüksek bir lider seçilir.
  • Proje sürecinde karşılaşılan değişimler ve yeni ihtiyaçlar dikkate alınır.
  • Proje sürdürülebilir yöntemlerle planlanır ve tasarlanır.
  • Ekipler kendi kendine organize olmalıdır.
  • Gerektiğinde takım içindeki yönetici olmayan kişiler de karar almalıdır.
  • Yapılan işler denetlenmeli ve elde edilen çıktılar kontrol edilmelidir.
  • Düzenli toplantılarla durum değerlendirmesi yapılır.

Agile metodunun prensipleri genel olarak yukarıdaki gibidir ancak uygulanacak adımlar her metotta farklı olabilir. Bu alanda en çok uygulanan yöntem Scrum’dır. Scrum tekniğinde takım kendi içerisinde 3 gruba ayrılır ve esas hedefe ulaşmak için kısa süreli hedefler yani sprintler belirlenir.

 

 

Agile Coach Nedir?

Agile coach, diğer ismiyle çevik koç, agile proje yönetimi metodolojileri ve uygulamaları hakkında takıma eğitim veren bir meslek elemanıdır. Çevik yazılım geliştirme yöntemlerinin nasıl uygulanacağı hakkında takıma bilgi verir ve takımın bu metotları en etkin şekilde kullanmasına yardımcı olur.

Agile koçu, proje tamamlanana kadar takım üyelerini yönlendirir, onları ilgili metoda göre hareket etmesi için cesaretlendirir ve proje hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sunar. Çevik koç olmak isteyen kişilerin eğitim alıp kendini geliştirmesi gerekmektedir. Mesleği icra etmek için belli bir üniversite bölümünden mezun olma şartı bulunmamaktadır.

Scrum Nedir?

scrum nedir

Scrum, karmaşık yazılım geliştirme projelerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetmek için uygulanan bir agile çalışma yöntemidir. En çok kullanılan çevik yöntemlerden biridir.

Scrum metodu şeffaflık, uyum ve denetleme ilkelerine göre uygulanır. Yani proje boyunca ekip yapılan işle ilgili süreçten haberdardır, farklı birimlerde çalışan elemanların aynı dili konuşması için denetleme yapılır ve çalışanların her bir iş aşamasına yani sprinte hızlı bir şekilde uyum göstermesi sağlanmalıdır.

Bu yöntemde takım üyelerine çeşitli roller verilir: Scrum master, product owner ve developer ekip. Product owner ürünün sahibidir yani ürünün sahip olacağı özellikleri belirler, ekibin lideri konumundadır ve product backlog’un yönetiminden sorumludur. Product backlog ise developer ekibin yani product owner tarafından verilen görevleri yapan kişilerin yerine getireceği görevleri içerir. Ayrıca product backlog içerisinde ürünle ilgili gelecekte yapılacak tespitlere de yer verilir. Son olarak Scrum master ise Scrum değerlerinin korunması ve takımın gelişmesi için çalışır.

Sprint Ne Demek?

sprint ne demek

Sprint, proje ile ilgili yerine getirilmesi gereken kısa süreli hedeflerdir. Bir sprinti tamamlamak genelde 2 ile 4 hafta arasında zaman alır. Her bir sprintin sonunda üzerinde çalışılan ürüne yeni bir özellik eklenmiş olur. Sprintler bitince proje tamamlanır.

Her bir sprint bittikten sonra somut bir şey üretmiş olmak ya da ürünün demosunu üretmiş olmak, developerlar da dahil olmak üzere tüm Scrum üyelerine motivasyon verir. 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat