7 Adımda Kolayca Marka Tescili Nasıl Yapılır
İçindekiler
Farklı isim, yapı ve özelliklerle tanınmak bütün şirketlerin ortak isteği. Herhangi bir şirketi diğerlerinden ayırma konusunda devreye giren en belirgin özellik ise tabiki Markadır. Sunulan ürün ya da hizmetin geniş kitlelerce tanınması ve benimsenmesi için Marka oldukça yüksek bir etkiye sahiptir. Biliyorsunuz özellikle günümüzde insanlar ihtiyaç gereği ürün yada hizmet alımı konusunda öncelikli tercihlerini marka üzerinden yapıyor.
Tercih noktasında çok önemli bir etkiye sahip olan marka tescili işlemini şirketler artık daha fazla önemsiyor. Çünkü bilinen yada daha doğru bir ifade ile güven duyulan bir marka değilseniz şirket olarak yükselebilmenizde zorlaşacaktır. Dolayısı ile öncelikli olarak Marka Tescil İşlemleri noktasını asla göz ardı etmeden süratle tamamlamanız gerekiyor.
Bu aşamada devreye Marka Patent Firmaları giriyor. Ancak şunu belirtelim bütçeniz kısıtlıysa araya başka firmaları dahil etmeden kendi marka başvurunuzu bizzat kendiniz kolayca yapabilirsiniz. Bizde makalemizi bu amaçla hazırladık. Ancak önce konu bütünlüğü açısından Marka Nedir tanımını incelemekte fayda var
Marka Nedir?
Marka Nedir konusunda çok fazla detaya girmeden açıklamayı uzatıp zihin karışılığı oluşturmadan açıklama yapmak anlamayı kolaylaştıracaktır kuşkusuz. Marka kısaca, şirketinizin diğerlerinden ayrılmasını ve farklı olarak tanınmasını sağlayan isim, terim, herhangi bir işaret, sembol yada tasarım olarak ifade edilebilir.
Markanın tescili ve korunması sürdürdüğünüz iş modelinin ya da satışını planladığınız ürünün henüz geliştirilmesi noktasından itibaren önemsenmesi gereken bir konudur. Bu Sınai bir haktır. Markanızı korumak ise ancak onu tescil ile mümkün olacaktır.
Sonraki dönemlerde ortaya çıkabilecek marka ihlalleri aşamasında haksız kullanımın önlenip durdurulması yada tazminat talep edilmesi, ısrarlı bir şekilde marka hakkını haksız olarak kullanan kişilere cezai yaptırım talep edilmesi gibi işlemler için marka tescilinizi süratle yapmanız ciddi öneme sahiptir. Aksi takdirde sizin isminiz kullanılarak yapılacak haksız çalışmalara karşı önlem almanız ve durdurmanız çok zor olabilecektir.
Neler Marka Olabilir Yada Tescil Yapılabilir
Ayrıcı özelliği olduğu takdirde her türlü işaret yada tasarım marka olarak tescil edilebilir. Peki ayırıcı özellik nedir?. Örneğin bir simgenin diğerlerinden farklı görünümde olmasını sağlayan ek özellikleri onun ayırıcı özelliğidir. İnsan isimleri, şekil ve renkler, harfler yada sayılar, sesler yada ürünlerin özel şekillleri olmak üzere her tür unsurdan oluşabilir.
Artık gerçek kişi isim ve soyisimleri hatta takma adlar dahi marka olarak tescil edilebilmektedir. Hatta sesler bile. Zira 10 Ocak 2017 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanunu ile seslerinde marka tesciline dahil edilmesine izin verilmiştir. Ancak sesin tescile uygun ve sicilde gösterilebilir halde olması gerekiyor. İlgili yasa maddesi ekran görüntüsü şöyle;
Marka Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye ‘de Marka başvuruları, tescil ve değerlendirme sonrası karar işlemleri devletimizin bir kurumu olan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılır. Başvuru firma adına atanacak bir vekil vasıtası ile yapılabileceği gibi firmanın bizzat kendisi tarafından da yapılabilir. Marka Tescil başvurunuzu aracı firma yada kişilere gerek kalmadan bizzat kendiniz yapabilirsiniz. Baştada belirttiğimiz gibi bu makale ile amacımız Marka Tescil başvurusu sürecinizi bizzat kendinizin yönetecebileceğini gösterip bu konuda bir başucu rehberi oluşturmak.
İlk yapmanız gereken E Devlet web sitesinden giriş yaparak Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesinin şu sayfasını açmak;
» Türk Patent ve Marka Kurumu Elektronik Başvuru Sistemi
Herhangi bir konuda bilgi almak istediğiniz durumda yine Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesine ait aşağıdaki klavuzu inceleyebilirsiniz;
» Türk Patent ve Marka Kurumu Online Klavuz
Başvuru sonrası işlemler için takıldığınız noktada aşağıdaki başvuru sonrası işlemler sayfasını inceleyebilirsiniz;
» Türk Patent ve Marka Kurumu Marka Başvuru Sonrası İşlemler
Marka başvurunuz genel hatları ile;
» Yukarıdaki sayfadan başvuru yapmanız,
» Başvurunun Türk Patent ve Marka Kurumunca sınıflandırılıp incelenmesi,
» İncelenen başvurunun yayınlanması,
» Başvuruya itirazların yapılması ve bunların incelenmesi,
» Son aşamada tescil belgenizin verilmesi
aşamalarını içerir.
Başından sonuna marka tescil süreci 7 - 9 aylık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Unutmayın marka tescilinizin süresi 10 yıldır. Periyodik olarak her 10 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Zira 10 yıllık süresi biten Marka tescilleri ilk tarihten itibaren altı ay içerisinde yenileme işlemi yapmadığı takdirde hükümsüz sayılmakta ve geçerliliğini kaybetmektedir.
Şimdi genel hatları ile 7 Adımda Kolayca Marka Tescili Nasıl Yapılır bakalım.
7 Adımda Kolayca Marka Tescili Nasıl Yapılır
1 – Marka Araştırması Yapılması
Neyi Marka olarak tescil ettirmek istiyorsanız onun araştırılması ve eğer gerek varsa muhtemel değişikliklerin yapılması adımıdır. Zira marka tescili yaptırmak için karar verdiğinizi şey daha önceden başkaları tarafından tescil edilmiş olabilir. Dolayısı ile bu ihtimali göz önünde bulundurarak gerekli araştırma işlemlerinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor.
2 - Marka Başvurusu ve Başvuru Ücreti Ödeme
Araştırmanızı yaptınız ve markanın sizden önce tescil edilmediğini öğrendiniz. Çok güzel. Şimdi marka tescili için başvurunuzu yukarıda belirttiğimiz adresten yapabilirsiniz. Başvurunuzun hemen ardından Türk Patent ve Marka Kurumu ‘nun belirttiği hesaba başvuru ücretini EFT yada havale yoluyla yatırıp bu adımı geçebilirsiniz.
3 – Marka Başvurunuzun Şeklen İncelenmesi Süreci
Siz başvuru ücretini ödeyip yukarıdaki adımı bitirmiştiniz. Bu adımda artık Türk Patent ve Marka Kurumu görevlisi marka uzmanları başvurunuzu şeklen inceleme aşamasına alacaklardır. Bu inceleme başvurunuzun her açıdan eksiksiz olarak yapılıp yapılmadığı konusunu kapsıyor.
4 - Başvurunuzun Mutlak Ret Sebepleri Yönünden İncelenme Süreci
Türk Patent ve Marka Kurumu marka uzmanları başvurunuzu şeklen inceleyip eksiksiz olduğuna kanaat getirdikten sonra mutlak red sebeplerinin var olup olmadığı konusunda bir araştırma süreci başlatırlar.
5 - Resmi Marka Bülteninde Yayınlanma
Marka başvurunuz mutlak ret sebebi bulundurmuyorsa, adında Türk Patent ve Marka Kurumu ‘nun yayınladığı bültende Resmi Marka Bülteni bünyesinde yayınlanır. Türkiye genelinde tescili yapılan markaların yayını bu bültenlerde yapılmaktadır. Amaç tescil konusunda nihayi aşamaya yaklaşan markayı duyurmak ve herhangi bir sebeple ortaya çıkacak itirazları net olarak tespit etmektir.
Bülten 2 ay yayında kalır. Bu süre içerisinde üçüncü kişilerin itirazı söz konusu olabilir. Dolayısı ile marka tescil işleminizden sonra resmi marka bültenlerini dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Böylece sizinle birebir benzerlikteki markaların henüz tescil edilmeden önceki aşamasında itiraz edebilir, gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
6 - Marka Tescil Ücretinin Kurum Hesabına Yatırılması
Artık son aşamaya yaklaşıyorsunuz. Kurumun Resmi Marka Bülteninde yayına çıkan 2 ay süre zarfında üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmeyen veya itiraz edilse bile haklı sebeplerden dolayı geçersiz kabul edilen gereksiz itirazların reddinden sonra artık sizden markanızın tescili için belirlenen tescil ücretini kurum adına belirtilen hesaba yatırmanız istenir. Ödeme işlemini gerçekleştirip gelecek evraklarınızı beklemeye başlayabilirsiniz.
7 - Marka Tescil Belgeniz Hazır
Bütün aşamaları eksiksiz tamamlayıp markanızın tescil ödemesini yaptınız. Artık son. Markanız tescil edilir ve marka tescil belgeniz kısa süre içinde adresinize iletilir.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023