Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Neler? Nasıl Başa Çıkılır?
Modern zamanın çalışma yaşamı, bireylerin fiziksel ve zihinsel yeterliliklerini oldukça zorlamakta ve stresin beraberinde getirdiği psikolojik problemlere de neden olmaktadır.
Psikolojik olarak yıpranan bireylerin yaşadığı sağlık problemlerinden birisi olarak bilinen "Tükenmişlik Sendromu" ilk olarak 1974 yılında Herbert Freudenberger tarafından teşhis edilerek literatüre girmiştir.
Tükenmişlik Sendromu’nun bir psikolojik hastalık olarak tanımlanmasının ardından hastalığın semptomlarına ilişkin binlerce araştırma yapılmış ve çeşitli tanı yöntemleri geliştirilmiştir.
Sinsi ve yavaş ilerleyerek bünyeyi saran bir hastalık olarak bilinen Tükenmişlik Sendromu, ilk aşamada; yoğun çalışma yaşamının getirdiği stres ile baş etmeye çalışılırken, ikinci aşamada; bedensel ve ruhsal bitkinlikle gelen isteksizlik kendini göstermeye başlar. Belirtilerin iyice belirginleştiği üçüncü aşamada ise; uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı gibi fiziksel semptomlar kendini göstermeye başlar. Dördüncü ve son aşama; çaresizlikle birlikte gelen öfkenin kendini göstermeye başlamasıyla anlaşılır. Tükenmişlik Sendromu’nun teşhisi ise üçüncü ve dördüncü aşamada mümkündür.
Kişilik özelliklerine göre de farklılık gösteren Tükenmişlik Sendromu, idealist, liderlik özellikleri bulunan, sürekli sorumluluk alan, ‘hayır’ demekte zorlanan, mükemmeliyetçi, zaman kontrolünde problem yaşayan, rol çatışması ya da belirsizliği hisseden, sosyal yalnızlık çeken kişilerde daha sık görülür.
Tükenmişlik Sendromu yaşayan bireyler arasında sık sık ev hanımlarına da rastlanır.
İçindekiler
TÜKENMİŞLİK SENDROMU’NUN BELİRTİLERİ NELER?
Kronik stres başlığı altında belirtiler gösteren Tükenmişlik Sendromu; uyku düzensizliği ya da yorgun uyanma, düşük enerji, bağışıklık sisteminde zayıflık, kalp çarpıntısı, sindirim sisteminde bozulma, mide problemleri ve nefes darlığı ile kendini gösterir.
Bireylerin psikolojisi üzerinde de önemli etkileri görülen Tükenmişlik Sendromu; kara almakta zorlanma, dalgınlık, dikkat dağınıklığı ya da çabuk sıkılma ve sık sık yaşanılan unutkanlık ile kendini gösterir.
Yaşanan fiziksel ve psikolojik süreçle birlikte duygusal anlamda da yıpranmalara neden olan Tükenmişlik Sendromu; özgüven kaybı, çabuk sinirlenme, keyifsizlik, tatminsizlik, kendini değersiz hissetme, umutsuzluk ve olaylara yabancılaşma gibi belirtiler gösterir. En belirgin semptomlardan birisi de; sürekli yorgunluk halidir.
Tıbben de standart bir tedavisi olmayan Tükenmişlik Sendromu, bireysel stres durumu ve problemlere yönelik tedbirlerle önlenmektedir. Psikolojik desteğin yanı sıra Tükenmişlik Sendromu Eğitimi ile oluşturulan farkındalık, hem iş yaşamında hem de sosyal yaşamda bireylerin daha sağlıklı ve verimli bir yaşam sürmelerini sağlar.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU EĞİTİMİ NEDİR?
Tıp literatüründe “Burn-out Syndrome” olarak da bilinen Tükenmişlik Sendromu; bireylerin çalışma ve sosyal hayatını doğrudan etkileyen faktörlerin başında gelir.
Fiziksel ve zihinsel iş yükünün fazla olduğu sektörlerde sık rastlanan semptomlara karşı Tükenmişlik Sendromu Eğitimi, sendromun belirtilerine ilişkin genel bir çerçeve çizmekle birlikte bireylerin farkındalığını artırmayı hedefler. Stres ya da depresyonla da karıştırılabilen Tükenmişlik Sendromuna ilişkin alınacak eğitim ile birlikte yakın kavramlar da kolayca elenebilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU EĞİTİMİ’Nİ KİMLER ALABİLİR?
- Bireysel iş yükü fazla olanlar,
- Sürekli fiziksel yorgunluk yaşayanlar,
- Kontrol ve otokontrol problemi yaşayanlar,
- Çalışma ortamında stres altında olanlar,
- Toplumsal olayların ardından yaşanan depresyon ile mücadele etmekte zorlananlar,
- Çevresel faktörler nedeniyle stres yaşayanlar,
- Sosyo – ekonomik nedenlerle problem yaşayanlar
Tükenmişlik Sendromu Eğitimi ile stres yükünü azaltabilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU EĞİTİMİ NELERİ KAPSAR?
- Tükenmişlik Sendromu Nedir?
- Tükenmişlik Sendromunun Stres ve Depresyondan Farkı Nedir?
- Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Neler?
- Tükenmişlik Sendromunun Aşamaları Neler?
- Tükenmişliğe Neden Olan Faktörler Neler?
- Tükenmişlik Sendromuyla Baş Etme Yolları Neler?
- Örnek Olay ve Uygulamalar
Tükenmişlik Sendromu Eğitimi içerisinde sunulmaktadır.
Siz de Tükenmişlik Sendromu Eğitimi alarak, yaşam kalitenizi dilediğiniz noktaya kolayca taşıyabilirsiniz.
Siz de online olarak "Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkma Eğitimi"ni ve sertifikasını almak isterseniz Boğaziçi Enstitüsünün hazırlamış olduğu eğitime başlayabilirsiniz.