Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakımı Kursu
Bu eğitim ile hasta ve yaşlı bakıcılığı alanında uzman akademisyen eşliğinde bilgi edinecek ve sertifika kazanarak yeni bir meslek sahibi olacaksınız.
Türkçe & İngilizce
Esnek Tasarım
Türkçe
e-Devlet'te Sorgulanabilir
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı, evde yaşlı ve hasta bakımı alanında uzmanlık seviyesinde bilgi edinmeyi sağlayan bir online kurs programıdır.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’na katılan kişiler, yaşlı ve hasta bakım hizmetleri ile ilgili uzman akademisyenden kapsamlı dersler alır, bu alanda kullanılan teknikleri öğrenerek hasta ve yaşlıların öz bakım becerisini yerine getirmesini sağlar.
Yaşlı bakım teknikeri mesleğinin son dönemde revaçta olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu alanda bir sertifikalı eğitim programına katılmanın da önemli olduğu ortaya çıkacaktır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler, İstanbul Boğaziçi Enstitüsü tarafından online kurs yöntemiyle hazırlanan Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’na katılarak yeni bir meslek sahibi olabilir.
Kurs içeriğinde güncelleme yapılmıştır. Daha önce bu kursu aldıysanız yeni içerikler ile bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Kursu ile şunları öğreneceksiniz:
- Hasta bakıcılar ve yaşlı bakım teknikerlerine düşen görevleri,
- Yaşlılıkta sık görülen hastalıkları ve ağrıları,
- Evde bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini,
- Akılcı ilaç kullanımı ve takibini,
- Yaşlıların yaşadığı sağlık sorunlarına göre doğru beslenme kurallarını,
- Yaşlılıkta hijyen kurallarının nasıl uygulandığını,
- Yaşlılarla ve hastalarla nasıl iletişim kurulması gerektiğini,
- Yaşlı ve hasta bakım hizmetlerinin neler olduğunu.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Nedir?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı, evde yaşlı ve hasta bakımı ile ilgilenecek kişilerin bu hizmetlere ilişkin eğitilmesini sağlayan online bir kurstur.
Hasta ve yaşlı bireylerin öz bakımına destek olacakların eğitimi ile ilgilenen bu kurs programı, kişinin öğrendiklerini belgelemesini sağlayan üç adet sertifika kazanmasını sağlar. Bu sertifikalar, yaşlı bakım teknikeri veya hasta bakıcı olarak çalışmak isteyen kişilerin iş başvurularında önde olmasına yardımcı olur. CV’ye eklenebilen bu sertifikalar sayesinde yurt içinde ve yurt dışında ilgili alanda iş bulmak kolaylaşır.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’na Kimler Kaydolabilir?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’na yaşlı ve hasta bakım hizmetleri hakkında bilgi almak isteyen herkes katılabilir. Bu online kurs, yaşlı bakım teknikeri ya da hasta bakıcı olarak çalışmak isteyen kişilere hitap etmektedir.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Kursu’na katılmak için sağlıkla ilgili bir bölümden mezun olma şartı bulunmamaktadır. Daha önce söz konusu alanda bir eğitime katılmamış kişiler de bu sertifika programına katılabilir.
Bu kurs programı, hasta ve yaşlı öz bakımına destek olacakların eğitimi ile ilgilenir. Dolayısıyla bu konuya ilgi duyan kişilerin eğitime katılması oldukça önemlidir aksi halde kurstan yeterli düzeyde istifade etmek pek mümkün olmayacaktır.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’na Katılmak için Neler Gereklidir?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’na katılmak için kişinin mutlaka güçlü bir internet bağlantısına sahip olması gerekir çünkü dersler online kurs yöntemiyle işlenir. Bunun yanında derslere katılabilmek için bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon gibi bir teknolojik alete de ihtiyaç vardır.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Kursu’nda bulunan ders videolarını izleyebilmek için ise kişinin ilk olarak Boğaziçi Enstitüsünün internet sitesine üye olması gerekir. Siteye üye olduktan sonra eğitim sepete eklenmeli ve satın alınmalıdır. Böylece kişi, bütün ders içeriklerine erişim hakkı elde eder.
Tüm bunların yanında kişi, eğitime katılmak için gerekli motivasyona da sahip olmalıdır. Örneğin katılımcının eğitime duyduğu ilgi ve merak düzeyinin yüksek olması, öğrenme sürecini olumlu yönde etkileyeceği için önemlidir.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’nda Hangi Dersler ve Konular İşlenir?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı’nda işlenen dersler ve konular aşağıda sıralanmıştır.
- Eğitime Giriş
- Temel Kavramlar
- Yaşlanma ile İlgili Teoriler
- Yaşlanmanın Özellikleri
- Yaşlılarda Risk Grupları
- Geriatri ve Gerontoloji ile İlgili Kavramlar
- Geriatrik Rehabilitasyon Ekibini Tanıyalım
- Yaşlılığın Değerlendirilmesinde Kullanılan Ölçütler
- Yaşlılıkta Sağlığın Korunması ve Koruyucu Hekimlik
- Aktif Yaşlanma
- Yaşlılığın Çeşitleri
- Toplumsal Yaşlanma
- Türkiye’de ve Dünyada Yaşlılığın Demografik, Toplumsal Değişimi ve Yaygınlığı
- Türkiye’de Yaşlanma Sürecinin Tanımlanması
- Yaşlanma ve Bağımlılık Durumu
- Demografik Yapı Göstergeleri
- Yaşlılığın Toplumsal Değişimi ve Yaygınlığı
- Sosyal ve Ekonomik Değişim Özellikleri
- Yaşlanma Kavramına İlişkin Yaklaşımlar
- Yaşlanma Kuramları
- Yaşlılığı Etkileyen Faktörler
- Yaşlılık Döneminin Ayrıcalığı ve En Büyük Kazancı: Bilgelik
- Yaşlı Ayrımcılığı (Ageizm)
- Yaşlılık ile İlgili Sorunlar
- Yaşlı İstismarı ve İhmali
- Yaşlanma Sonucu Oluşan Fizyolojik Değişiklikler
- Sağlıklı Yaşlılarda Duyusal İleti, Merkezi Sinir Sisteminde Bilişsel İşlem Hızındaki Değişimler
- Yaşlanmanın Geciktirilmesi
- Yaşlılıkta Öne Çıkan Sağlık Sorunları
- Akılcı İlaç Kullanımı
- Yaşlı Bireylerin Yaşam Kalitesinin Yükseltilmesi
- Yaşlı Bakımı İlke ve Uygulamaları Gereksinimlerinin Belirlenmesi
- Güvenli Bir Çevrenin Sağlanması ve Sürdürülmesi
- Lawton Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Tablosu
- Yaşlı Bireylerin Beslenmesi
- Yaşlılarda Beslenmeyi Etkileyen Faktörler
- Yaşlılarda Beslenme Önerileri
- Sağlık Problemlerine Göre Yaşlı Beslenmesi Nasıl Olmalı?
- Yaşlı Bireylerin Hijyen Uygulamaları
- Duyu Organları ve Bakımı
- Bası Yaralarının Önlenmesi ve Bakımı
- Yaşlılarda İlk Yardım Uygulamaları
- Yaşlılıkta Karşılaşılan Acil Problemler
- Yaşlılarda Transfer ve Mobilite Malzemeleri
- Türkiye’de Yaşlı Bakım Hizmetleri ve Uygulamaları
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Dersleri Nasıl Gerçekleştirilir?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı, İstanbul Boğaziçi Enstitüsünde online kurs yöntemine uygun bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Dersler, bu alanda yetkinlik kazanmış bir akademisyen eşliğinde önceden çekilen videolar aracılığıyla yürütülmektedir.
Ders videoları profesyonel bir stüdyoda çekildikten sonra editör onayından geçmekte, ardından yayıma alınmaktadır. Öğrenciler eğitime kayıt yaptırdıkları takdirde ders videolarını izleme şansı elde etmektedir.
İnternet bağlantısı olan herkes istediği her yerden, günün hangi saati olduğu önemli olmaksızın dersleri izleyebilmektedir. Dersler asenkron eğitim modeline göre gerçekleştirildiği için öğretmen ile öğrenci aynı anda derste bulunmaz. Bu ise katılımcının eğitim videolarını zaman ve mekan esnekliği içerisinde dinlemesini sağlar.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Sonunda Hangi Sertifikalar Alınır?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı sonunda katılımcılar şu sertifikaları almaktadır:
- e-Devlet üzerinden sorgulanan üniversite onaylı eğitim sertifikası
- Uluslararası geçerli eğitim sertifikası
- Enstitü onaylı eğitim sertifikası
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Sonunda Sertifika Nasıl Alınır?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı sonunda sertifika almak için kişinin ilk olarak bütün kurs videolarını izlemesi, ardından sertifika sınavına girmesi gerekir. Sertifika sınavından yeterli puanı alan kişiler, belgelerini almaya hak kazanır. Sertifika, sınavda en az %70 oranında başarılı olan kişilere verilmektedir.
Boğaziçi Enstitüsü onaylı ve uluslararası geçerliliği olan sertifika, kişinin adresine fiziki olarak gönderilmektedir. Üniversite onaylı sertifika ise e-Devlet üzerinden yapılacak sorgulama işlemi sonucunda görüntülenmektedir. Sertifikanın e-Devlet sisteminde görülme süresi ise sertifikanın hazırlanmasından sonraki 10 iş günü içinde gelişmektedir. Bu süre, dönemsel yoğunluğa göre değişebilmektedir.
Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası Nereden Alınır?
Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası, Hasta ve Yaşlı Bakımı Kursu veren onaylı eğitim kurumlarından alınır. Örneğin İstanbul Boğaziçi Enstitüsü gibi üniversite onaylı online eğitim kurumları, bu alanda geçerli ve güvenilir sertifikalar vermektedir.
Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası almak için önce eğitimi bitirmek, ardından varsa sertifika sınavına katılmak gerekir. Sınavda yeterli başarıyı sergileyen kişilere sertifika verilmektedir.
Boğaziçi Enstitüsünde Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Sonunda Sertifika Ücreti Var mı?
Boğaziçi Enstitüsünden aldığınız Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı sonunda dijital ya da fiziki sertifika sahibi olmak için ücret ödemeniz gerekmektedir. Fiziki sertifikalarda öğrencilere destek olmak amacıyla kargo ücretsiz bir şekilde ulaştırılmaktadır, öğrencilerden ekstra kargo ücreti talep edilmemektedir.
Sertifika ücreti; belgenin basımı ya da dijital ortamda sunulması için gerekli olan, anlaşmalı olduğumuz üniversitelerin onay, imza ve operasyonel süreçleri için sertifikaya talep ettiği bedellerden oluşmaktadır.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Sonunda Alınan Sertifika Ne İşe Yarar?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı sonunda alınan sertifika, kişinin yaşlı bakım teknikeri ya da hasta bakıcı pozisyonunda iş bulmasını sağlar. Evde ya da hastanede yaşlı ve hasta bakım hizmetleri alanında çalışmak isteyen kişiler, Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası alarak hedefine ulaşabilir.
Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası, kişinin yaşlı ve hasta bakım hizmetleri ile ilgili bilgi sahibi olduğunu kanıtlamasını sağlar. Böylece kişinin CV’si güçlenmiş olur ve iş başvurularından olumlu yanıt alma ihtimali artar.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Sonunda Uygulanan Sertifika Sınavı Nedir?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı sonunda uygulanan sertifika sınavı, kişinin kurs süreci boyunca öğretilenleri ne kadar kavradığını ölçmek maksadıyla uygulanan bir yöntemdir.
Eğitim sonunda sertifika almak isteyen kişilerin sertifika sınavına girmesi şarttır. Sınavda başarılı olan kişiler, belgelerini alma hakkı elde eder.
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı Sonunda Sertifika Sınavı Nasıl Yapılır?
Hasta ve Yaşlı Bakımı Sertifika Programı sonunda sertifika sınavı, çevrim içi yani online ortamda düzenlenir. Tıpkı ders sürecinde olduğu gibi yine İstanbul Boğaziçi Enstitüsünün öğrenci panelinden düzenlenen sertifika sınavında katılımcılara çoktan seçmeli sorular yöneltilir.
Sertifika sınavı, yalnızca Hasta ve Yaşlı Bakımı Kursu’nda anlatılan konular üzerinden hazırlanmaktadır. Sınav sorularının zorluk derecesi orta düzeyde olup sorular kolaydan zora doğru olacak şekilde eşit olarak belirlenmiştir.
Sertifika sınavının amacı, öğrencilerin evde yaşlı hasta bakımı hizmetleri ile ilgili bilgi seviyesini ölçmektir. Dolayısıyla kursu dikkatli bir şekilde takip eden öğrenciler, sınavı kolaylıkla geçmekte ve sertifikalarını almaya hak kazanmaktadır.
Kurs İçeriği
Eğitimini aldığınız sertifika, hangi üniversiteden onaylandıysa o üniversitenin adı ile sorgulama yapmanız gerekmektedir. Sertifika sorgulamalarınızı bilgisayar üzerinden yapmanız tavsiye edilir. Sorgulama detaylarına dair detaylı bilgiyi "e-Devlet Üzerinden Sertifika Sorgulama" içeriğinden öğrenebilirsiniz.
Sınavda başarısız olmanız durumunda 3 defa sınava girme hakkınız bulunmaktadır.
Kurum
Biruni Üniversitesi
(Toplam 60 Değerlendirme)
Yorumlar
İşletmenizi kısa sürede hedeflediğiniz noktaya taşıyın.