3D Görselleştirme Nedir?
Teknik Bilgiler Yazıları

3D Görselleştirme Nedir?

3D görselleştirme, bir objenin sanatçı tarafından 2D olarak çizilen halinin çeşitli araçlar kullanılarak 3 boyutlu hale dönüştürülmesidir. 

3D görselleştirme genellikle mimari, dijital tasarım, ürün geliştirme ve güzel sanatlar alanlarında kullanılmaktadır. 3D görselleştirme bir modeli gerçek boyutlu hale getirmeyi sağlar. 

3D Ne Demek?

3D kavramı üç boyut anlamına gelmektedir. 3D; bir objenin yükseklik, genişlik ve derinliğe sahip olmasını ifade eder.

3D'nin 2D'den farkı 3D'de derinlik kavramının bulunmasıdır. Fakat 2D objelerde sadece yükseklik ve genişlik bulunmaktadır. 3D kavramı; genellikle animasyon, modelleme ve görselleştirme alanlarında kullanılmaktadır.

3D Görselleştirme Ne Demek?

3D görselleştirme modellemelerinin hatalarını daha net görmek ve düzeltmek amacıyla tercih edilmektedir. Özellikle mimari görselleştirme yapmak, projenin yapım aşamasını hızlandırmakta ve hata payını düşürmektedir. 3D görselleştirme yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta görselleştirmeyi en gerçekçi haliyle modellemektir.

3D görselleştirme, uygun bilgisayar yazılımları aracılığıyla 2 boyutlu bir taslağın 3 boyutlu hale getirilmesidir. 3D görselleştirme, çizimi ya da düzeni oluşturulmuş bir projenin maket haline getirilmesi için kullanılır. 

3D görselleştirme; sinema filmlerinde ve dizilerde kullanılan görsel efektlerin hazırlanmasında, mühendislik ve mimarlık projelerinin test edilmesinde ve ürün geliştirme alanında tercih edilen bir nesneleştirme yöntemidir. 3D görselleştirme yapmak için görselleştirme yazılımları bakımından yeterli performansa sahip bir bilgisayar ve uygun bir görselleştirme yazılımı gereklidir. 3D görselleştirme alanında profesyonel hale gelmiş kişilere “3D görselleştirme uzmanı” unvanı verilir.

 

 

3D Görselleştirme Ne İşe Yarar?

3D görselleştirme mimari ve teknoloji alanında yapılan tasarımların üç boyutlu maket haline getirilmesini sağlar. Mimar ve teknoloji alanında yapılan 3D görselleştirme sayesinde proje evresinde olan yapıların gerçek haline en yakın şekilde önceden değerlendirilmesi söz konusudur. 3D görselleştirme çizim halinde sunulan taslakları üç boyutlu hale dönüştürerek hata payının en aza indirilmesini sağlar.

3D Görselleştirme Faydaları Nelerdir?

3D görselleştirme faydaları şunlardır:

  • 3D mimari görselleştirme hata payını azaltmaya imkan verir.
  • İstenilen sahnenin modelleştirilmesini sağlar.
  • Dekorasyon ve ışıklandırma yöntemleri için taslak oluşturur.
  • Proje verimliliğini arttırmayı sağlar.
  • Proje maliyetini düşürür.
  • 3D mimari görselleştirme, projelerin hızlı bitmesini sağlar.
  • Tercih edilen malzeme konusunda fikir verir.
  • Müşterilere realistik bir taslak sunar.
  • Proje halindeki yapıların makete dönüştürülmesi sağlanır.
  • Projenin hata payını minimal seviyeye indirir.
  • Projenin maliyetini azaltır.
  • Mimarların daha verimli çalışmasını sağlar.
  • Müşterilere gerçeğe yakın bir model sunmayı sağlar.
  • Her türlü çizimin üç boyutlu hale getirilmesini sağlar.
  • Projedeki revizeleri kısa sürede gerçekleştirmeyi sağlar.
  • Ürünlerin pazarlama ve satış oranlarını arttırır.

Hangi Alanlarda 3D Görselleştirme Kullanılır?

3D görselleştirme mimarlık, güzel sanatlar, inşaat sektörü, dijital tasarım ve ürün geliştirme alanlarında kullanılmaktadır. 3D görselleştirme mimarlık ve inşaat alanında çizilen projelerin gerçek boyutlu modellemelerinin yapılması için kullanılmaktadır. 3D mimari görselleştirme yapmak, projenin performansını önceden ölçmek için oldukça etkili bir yöntemdir. 3D görselleştirme sayesinde mimari projelerin hataları önceden hesaplanmaktadır. Bu sayede proje kapsamında hatalara ödenecek olan maliyet azalmaktadır. 

3D görselleştirme, güzel sanatlar ve dijital tasarım alanında çizilen her türlü objenin realistik şekilde modellenmesi için kullanılmaktadır. 3D görselleştirme güzel sanatlar ve dijital tasarım alanında tıpkı mimari projelerde olduğu gibi çizimlerin hatalı kısımlarının daha rahat analiz edilmesini sağlamaktadır. 3D görselleştirme özellikle güzel sanatlar alanında kullanılması gereken renkler ve gölgelendirmeler için sanatçıya fikir vermektedir.

Günümüzde 3D görselleştirme özellikle ürün geliştirme ve ürünlerin müşteriyle buluşturulması esnasında kullanılmaktadır. 3D görselleştirme sayesinde ürün biçimlendirmesi ve taslakları önceden planlanmaktadır. 3D görselleştirme sayesinde müşteriler henüz proje aşamasında olan ürünleri gerçek boyutlarıyla inceleme fırsatı yakalamaktadır. 

3D Görselleştirme Yapılabilecek Programlar Nelerdir?

3D görselleştirme yapılabilecek programlar şunlardır:

  • Tinkercad
  • 3D Studio Max
  • AutoCad
  • FreeCAD
  • SketchUp Free
  • Fusion 360
  • Blender
  • Sculptris
  • 3D Slash
  • SculptGL
  • OpenSCAD
  • LibreCAD
  • DesignSpark
  • Figuro
  • 3D Builder
  • Onshape
  • Vectary

3D Görselleştirme Programları Ne İşe Yarar?

3D görselleştirme programları, çizim yapılarak taslak haline getirilen bir modelin üç boyutlu bir makete dönüştürülmesini sağlamaktadır. 3D görselleştirme programları sayesinde bir nesnenin üç boyutlu hali kısa süre içinde hazırlanabilir. 3D görselleştirme programlarının kullanıldığı alanlar; animasyon, video oyunları, mimari projeler ve mühendislik faaliyetleridir. 

3D Görselleştirme Programları Ücretli midir?

3D görselleştirme programları ücretleri ortalama olarak aylık 1000 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir.

3D görselleştirme ve modelleme programlarının ücretleri, program içinde bulunan özelliklere bağlı olarak değişmektedir. 3D görselleştirme yapılabilecek programlar listesinde yer verilen çoğu programın uygulama içi satın alma gerekliliğinden dolayı ücretleri bulunmaktadır. Aralarında SketchUp Free ve FreeCAD tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz uygulamalardır. 3D görselleştirme yapmak için en bilinen ve kullanılan program AutoCad’dir. AutoCad, 30 günlük deneme süresi boyunca ücretsizdir. Fakat 30 günden sonraki üyelikler için aylık ve yıllık ödeme yapılması gerekir. 

 

 

Ücretsiz 3D Görselleştirme Programları Nelerdir?

Ücretsiz 3D görselleştirme programları şunlardır:

  • SketchUp
  • MeshMixer
  • SolidWorks
  • Blender
  • FreeCAD
  • DesignSpark
  • LibreCAD

Render Nedir?

Render bir çizimin bilgisayar gibi çeşitli araçlarla programlara işlenerek bu işlenmiş verinin 3D görsel, ses, video kaydı gibi biçimlere dönüştürülmesidir. Render çoğunlukla 3D görselleştirme kavramının yerine kullanılmaktadır. 3D görselleştirme programlarında aynı zamanda render işlemi de gerçekleştirilmektedir. 

Render işlemi genellikle CPU alt yapılı sistemler sayesinde gerçekleştirilir. Render çok zaman alıcı bir işlem olsa da kullanılan cihazın render işlemine uygunluğu sayesinde bu süre kısaltılabilir. Render işlemi 3D görselleştirmede olduğu gibi mimari, güzel sanatlar ve ürün geliştirme alanlarında kullanılmaktadır. 

Render Almak Ne Demek?

Render almak, bilgisayar üzerinde çizilen bir nesnenin video ve fotoğraf formatında kullanılması için yapılan ham çizimi işleme faaliyetidir. 

Render, bir çizimi işlemek için özel kodlarla programlanan yazılımlar sayesinde alınmaktadır. Render almak için kullanılan bilgisayarın işletim sistemiyle uyumlu olan programlar seçilmelidir. Render almak tıpkı 3D görselleştirmede olduğu gibi mühendislik, mimarlık ve ürün geliştirme alanında sıkça kullanılan bir nesneleştirme yöntemidir.

3D Nedir?

3D, herhangi bir nesnenin aynı anda derinlik, yükseklik ve genişliğe sahip olması durumudur. 

3D kavramı “3 Dimension”un kısaltmasıdır. Dimension, Türkçede "boyut" anlamına gelir. 3D’nin 2D’ye göre farkı; 2D nesnelerin sadece yükseklik ve genişliğe sahip olması, 3D nesnelerin ise yükseklik ve genişliğe ek olarak derinlik özelliği taşımasıdır.

3D Modelleme Nedir?

3D modelleme, 3D görselleştirme araçlarının optimize ettiği çizimi gerçek boyutlu bir modele çevirmeye yarayan bir sistemdir. 3D modelleme sayesinde çizimi yapılan mimari yapı, objeler, taslak halindeki projeler gibi birçok şeyin realistik model haline getirilmesi sağlanır. 3D modelleme yapmak için 3D görselleştirme aşaması hakkında donanım sahibi olmak gereklidir. 3D modelleme diğer boyutlandırma yöntemlerine göre özellikle mimarlık alanında sıkça tercih edilmektedir. 

3D modelleme programları sayesinde istenilen verilerin model haline dönüştürülmesi oldukça kolaydır. 3D modelleme programlarıyla 3 boyutlu modellerin çıktısını alabilmek için programlara aylık ya da yıllık üyelik yaptırılması gerekmektedir.

3D Görselleştirme Uzmanı Nasıl Olunur?

3D görselleştirme uzmanı, 3D görselleştirme programlarını etkin şekilde kullanabilen ve 3D görselleştirme alanında yetkinliğe sahip olan kişidir. 3D görselleştirme uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıldan oluşan Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü’nden mezun olmak gerekir. 

3D görselleştirme uzmanı olmak için diğer seçenek ise 3D görselleştirme alanında sertifikalı eğitim veren kurumlarda ilgili eğitimleri tamamlamaktır.

3D Görselleştirme Uzmanı Maaşları Ne Kadardır?

3D görselleştirme uzmanı maaşları ortalama olarak 5000 TL ile 9500 TL arasındadır.

Bir senelik deneyime sahip bir 3D görselleştirme uzmanı ortalama 5000 TL kazanırken iki yıl deneyimli bir 3D görselleştirme uzmanı 6000 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip bir 3D görselleştirme uzmanı ise ortalama 9500 TL kazanmaktadır.

3D görselleştirme uzmanı, 3D görselleştirme ve modelleme programlarına hakim olan ve dijital tasarım alanında yetkin kişilerdir. 3D görselleştirme uzmanı, bilgisayar programlarını kullanarak çizimleri 3 boyutlu modellere dönüştürmek konusunda donanımlı kişilerdir. Günümüzde 3D görselleştirme mesleği, multimedya sanatçıları olarak da isimlendirilmektedir. 3D modelleme alanında uzman kişiler her türlü dijital ajans ve mimarlık ofisinde görev yapmaktadır. 3D görselleştirme uzmanları müşterilere en iyi görselleştirme hizmetini vermekle sorumlu kişilerdir.

3D modelleme uzmanı maaşları çalışılan alana ve pozisyona göre değişmektedir. 3D modelleme uzmanları genellikle mimarlık ofislerinde daha fazla gelir elde etmektedir. 3D görselleştirme uzmanlığı mesleği, dijital dünyanın durmaksızın gelişimiyle beraber daha popüler hale gelmiştir. 3D modelleştirme eğitimi alan ve alanında yetkin hale gelen kişiler, istihdam konusunda zorluk çekmemektedir. 

3D Görselleştirme ve Modelleme Fiyatları Nelerdir?

3D görselleştirme ve 3D modelleme fiyatları 1000 TL ile 5700 TL arasında değişmektedir.

3D görselleştirme ve 3D modelleme, çeşitli projelerin ve ürünlerin gerçek boyutlu taslaklara dönüştürülmesi işlemidir. 3D görselleştirme ve modelleme işleminde fiyatlar, uygulanacak objenin boyutuna göre değişiklik göstermektedir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat