Veri Bilimi Nedir?
Modern çağ, beraberinde bir dizi yenilik getirdi. İlk kullanılan otonom sistemlerden bu yana yapay zekânın gelişmesiyle birlikte, bir dizi farklı kavram ve meslek grubu da hayatımıza girdi.
Geçmişte makineye geçişin ardından yaşanan endüstri dönüşümü bugünlerde dijital teknolojiler çerçevesinde boy gösteriyor.
Çoğu sektör kendi dijital dönüşümüne katkı sunacak teknolojiyi hızla bünyesine katarken, Endüstri 4.0’a da katkı sunuyor.
Birbirini besleyen birden fazla disiplinin bir araya gelmesinden oluşan Veri Bilimi ise tüm bu dönüşümün odak noktasında dikkatleri üzerine çekiyor.
Asya ülkelerinden Avrupa ve ABD’ye uzanan geniş bir coğrafyada veri bilimi çalışmalarına hız verilirken, kullanıldığı alanların çeşitliliği bakımından da modern çağın meslekleri arasında gösterilen bu alan ön plana çıkıyor.
Bulunulan ortamın girdilerini doğru analiz edebilen, yeni kaynaklara ulaşabilecek keşifler yapabilen, elde ettiği datayı doğru biçimde sınıflandırarak muhtemel sonuçları yazılımlara aktarabilen kişilere Veri Bilimci adı veriliyor.
İçindekiler
VERİ BİLİMİ EĞİTİMİ NEDİR?
İnternet çağının gelişimiyle birlikte, her an milyonlarca data kullanıma girmekte ve bu datanın işlenerek anlamlı bir bütün hale getirilmesi gerekmektedir.
Bilimsel yolları, süreçleri ve sistemleri kullanarak hemen her alanda analiz ve istatistiksel raporlamalar sunan Veri Bilimciler, makine öğrenmesi ve yapay zekâya ait dataları gündelik hayata entegre eder.
Endüstri 4.0 ile hizmet sunan tüm sektörlerin kusursuz hizmet vermesine odaklanan veri bilimi, özellikle mühendislik, istatistik, sosyal bilimler ve bilgisayar bilimleri bölümlerinden öğrencilerin ilgi alanları arasında yer alır.
Big Data ile ilişkilendirilen Veri Bilimi, geniş çaplı analizlerin sonuçlarına en hızlı ve verimli yoldan ulaşılmasına imkân tanırken, teknoloji toplumunun da gereklilikleri arasında yer alır.
Yapılan son analizlere göre, veri bilimine ilgi yüzde 200’e yakın oranda artış gösterirken; dünya üzerinde en fazla Çin, Singapur, Hindistan, Nepal, ABD ve Gana bu alanda en fazla çalışmanın yapıldığı ülkelerdir.
Teknik çözümler arasında bağlantı kurma, bulguları yorumlama ve sunum tekniklerini kullanarak analizlerin problem çözme amacıyla kullanılması veri biliminin temel çalışma alanlarını oluşturur.
Bilgisayarların açık ve doğrudan bir görevi yerine getirmelerini kolaylaştıran Veri Bilimi, ilk olarak proje bazlı çalışmalarda kullanılmış olsa da, idari bilimlerden iktisadi bilimlere, sağlık bilimlerinden işletmeye kadar geniş bir yelpazede karşılık bulur.
R Programlama Dili, Python Kodlama, SQL, Hadoop, Apache Spark vb. birden farklı yazılım dilinin kullanılmasıyla yapılan analizler, modellemeler ile sunulur.
Veri Madenciliği Sistemleri ve Algoritmaları ile Big Data içerisinde kendisine yer bulan Veri Bilimi, Elektronik Ticaret ve Web Teknolojileri Uygulamaları’nda sıklıkla tercih edilir.
VERİ BİLİMİ NEYİ AMAÇLAR?
İlk olarak geçmişte yapılan çalışmaları anlamlandırmayı önceleyen Veri Bilimi, bugün yapılacak çalışmaların yönlendirilmesinde rol oynar.
Ekranınızda bulunan canlı akışı (stream) doğru analiz etmenize yardımcı olan Veri Bilimi, alternatif modeller geliştirerek geleceğe yönelik alt yapının oluşturulmasını kolaylaştırır.
Olasılık ve istatistik bilimleri ile birlikte yapay zekâ disiplini ile bir arada yürütülen Veri Bilimi, ‘derin öğrenme’nin gelişmesi ile birlikte büyük çığır açmıştır.
Mevcut dökümantasyonun modellenmesinin ardından sonuçların doğru biçimde değerlendirilmesi, yapılması düşünülen tüm projelerin hem kusuruz biçimde ilerlemesini hem de emek ve maliyet açısından fayda sağlar.
Verilerin analiz edilmesinin ardından gerekli alanlarda hızla kullanılmasını kolaylaştıran Veri Bilimi, tutarlı kümelerin sağlanmasıyla birlikte projenin işlevselliğinin de kolayca test edilmesinde önemli rol oynar.
Bilgi ve iş akışının sağlıklı biçimde ilerlemesini kolaylaştıran Veri Bilimi, ilk adımdan son noktaya kadar ulaşılmak istenen hedefe yönelik çalışmaların kesintisiz sürdürülmesinde etkilidir.
Dönüşümün sağlanması ve dijital hayatın gündelik yaşama etki ettiği noktalarda kusursuz sonuçların alınmasında rol oynayan Veri Bilimi, Endüstri 4.0’ın vazgeçilmez meslek dallarından birisidir.