Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi

Bu eğitime katılarak fikir ve sanat eserleri hukuku alanını uzmanından öğrenecek, telif hakları ve intihal davaları hakkında bilgi edineceksiniz. Kazandığınız bilgi birikimini sertifika alarak taçlandırabileceksiniz.

579.99₺ 729.99₺
Sertifika

Türkçe & İngilizce

Cihaz Desteği

Esnek Tasarım

Eğitim Dili

Türkçe

Üniversite Onaylı Sertifika

Bir eser ürettiniz ya da harika bir fikir buldunuz. Muhteşem bir ün, muazzam bir para kazandıracak size. Sadece tepkiyi ölçmek için eserinizi sosyal medyada paylaşıyorsunuz. Sabah uyandığınızda televizyonda bomba bir haber! Sizin fikriniz hayata geçirilmiş üstelik başka birinin adıyla. Artık ne ünlenme şansınız kaldı ne de para kazanma, tüm hayalleriniz suya düştü, emekleriniz çöpe gitti… Şöyle de düşünebiliriz, çok sevdiğiniz bir şarkıyı söylediniz ve kendi sosyal medyanıza yüklediniz. Başınıza büyük bir iş açmış olabilir misiniz? Merak etmeyin, tüm bunlar kötü bir kâbustan öteye gidemeyecek. Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi ile eserlerinizi, fikir ve üretimlerinizi en iyi şekilde koruma altına alabileceksiniz. Çünkü sizin için Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna dair güncel, etkin ve yepyeni bilgiler içeren bir eğitim hazırladık!

Bu eğitimle;

  • Ürün, eser ve fikirlerinizi koruma altında tutmayı öğrenecek,
  • Telif kanununu yakından tanıyacak,
  • Eser sahipliği haklarına hâkim olacaksınız.

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Nedir?

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku, bilim, edebiyat, müzik ve sinema gibi farklı disiplinlere bağlı eserlerin sahip olduğu hakları güvence altına alan kanunlar bütünüdür. Eserleri üreten ilgili kişilerin eserler üzerinde maddi ve manevi yetkileri bulunur. Kişilerin eser üzerinde sahip olduğu haklara ise telif hakkı denir.

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi Nedir?

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, fikri bir ürünün hakkının eser sahibine ait olduğunu yasal olarak güvence altına alır. Fikir ve Sanat Eserleri Hakları, hukuk hayatında önemli bir yerdedir. Telif hakları alanında çalışmak isteyen bir hukukçunun bu alanda özel olarak uzmanlaşması gerekir. Tüketim kadar üretimin de çoğaldığı günümüzde, fikir ve ürün çeşitliliği de gün geçtikçe artmaktadır.

Bu kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini üreten eser sahiplerinin fikri ürünleri üzerindeki manevi ve maddi haklarını tespit etmek, korumak, eserden yasalara aykırı şekilde yararlanılması durumunda yaptırımları belirlemek ve eser sahibinin eserden yararlanma şartlarını düzenlemektir. Fikir ve Sanat Eserleri Eğitimi; meydana getirilen yeni, farklı ve özgün içeriklerin haklarının korunma çeşitlerini, eser sahibinin eser üzerindeki söz haklarını, eserin kullanılması durumunda uygulanacak yaptırımları içeren kapsamlı bir eğitim programıdır.

Telif Hakkı Nedir?

Yaratılmış bir ürünün haklarının üreten kişiye ait olmasına telif hakkı denir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa bağlı yasalarca, eserin tüm hakları resmi olarak eser sahibine aittir. Telif hakkının amacı, özgün eserlerin, sahibinin izni olmadan çoğaltılması ve kullanılmasının önüne geçmektir. Telif hakkı belirli bir süre geçerlilik taşır. Telif hakkının süresi, eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıldır.

Telif hakkı kanununun amacını açıklayan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun birinci maddesi:

“Bu Kanunun amacı, fikir ve sanat eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden veya yorumlayan icracı sanatçıların, seslerin ilk tespitini yapan fonogram yapımcıları ile filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren yapımcıların ve radyo-televizyon kuruluşlarının ürünleri üzerindeki manevi ve mali haklarını belirlemek, korumak, bu ürünlerden yararlanma şartlarını düzenlemek, öngörülen esas ve usullere aykırı yararlanma halinde yaptırımları tespit etmektir.”

Hangi Ürünlerin Telif Hakkı Vardır?

Düşünce üretimi olan pek çok ürün için telif hakkı başvurusu yapılabilir. Sanat ve edebi eserler, bilgisayar programları ve yazılımlar, buluş ve icatlar telif hakkı için başvuruda bulunulabilecek ürünlerden bazılarıdır. Bir düşünce ürününün eser olarak kabul edilmesi için sahip olması gereken bazı nitelikler bulunur. Bu nitelikler şu şekildedir:

  • Sahibine özgü nitelik taşımalıdır.
  • Bir şekle bürünmüş olmalıdır.
  • Sahibinin hususiyetini yansıtmalıdır.
  • Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda (FSEK) sayılan eser türlerinden birisine girmelidir.
  • Ortada fikri bir ürün olmalıdır.

Fikri Ürün Nedir?

İnsanın fikri emek ve çalışmalarıyla ortaya koyduğu ses, yazı, işaret, resim, cisim ve buna benzer sonuçlara “Fikri Ürün” denir. 

Bir Eserin Telif Hakkı Nasıl Alınır?

Yaratılan her eser, telif hakları adı altında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında korunur. Yani başka bir deyişle eser ortaya çıktıktan sonra kendiliğinden koruma altına alınır. Bu durumda herhangi bir tescil ve kayıt durumuna gerek yoktur. Ancak eser sahibinin eser üzerinde hak sahibi olduğunu onaylatması için yapılması gereken bazı işlemler bulunur:

İsteğe Bağlı Tescil

İsteğe bağlı tescilde kişinin kendisi, vekilleri ya da mirasçıları Telif Genel Müdürlüğüne başvurarak eser üzerindeki haklarını resmi hale getirir. Bu tescil türü, eserin sahibi olduğunun ispatı açısından, eser sahibine kolaylık sağlar. 

Zorunlu Tescil

Sinema, müzik ve bilgisayar oyunu gibi eserlerde tescil zorunluluğu bulunur. Eser, kamuya sunulmadan önce zorunlu kayıt ve tescil işlemleri yapılır. Bu yöntem ile eser sahibi, eser haklarının tümünün kendisine ait olduğunu tescillemiş olur.

Noter Başvurusu ile Tescil

Eser haklarını noter ile tescil ettirmek diğer yöntemlere oranla daha maliyetlidir. Kişi söz konusu olan eserinin tüm haklarının kendisinde olduğunu beyan eden belgeyi noter tarafından onaylatması ile mümkün olur.

İşlenme Eser Nedir?

İşlenme eserler, mevcut olan bir fikir/eserden ilham alarak ya da uyarlanarak meydana getirilen ürünlerdir. İşlenme eser, orijinal eserden bağımsız sayılmaz ancak işlenmiş eseri üreten kişinin de eser üzerinde kendi hakları bulunur. 

Başlıca İşlenme Eser Türleri Nelerdir?

Mevcut olan bir eser üzerinde değişiklik yapıldığında işlenme eser elde edilir. İşlenme eserlerden en önemlileri şunlardır:

  • Bir eserin bir dilden başka bir dile çevrilmesi
  • Roman, şiir ya da tiyatro eserlerinin başka bir türe uyarlanması
  • Müzik ya da edebiyat ürünlerinin sinemaya uyarlanması
  • Henüz yayımlanmamış bir eserin yayıma hazır hale getirilmesi
  • Bir bilgisayar programının uyarlanması ya da düzenlemesi

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi Sonunda Sertifika Nasıl Alınır?

Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi sonunda sertifika almak için kişinin ders videolarının hepsini izlemesi gerekir. Videoları dikkatlice izleyen kişiler, eğitimden maksimum fayda görecektir.

Boğaziçi Enstitüsü onaylı sertifikanız ve uluslararası geçerli sertifikanız adresinize fiziki olarak gönderilecektir. Sertifika gönderimi için kargo ücreti talep edilmemektedir.
Üniversite onaylı sertifikanızı ise e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Sertifikanızın e-Devlet sisteminde görülme süresi, sertifikanın oluşturulmasından sonraki 10 iş günü içindedir. Bu süre, dönemsel yoğunluğa göre değişebilmektedir.

Boğaziçi Enstitüsünde Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi Sertifika Ücreti Ne Kadar?

Boğaziçi Enstitüsünden aldığınız Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Eğitimi sonunda dijital ya da fiziki sertifika sahibi olmak için ücret ödemeniz gerekmektedir. Fiziki sertifikalarda öğrencilere destek olmak amacıyla kargo ücretsiz bir şekilde ulaştırılmaktadır, öğrencilerden ekstra kargo ücreti talep edilmemektedir.

Sertifika ücreti; belgenin basımı ya da dijital ortamda sunulması için gerekli olan, anlaşmalı olduğumuz üniversitelerin onay, imza ve operasyonel süreçleri için sertifikaya talep ettiği bedellerden oluşmaktadır.

Kurs İçeriği

Ünite 1- Eser ve Eser Sahipliği
Ünite 2- Eser Üzerindeki Haklar
Ünite 3- Bağlantılı Haklar ve Davalar
Boğaziçi Enstitüsündeki tüm eğitimler ücretsiz değil fakat ücretsiz olarak alabileceğiniz onlarca eğitim bulunuyor. Online eğitimler sayfamızdan tüm eğitimlerimize erişim sağlayabilirsiniz.
Bilişim, sağlık, psikoloji, hukuk gibi çok sayıda kategoriden eğitim alabilirsiniz. Bu eğitimlere ulaşmak için online eğitimler sayfasına girmeniz yeterli olacaktır.
Boğaziçi Enstitüsündeki eğitimler canlı ders ya da video içerik şeklinde sizlere sunuluyor. Eğitim içeriklerine bakarak eğitimin nasıl verildiğine dair bilgileri bulabilirsiniz.

Eğitimini aldığınız sertifika, hangi üniversiteden onaylandıysa o üniversitenin adı ile sorgulama yapmanız gerekmektedir. Sertifika sorgulamalarınızı bilgisayar üzerinden yapmanız tavsiye edilir. Sorgulama detaylarına dair detaylı bilgiyi "e-Devlet Üzerinden Sertifika Sorgulama" içeriğinden öğrenebilirsiniz.

Sertifikanızın e-Devlet sistemine yansıma süresi, sertifikayı oluşturmanızın ardından ortalama 10 iş günüdür. e-Devlet sertifika sorgulama içeriğimizden sorgulama detaylarını öğrenebilirsiniz.
Evet, tüm eğitimlerimizin sonunda sertifika ücreti almaktayız. Sertifikanızı fiziksel olarak talep etmeniz durumunda 499 TL, dijital olarak talep etmeniz durumunda ise 299 TL ödemeniz gerekmektedir. Uluslararası geçerli, üniversite ve enstitü onaylı olmak üzere üç sertifika için sizden sadece tek bir sertifika ücreti talep ediyoruz.
Sertifikaların basılıp kargoya verilme süresi, talep tarihinden sonra (resmi tatiller hariç) en fazla 3 gündür. Sertifikanız kargoya teslim edildikten sonra kargonun çalışma gününe bağlı olarak 5 iş günü içinde adresinize teslim edilir.
Hayır, sertifika gönderimi için herhangi bir ücret ödemesi bulunmuyor. Tüm sertifikalarda kargo ücretsiz.
Eğitimlerimizin sonunda çoğunlukla üniversite onaylı sertifika vermekteyiz ancak bazı eğitimlerimizde öğrencilere MEB onaylı sertifika verilmektedir. Detaylı bilgiye eğitimin açıklama metninden ulaşabilirsiniz.
Eğitimler sonunda aldığınız sertifikalar, eğitim aldığınız konu ve alan hakkında uzmanlığınızı kanıtlayan belgelerdir. Sertifikanızı iş görüşmelerinde referans olarak gösterebilir, devlet kurumlarında kullanabilir; aldığınız sertifika sayesinde mesleki yetkinliğinizi belgeleyebilir ve uluslararası geçerli sertifika ile yurt dışında da mesleğinizi yapabilirsiniz.
Türkiye'de yaşamayan kişiler de dilediği eğitimi alabilir. Eğitimlerimiz, dünyanın her yerinden erişime açıktır.
Boğaziçi Enstitüsünün tüm eğitimlerinde sertifika alıyorsunuz. Sertifika alma gibi bir zorunluluk bulunmuyor ancak eğitimi başarı ile bitirdiğinizi gösteren tek belge alacağınız sertifikalar, bu nedenle sertifika talep etmenizi öneriyoruz.
Eğitimi ve sınavı başarı ile tamamladıktan sonra “sertifika talep et” butonuna basarak sertifikanızı talep edebilirsiniz. Sertifikanızın size ulaşması için mutlaka girdiğiniz adresin güncel olması gerekmektedir.
Türk vatandaşı olmayan kişiler sertifika alabilmektedir. Ancak bu kişilerin TC kimlik numaraları bulunmadığından aldıkları sertifikalar e-Devlet'e işlenmez. Türk vatandaşlığı bulunmayan kişiler kendi vatandaşlık numaralarını yazarak sertifikalarını talep edebilirler.
Sertifika sorgulaması yapmak için sertifika sorgulama sayfasına gidin. Bu sayfada öğrenci numarası veya T.C. kimlik numarası ile sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Online eğitimlerin hiçbirinde başlama süresi bulunmaz, dilediğiniz zaman eğitimlere başlayabilirsiniz.

Sınavda başarısız olmanız durumunda 3 defa sınava girme hakkınız bulunmaktadır.

Eğitimi başarı ile tamamladıktan sonra sertifikanızı dilediğiniz zaman talep edebilirsiniz.
Tüm eğitimlere ömür boyu erişim hakkınız bulunmaktadır. Eğitimi bitirip bitirmemeniz önemli değildir, dilediğiniz zaman eğitime tekrar başlayabilirsiniz.
Sertifikalarınızı tüm dijital platformlarda kullanabilir ve sertifika eklemesi yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise sertifika eklemesi yapacağınız platforma girip dijital sertifikanızı, öğrenci numaranızı ya da sertifikanın URL alanını kopyalayıp gerekli alana eklemek.
Boğaziçi Enstitüsü birçok üniversite ile ortak çalışmalar gerçekleştirir ancak hiçbir üniversiteye bağlı değildir, bağımsız bir eğitim kurumudur.
Bu kursu öğrenciler nasıl değerlendirdi?
4.75

(Toplam 8 Değerlendirme)

75%
25%
0%
0%
0%

Yorumlar

Kurumunuz İçin
Başvuruda Bulunun
Kariyerinizi güçlendirin! Profesyonel Sertifika ve derece ile hedeflerinize
bir adım daha yaklaşın. Geleceğinizi şekillendirmek için eşsiz fırsatları kaçırmayın!
Eğitimleri incele - Teklif Al
579.99₺729.99₺
Sepete Ekle
Sepete Git
Kursa Devam Et
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat