Okumadan Yapılabilecek Meslekler Nelerdir?
Meslek Yazıları

Okumadan Yapılabilecek Meslekler Nelerdir?


Güncellenme Tarihi11 Ekim 2023
Yayımlanma Tarihi

Okumadan yapılabilecek meslekler, lise veya ilkokul mezunu olan kişilerin iyi bir alanda, okumadan meslek sahibi olmak için araştırdığı konular arasında yer alır. Erken yaşta sigorta girişinin yapılmasını isteyen ya da üniversiteye gitme imkanı olmadığı için iş bulmak isteyen birçok kişi okumadan yapılacak meslekler hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Eğer siz de bu grupta yer alıyorsanız bu içeriğimizi kendinize rehber edinebilir, okul okumadan yapılacak işleri keşfedebilirsiniz.

Üniversite Okumadan Yapılabilecek Meslekler Nelerdir?

Üniversite okumadan yapılabilecek meslekler şunlardır:

  1. Sosyal medya uzmanlığı
  2. Dijital pazarlama uzmanlığı
  3. İçerik yazarlığı
  4. Yaşam koçluğu
  5. Bilgisayar işletmenliği
  6. Öğrenci koçluğu
  7. SEO uzmanlığı
  8. NLP uzmanlığı
  9. Fotoğrafçılık
  10. Video editörlüğü

1. Sosyal Medya Uzmanlığı

üniversite okumadan yapılabilecek meslekler sosyal medya uzmanlığı

Sosyal medya uzmanlığı, dijitalleşmenin artması ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan bir meslek. Hemen her firmanın sosyal medya hesabı bulunuyor ve bu hesapların yönetilmesi için bir sosyal medya uzmanına ihtiyaç duyuluyor.

Sosyal medya uzmanlarının genellikle üniversitelerin iletişim fakültesinden mezun olması beklense de bu şartı sağlamayan ancak kendini sosyal medya alanında geliştiren kişiler de bu mesleği icra edebiliyor. Örneğin Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programı aracılığıyla eğitim alıp bu alanda çalışmak mümkün. Dolayısıyla sosyal medya uzmanlığı, okumadan yapılabilecek meslekler arasında gösteriliyor.

2. Dijital Pazarlama Uzmanlığı

üniversite okumadan yapılabilecek meslekler dijital pazarlama uzmanlığı

Dijital pazarlama uzmanlığı, tıpkı sosyal medya uzmanlığı gibi son dönemde ortaya çıkan bir meslek ve okumadan yapılacak meslekler arasında yer alıyor. Kısaca “pazarlama faaliyetlerinin online ortamda yapılması” şeklinde tanımlayabileceğimiz bu mesleği yapmak için belli bir üniversite bölümünden mezun olmak şart değil. Aynı zamanda geleceği olan meslekler arasında yer alan dijital pazarlama uzmanlığı, Dijital Pazarlama Eğitimi alarak icra edilebilecek bir meslek dalı.

3. İçerik Yazarlığı

içerik yazarlığı

Dijitalleşmenin gelişmesi, pazarlama faaliyetlerinin seyrini de değiştirdi. Artık SEO uyumlu makale yazarak internet üzerinden ürün satışı gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca hemen her e-Ticaret firmasında içerik yazarlarına ihtiyaç duyuluyor. İçerik yazarları blog siteleri, haber siteleri gibi çeşitli firmalarda da görev alabiliyor.

Ayrıca içerik yazarı olmak için belli bir üniversite bölümünden mezun olmak şart değil. İçerik yazarlığı da okumadan yapılacak işler arasında yer alıyor. Yazarlığı iyi olan ve SEO bilgisine sahip olan herkes içerik yazarı olarak çalışabiliyor. İçerik Yazarlığı Eğitimi alarak kendini geliştiren kişiler de iş başvurularında bir adım önde olma fırsatı yakalamakta.

 

 

4. Yaşam Koçluğu

üniversite okumadan yapılabilecek meslekler yaşam koçluğu

Psikoloji alanına ilgi duyan ancak bu alanda üniversite diploması olmayan kişiler için yaşam koçluğu mesleği ikinci bir şans sunuyor. İnsan psikolojisine ilgi duyan kişiler Yaşam Koçluğu Eğitimi alarak bu alanda yetkinlik kazanıp yaşam koçu pozisyonunda çalışabiliyor.

Yalnız burada şu noktanın altını çizelim; yaşam koçları psikologlar gibi üst düzey sorunlarla değil, daha çok günlük yaşam problemleri ile ilgilenir. Ayrıca bu meslek oldukça hassas bir alandır ve danışana yardımcı olmakta yetersiz kaldığını düşünen yaşam koçlarının danışanı uzman bir terapiste yönlendirmesi gerekmektedir.

5. Bilgisayar İşletmenliği

bilgisayar işletmenliği

Bilgisayar işletmeni olmak için aslında bu alanda üniversite eğitimi almak daha önemli ancak Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Programı gibi eğitimlere katılıp kendini geliştiren kişiler de bu mesleği icra edebilir.

Bilgisayar alanına ilgi duyuyorsanız ve bu alanda yeterli bilgi birikimine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız diplomasız, okul okumadan yapılabilecek meslekler arasında bulunan bilgisayar işletmenliği mesleğini icra edebilirsiniz.

6. Öğrenci Koçluğu

üniversite okumadan yapılabilecek meslekler öğrenci koçluğu

Tıpkı yaşam koçluğu gibi öğrenci koçluğu da üniversite okumadan yapılabilecek işler arasında yer alıyor. Ancak öğrenci koçu olmak için kişinin koçluk uygulamalarının nasıl yapıldığını, seanslarda hangi yaklaşımların kullanıldığını bilmesi gerekir. Tüm bunlar da eğitim ile mümkün olur. Ayrıca öğrenci koçu olmak isteyen kişilerin Öğrenci Koçluğu Eğitimi alarak sertifika sahibi olması şarttır.

7. SEO Uzmanlığı

seo uzmanlığı

Sektörlerin dijitalleşmesi ile SEO uzmanlığı adlı yeni bir meslek de ortaya çıktı. SEO uzmanı, web sitelerinin ve internette bulunan her türlü içeriğin arama motorlarında üst sıralara çıkabilmesi için çalışır.

Bu meslek, üniversitelerde özel bir bölüm açılmadığı için sertifika programları aracılığıyla öğrenilir. Örneğin SEO Uzmanlığı Eğitimi alan kişiler, SEO uzmanı olarak istihdam edilebilir. Dolayısıyla SEO uzmanlığı da üniversite okumadan yapılacak meslekler arasında gösterilir.

Ayrıca SEO uzmanlığı, gelecek vadeden meslekler arasında da yer alır çünkü dijital medya ile ilgili bir alandır ve oldukça kapsamlıdır. SEO uzmanları yalnızca içerik değil teknik SEO kısmına da hakim olabilir. Yani işin yazılımsal boyutunu da bilir. Dolayısıyla bu meslek, geleceği olan meslekler arasında gösterilebilir. 

8. NLP Uzmanlığı

üniversite okumadan yapılabilecek meslekler nlp uzmanlığı

NLP uzmanlığı, tıpkı koçluk gibi üniversite okumadan yapılabilecek işler arasında yer alır. Çünkü NLP; üniversitelerde resmi bir lisans ya da ön lisans bölümü olarak okutulan bir alan değildir, sertifika programları aracılığıyla öğrenilir. Üstelik bu sertifika programlarına katılmak için üniversite mezunu olma şartı da aranmaz.

NLP uzmanı olmak için kişinin NLP Eğitimi alarak bu alanda bilgi sahibi olması ve sertifika kazanması gerekir. NLP uzmanlarının etkili iletişim becerilerini ve koçluk yetilerini de geliştirmesi önemlidir. Dolayısıyla bu kişiler, ilgili alanlarda düzenlenen eğitimlere katılarak bilgi düzeyini arttırabilir.

9. Fotoğrafçılık

fotoğrafçılık

Fotoğrafçı olmak için yine belli bir üniversite bölümü okumak şart değildir. Fotoğraf makinesini nasıl kullanacağını bilen, etkili fotoğraflar çekebilen, ışık ve renk ayarı gibi teknik bilgilere hakim olan herkes bu mesleği icra edebilir. Ancak Fotoğrafçılık Eğitimi alarak kendini bu alanda geliştiren kişiler, iş başvurularında diğer adaylardan daha avantajlıdır.

10. Video Editörlüğü

video editörlüğü

Üniversite okumadan yapılacak meslekler arasında video editörlüğü de bulunur. Video düzenleme programlarına hakim olan kişiler video editörü olarak çalışabilir. Bu meslekte üniversite mezunları avantajlı olsa da üniversite diploması olmayan, yetenekli tasarımcılar da video editörü olarak istihdam edilir.

Lise Okumadan Yapılabilecek Meslekler Nelerdir?

Lise okumadan yapılabilecek meslekler şunlardır:

  1. Satış elemanı
  2. Influencerlık
  3. Baristalık
  4. Web tasarımı uzmanlığı
  5. Müzisyenlik
  6. Müteahhitlik
  7. Emlak danışmanlığı
  8. İşaret dili tercümanlığı
  9. Müzik yapımcılığı
  10. Çağrı merkezi elemanı
  11. Muhtar
  12. Milletvekili

1. Satış Elemanı

lise okumadan yapılabilecek meslekler satış elemanı

Satış elemanı olmak için belli bir üniversite bölümünden veya liseden mezun olmak şart değil. Kendini iyi bir şekilde ifade edebilen, iyi bir imaja sahip olan herkes satış elemanı olarak çalışabilir. Ancak bu alanda düzenlenen Satış Uzmanlığı Eğitimi, Satış Teknikleri ve Pazarlama Eğitimi gibi sertifika programlarına katılarak kendini geliştiren bireyler, satış elemanlığı mesleğinde çok daha avantajlıdır.

2. Influencerlık

lise okumadan yapılabilecek meslekler influencerlık

Gelecek vadeden meslekler arasında da gösterilen influencerlık, lise okumadan yapılabilecek bir diğer meslek. Günümüzde oldukça popüler bir meslek olan influencerlık, şüphesiz ki gelecekte de devam edecek. Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıkan influencerlık, aynı zamanda geliri de yüksek bir meslek olduğu için tercih ediliyor. 

Üstelik influencer olmak için herhangi bir sertifika programına gitmek veya üniversite eğitimi almak şart değil. Ancak tabii ki sosyal medya alanında düzenlenen eğitimlere katılarak hedef kitle oluşturma, etkili gönderi paylaşımı gibi alanlarda bilgili olan kişiler bu meslekte daha hızlı bir şekilde ilerleyebilir.

3. Baristalık

lise okumadan yapılabilecek meslekler baristalık

Baristalık, yeni nesil kahve dükkanlarının ortaya çıkmasıyla yoğun talep gören bir meslek oldu. Lise okumadan yapılacak meslekler arasında yer alan baristalık için özel sertifika programları da mevcut. Barista olmak isteyen kişiler, bu eğitimlere katılıp sertifika alarak lüks mekanlarda yüksek maaşlı bir şekilde çalışabiliyor.

4. Web Tasarımı Uzmanlığı

web tasarımı uzmanlığı

Web tasarım uzmanlığı her ne kadar yazılım ile ilgili bir alan olsa da üniversite ve lise okumadan yapılabilecek bir meslek. Nitekim kendi kendine yazılım ve kodlama öğrenen kişiler, web tasarım uzmanlığı alanında da bilgi sahibi olarak bu işi yapabilmekte. Ayrıca geleceği olan meslekler arasında da gösterilen web tasarım uzmanlığı, Web Tasarım ve Kodlama Eğitimi gibi sertifika programlarına katılan kişiler için önü daha açık olan bir meslek haline gelmekte.

5. Müzisyenlik

müzisyenlik

Lise okumadan yapılacak işler arasında en keyifli olanlardan biri ise müzisyenlik. Müzik kulağı olan, sesi güzel olan ya da bir enstrümanı çalmayı bilen kişiler müzisyen olarak çalışabilir. Ancak bu noktada müzisyen olmak isteyen kişilerin eğitim almasının önemine de dikkat çekelim. Şan dersleri, Bateri Eğitimi, Gitar Eğitimi, FL Stüdyo Eğitimi gibi eğitimlere katılan kişiler bu meslekte kendini geliştirebilir ve daha başarılı müzik üretimi yapar.

6. Müteahhitlik

Müteahhitlik

Müteahhitlik, okul okumadan yapılabilecek meslekler arasında yer alan bir diğer meslek dalı. Müteahhit olmak için en az ilkokul mezunu olmak ve Müteahhitlik Yetki Belgesi almış olmak yeterli bir kriter. Eğer inşaat sektörü hakkında bilginiz varsa, satış ve pazarlama alanında kendinize güveniyorsanız lise ve üniversite diplomanız olmadan da müteahhit olarak çalışabilirsiniz.

7. Emlak Danışmanlığı

emlak danışmanlığı

Hazır konut sektöründen konu açılmışken eğer lise okumadıysanız emlak danışmanı olarak da çalışabileceğinizi ekleyelim. Emlak danışmanı olmak için de ekstra eğitim almanız şart değil. Müşterilerle iyi ilişki kurabileceğinizi ve iyi satış yapacağınızı düşünüyorsanız bu mesleği tercih edebilirsiniz. Ayrıca Emlak Danışmanlığı Kursu aracılığıyla bu mesleğin inceliklerini detaylıca öğrenebilir ve iş bulma şansınızı arttırabilirsiniz.

8. İşaret Dili Tercümanlığı

İşaret Dili Tercümanlığı

İşaret dili tercümanlığı, son dönemde yoğun talep gören bir alan. Çünkü okumadan yapılabilecek işler arasında yer alıyor ve bu mesleği yapmak için gerekli kriterler oldukça az sayıda. Nitekim İşaret Dili Tercümanlığı Eğitimi alan ve bu dili ileri seviyede bilen kişiler, işaret dili tercümanı olarak çeşitli kurumlarda çalışabiliyor. Üstelik bu meslek, lise mezunu olmadan da birçok kurumda yapılabiliyor.

9. Müzik Yapımcılığı

müzik yapımcılığı

Müzik yapımcılığı tıpkı müzisyenlik gibi belli bir okul okumaya gerek olmadan yapılabilecek bir meslek. Aslında bütün sanat meslekleri okul okumadan yapılabilecek meslekler arasında yer alıyor. Müzik yapımcılığı da bunlardan biri. Müzik yapımcısı olmak için kişinin müzik sektörü hakkında bilgi sahibi olması, müzik terimlerini bilmesi ve sanatçılarla güçlü iletişim kurabiliyor olması önemli kriterler arasında.

10. Çağrı Merkezi Elemanı

Çağrı Merkezi Elemanı

Birçok firma, en az lise mezunu çağrı merkezi elemanlarına ihtiyaç duysa da temel bilgisayar kullanımına hakim olan ve satış teknikleri hakkında bilgili olan kişiler de çağrı merkezi elemanı olarak görev yapabilir. Ayrıca Danışma Görevlisi & Çağrı Merkezi Kursu, Telemarketing- Telefonda Satış Eğitimi gibi sertifika programlarına katılan kişiler, lise mezunu olmadığı halde bu meslekleri icra etme noktasında avantajlı olabilir.

11. Muhtar

lise okumadan yapılacak meslekler muhtar

Türkiye’de muhtar olmak için en az ilkokul mezunu olmak gerekiyor. Adli sicilin temiz olması, ikametgah süresi gibi gerekli kriterleri de karşılayan kişiler, yerel seçimleri kazandığı takdirde muhtar olarak görev yapabilir. Özellikle zamanında lise ve üniversite okumamış ancak başka bir meslekten emekli olmuş kişiler için muhtar olmak oldukça önemli bir meslek.

12. Milletvekili

lise okumadan yapılacak meslekler milletvekili

Milletvekili olmak da muhtarlık gibi en az ilkokul mezunu olma şartına sahip. Dolayısıyla milletvekilliği de lise okumadan yapılacak işler arasında yer alıyor. Ayrıca maaşının yüksek olması ve sosyal statüsü, milletvekilliğine gösterilen talebin yüksek olmasını etkiliyor.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat