2021 Yılında 5 Adımda Blog Nasıl Açılır?
İçerik Yazarlığı Yazıları

2021 Yılında 5 Adımda Blog Nasıl Açılır?

Aylardır hatta belkide yıllardır bir blog açmayı düşünüyorsunuz. Ancak bir türlü zaman bulamadınız. Yada karmaşık ve zor geldi her defasında ertelediniz. Fakat artık blog açma konusu bütün düşüncelerinizi kaplamış durumda.  Her zamankinden daha isteklisiniz. Zira dünya ile paylaşmak istediğiniz bir çok şey olduğunu düşünüyorsunuz. Bunu bir çok arkadaşınız yaptı. Sizinde başlamanız için tam zamanı.

Blog açmak düşündüğünüz gibi zor yada karmaşık değildir. Birçok insan tıpkı sizin gibi çeşitli nedenlerle blog açmayı erteler. Bazıları bunun teknik bilgiler gerektiren kafa karıştırıcı bir girişim olduğunu düşünür. Bazılarını vaz geçirense yoğun rekabet ortamında başarısız olma düşüncesi. Bazı insanlar yazma becerileri olsa bile asla başlamaz. Çünkü hangi konuda yazmak istediklerine kesin olarak karar veremezler.

Aslında bütün bu mazeretler zihinde oluşmuş birer engel gibi. Bunları mutlaka aşmak gerekiyor. Zira oluşturacağınız blog size özel olacak. Hatta sizinle benzer ilgi alanlarına sahip diğer insanlarla bilgi paylaşmanın kapısını açmış olacaksınız.  Şunuda belirtelim artık dijital dünyada bir blog açmak için teknik uzmanlığa yada çok paraya ihtiyacınız yok. Sadece zihninizdeki engelleri aşıp kesin kararınızı vermeniz yeterli. Bizde size gereken desteği 2021 Yılında 5 Adımda Blog Nasıl Açılır?   sorusunun detaylı cevabıyla  sunuyor olacağız.

5 Adımda Blog Nasıl Açılır Genel Bakış

Bu ister ilk blogunuz ister diğer girişimlerden sonra yeni bir başlangıç ​​olsun, en iyi yaklaşım blog açma sürecini olabildiğince basit hale getirmek ve her defasında bir adım ileri gitmektir. Aşama aşama ilerleyeceğiz.

Sadece 5 Basit Adımda Blog Açabilirsiniz :

1 - Blogunuz İçin Bir konu seçin

2 - Bir Alan Adı ( domain ) Tescil Edin

3 - Bir blog platformu seçin

4 - Sitenizi Yayınlamak için Hosting ve Tema Seçin

5 - İçeriğinizi Planlayın ve Yazmaya Başlayın

Şimdi bu 5 maddeyi detaylandırmaya başlayalım;

5 Adımda Blog Nasıl Açılır?

Blog sitesi açmak için uygulayacağınız adımları aşağıda detaylıca inceleyebilirsiniz.

1. Blogunuz İçin Bir Konu Seçin

5 Adımda Blog Nasıl Açılır? konumuzun ilk aşaması bir konu seçmek. Mevcut işletmenizi internette daha görünür yapmak için bir blog açıyorsanız, konunuzu seçme adımı zaten tamamlanmış olacaktır.  Ancak tamamen sıfırdan başlıyorsanız, ne hakkında blog yazmak istediğinizi henüz bilmiyor olabilirsiniz. Blogunuz için konu seçmenin en iyi yolu, en çok bildiğiniz alana odaklanmak. Sürekli olarak hangi konuda kitap okuyorsunuz? Yada bir sohbet ortamında en uzun sizin konuşmanızı sağlayan, insanların belkide saatlerce “bitse de gitsek” diye beklediği konu nedir? Cevabınız blogunuzun konusu olacak. Zira her gün sıkılmadan yazabilmeniz için bu son derece önemli.

Çok geniş bir konu yelpazesi seçerseniz, aynı konuyu kapsayan daha büyük web siteleriyle rekabet etmek gibi bir zorluğunuz olacak. Buna gerek yok. Uzmanlık alanınız hangisi ise konunuzda o olmalı. Daraltılmış ve özelleştirilmiş niş konu.  Örneğin, genel olarak kilo verme konusunda yazmaktansa alanı daraltıp sadece göbek yağını eritme hakkında yazabilirsiniz. Yada bahçe bakımını tüm yönleriyle ele alan bir blog açmak yerine gül yetiştirme hakkında blog açarsanız daha başarılı olabilirsiniz.

2. Bir Alan Adı Tescil Edin

Örneğin Domain.com, Name.com, GoDaddy  yada   NameCheap gibi bir siteden alan adı tescil edin.  Alan adı blogunuzun ismini oluşturacak.  Sizinblogunuz.com gibi. Örnek gösterdiğimiz domain tescil firmalarına takılmayın. Google arama motorunda “domain tescil” kelimesi ile arama yapıp listelenen sitelerden birinide seçebilirsiniz.  Ancak alan adınızda mutlaka hedeflediğiniz anahtar kelime geçiyor olsun.

Anahtar kelime, insanların bir konuyu aramak için arama motoruna yazacakları metin yada metinlerdir. Örneğin gül bakımı nasıl yapılır kelimesi gibi. Blogunuz için basit, akılda kalıcı kısa bir isim, karmaşık yada okunması zor bir isimden çok iyi bir fikirdir.

3. Bir Blog Platformu Seçin

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda farklı blog platformu var. Tabi bunları zorlanmadan kullanabilmek için biraz deneyim gerekiyor. Fakat sorun değil. Kolay bir platform seçtiğiniz takdirde hızlıca öğrenmeniz mümkün olacaktır. Esnek olan ve her hangi bir zamanda yapmak isteyebileceğiniz herhangi bir değişikliğe izin verecek bir platform seçmek iyi bir fikirdir.

Şu blog platformlarından birini seçebilirsiniz:

» Wordpress.org - Kendi sunucunuzda barındırabileceğiniz bir blog platformu. Hatta tüm blog platformlarının en popüler olanıdır. Bol miktarda işlevsellik, tema, eklenti ve topluluk yardım desteği sunar. Başlangıçta biraz karmaşık gelebilir ancak kısa sürede pratik bir şekilde kullanmayı öğrenirsiniz.

» Wordpress.com - Bu platform yeni başlayanlar için ideal bir seçim. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunuyor. Ücretsiz versiyonda domain almanıza bile gerek yok. Ücretsiz versiyonu seçerseniz Sizinblogunuz.wordpress.com şeklinde bir blog isminiz olacak.  Ayrıca ücretsiz versiyonda sitenizde kendi reklamlarını yayınlar. Ancak daha profesyonel giriş yapmak istiyorsanız kendi alan adınızlada bu platformu kullanabilirsiniz.

» Blogger - Hiç blog oluşturma deneyiminiz yoksa başlamanıza yardımcı olabilecek başka bir ücretsiz platformdur. Tıpkı WordPress.com gibi.  Bu platformda da blogunuz aslında size ait değildir. Dahası modüller, tasarım yada destek konusunda son derece sınırlı seçenekler sunar.

» Squarespace - Yeni başlayanlar için sürükle bırak web sitesi oluşturmayı kolaylaştıran son derece kullanıcı dostu bir platform.

» Wix - Tıpkı Squarespace gibi sürükle bırak özelliği ile web sitesi oluşturma sürecini basitleştiren, kullanımı kolay başka bir blog oluşturma platformu.

» Joomla - Joomla ‘da tıpkı Wordpress gibi açık kaynak bir içerik yönetim sistemi. Çok sayıda blog ve web site teması sunuyor. Ancak WordPress kadar topluluk yardım desteği yok. Kendi sunucunuzda yani alacağınız hosting alanında barındırabilirsiniz.

Blog platformu seçmek konusunda En İyi Blog Oluşturma Siteleri konulu bir destek makalemizde var. Bu makalede karşılaştırmalı bir liste sunduk. Mutlaka işinize yarayacaktır. Hemen başlamak ve biraz deneyim kazanmak için ücretsiz bir platform seçmek isteyebilirsiniz. Evet bu şekilde bir alan adı ve hosting (barındırma) paketi almanız gerekmez. Ancak bu durumda sitenizde yazılarınızın kalitesini düşürecek reklamlar olacağını unutmayın.

4. Sitenizi Yayınlamak için Hosting ve Tema Seçin

Alan adınızı ve hosting (barındırma) paketinizi seçtikten sonra, blogunuzun daha iyi görünmesini sağlayacak bir tema yükleyebileceksiniz. Tema, blogunuzun görünümünü yöneten bir tür şablondur. Blog platformunuz olarak WordPress'i seçtiyseniz, tema yükleme sürecini başarı ile geçmenize yardımcı olacak birçok destek makalesi bulabilirsiniz.  

Dahası blogunuzun herhangi sorunla karşılaşması durumunda yardımcı olacak bir yardım topluluğuda var. Wordpress için gerek Türkçe gerekse diğer dillerden bir çok yardımcı kaynağa ulaşmanız mümkün.  Eğer Wordpress ‘ten farklı bir blog platformu seçtiyseniz, hem hosting sağlayıcınız hem de blog platformunuz bir tema kurmanın teknik kısmında size yol gösterecek desteği sunmalıdır.

5. İçeriğinizi Planlayın ve Yazmaya Başlayın

Plaformunuzu seçip blogunuzu kurdunuz. Şimdi yazmaya başlama zamanı. Hedef kitlenizi ve ne okumak istediklerini düşünün. Ardından bir planlama yapın. Ve niş konunuzla ilgili içerik yazmaya başlayın. Odaklanın. Hedef kitleniz ve ana konunuzla tam ilgili olun. Aksi halde makalelerinizi okumaya başlayan kitleniz ilgisini kaybeder.

Önceden içerik yazabilir ve içeriği istediğiniz tarih ve saatte yayınlanacak şekilde planlamak için blog platformunuzu kullanabilirsiniz.  Unutmayın önemli olan her gün yazmak yada bir gün yazıp 5 gün yazmamak değil.  Yine aynı şekilde bir gün 3 adet ertesi gün 1 adet yazmakta değil.  Önemli olan düzenli ve periyodik olarak kaliteli içerik oluşturmak. Nedir düzenli ve periyodik yazmak?.  Her gün bir adet yazıyorsanız buna uygun davranmaktır. Yani her gün düzenli olarak 1 adet içerik girişi yapmalısınız. Yada iki günde veya 3 günde bir. Nasıl başladıysanız düzenli olarak öyle devam edin.

Bu hem arama motorları hem okuyucularınız için bir değerlendirme olacaktır. Konunuzla ilgilenen ve blogunuzu bulan kişiler, oldukça düzenli bir şekilde yeni içerik görmek isteyeceklerdir. İki günde bir yazıyorsanız iki gün sonra yeni içeriğinizin olacağını bilip sitenize gelirler. Daha sık gönderi paylaşırsanız, daha hızlı bir takipçi kazanırsınız.  Bu arada blog dünyasıyla ilgili mümkün olan her şeyi öğrenmek için araştırın.

Sonuç

5 Adımda Blog Nasıl Açılır?  Detaylı olarak öğrendiniz.  Zor olmadığını net olarak gördünüz. Bir blog yazarı olarak başlamak istiyorsanız bu beş adımlık aşamayı yavaş ve sabırlı olarak tamamlayın. Düzenli olarak içerik yazın. İki günde bir yazıyorsanız sürekli bu şekilde yapın. Her gün yazıyorsanız bu şekilde devam edin. Düzen budur. Bir gün 5 yazı birden yayınlayıp sonraki gün sadece 1 adet yayınlamak düzen değildir. Dahası bu blogunuza zarar verir. Düzen ve periyod. Önemli olan bu.

Blogunuzda yorum yapanlara, soru soranlara hızlıca dönüş yapın ve detaylı cevaplar verin. Artık blog yazarısınız blogculuk konusunu detaylı olarak her zaman araştırmaya devam edin. Makale yazma konusunda profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa Uzaktan Eğitim metodu ile Dijital İçerik Yazarlığı Eğitimi alabilirsiniz. Bu eğitim sizi arama motorlarının seveceği içerikler üretme konusunda size son derece faydalı olacak.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat