Hafıza Teknikleriyle Öğrenmek Nedir?
İçindekiler
Bu yazımızda hafıza teknikleriyle öğrenmek nedir? hep birlikte göreceğiz. Öğrenilmiş ya da önceden geçmiş bir şeyi zihinde tutma yetisine hafıza denir. Bellek ile beynin tüm öteki işlevleri arasında sıkı bir ilişki olduğu bilinir. Gücü kişiden kişiye değişen belleğin de birçok türü vardır. Kimi insanlar gördüklerini, kimileri işittiklerini, kimileri okuduklarını daha iyi anımsar. Fakat bu aşamada değinmemiz gereken bir nokta var. Ancak, en sağlıklı anımsananlar, birden çok duyuyla algıladıklarımızdır. Bellekte en sağlam saklanabilen olgular, dikkatimizi en çok uyandıranlardır. İnsanlar önceden beri, belleğin güçlü olmasına önem vermiştir. Son yıllarda yapılan fizyolojik araştırmalar da bu nitelikte. Örneğin, belleğin kimyasal temeli Ribonükleit asit yani RNA’dır. Fakat bu asidi bozan şeyin, belleği de bozduğu gözlemlenmiştir. Psikiyatrinin kapsama alanına giren bellek bazı bellek bozuklukları vardır. Bunlar;
Bellek Yitimi (Amnezi); Bellek yitimi türlü şokların, saranın ya da histerinin yol açtığı bellek bozukluğudur. Burada hasta, geçmişte olanları anımsayamayabilir. Ve hastalıktan sonraki olağan düzen çevresinde saklamayı sürdürebilir.
Bellek Karışıklığı (Paramnezi); Bellek karışıklığı, çeşitli ruhsal bozuklukların yol açtığı bir bellek hastalığıdır. Bu, hastanın anılarının sırasını karıştırmasına sebep olur.
Bu kadar güçlü bir kavram olan hafızayı geliştirmek tabii ki mümkün. Hafıza teknikleri sayesinde yaşantınızdaki çoğu şeyi değiştirebileceksiniz. Bu tekniklerin mantığını kavradığınız zaman siz de kendi gelişiminizi gözlemleyeceksiniz.
Hafıza Tekniklerinde Bilgiler Beyine Nasıl Kaydedilir?
Peki, hafıza tekniklerinde bilgiler beyine nasıl kaydedilir? hep birlikte inceleyelim. Öğrenme işlemi sadece dış uyarılarla mı gerçekleşiyor? Tabii ki hayır! İç uyaranlarımız, duygularımız, düşüncelerimiz, bazı hayallerimiz, o anki psikolojik durumumuz ve sağlığımız sinir sistemiyle ilgilidir. Mesela çok yorgun olduğunuz halde ilginizi çeken bir olay hafızanızda kalıcı olarak kalabilir. Aynı şekilde zinde olup aklınız başka yerlerde de olabilir. Şöyle bir örnek verelim. Çok yorucu bir gün geçirdiniz. Eve gelip kendinizi yatağa atmak istiyorsunuz. Tam da o esnada telefonunuz çaldı. Çok sevdiğiniz bir arkadaşınız. Telefonda arkadaşınızla ilgili önemli detayı uzun uzun size anlattı. Yorgun olmanıza rağmen anlatılan şeyler aklınızda kaldı. Neden? Çünkü iç uyaranlarınız o anda devreye girdi. Bu sayede öğrenmeye ve yeni anlatılan bilgileri kalıcı olarak beyninize yerleştirmeye müsait oldunuz. Ertesi gün işe gittiniz. İş yerinde toplantıdasınız. Akşamki telefon muhabbeti konusu sizi öylesine meşgul etmiş ki toplantıda konuşulanlardan bir şey anlamadınız. Üstelik sağlıklı olduğunuz halde bilgiler beyninize kaydedilmedi. Çünkü iç uyaranlarınızın yöneldiği kanal farklıydı. Beynimizin bilgileri hafızaya kaydetmesi için yeni bilgiyi test etmesi gerekir. Ve zamanla bilgiyi özetlemesi de aynı şekilde. Kısaca bilgiyi yaşaması lazım. Beyinde sinir hücrelerinin oluşturduğu alanlar vardır. Yani her öğrenilen yeni bir bilgide ağ sistemine bir bilgi daha eklenir. Bu ağlar arasında ne kadar bağ kurulursa beynimizin kapasite işlemi o kadar artmış olacaktır.
Beynimiz, ses kaydedici teyp ya da görüntü kaydedici video gibi değildir. Gelen bilgiler devamlı olarak beyin tarafından sorgulanır. Yukarıda da bahsettiğimiz bellek ya da hafıza beynimizin binlerce fonksiyonundan biridir. Dış taraftan gelen tüm uyarılar duyu organlarımız vesilesiyle algılanır. Ve beynimizde gerçekleşen birçok işlem sonrasında kaydedilir.
Hafıza Teknikleri Eğitimiyle Neler Öğrenilebilir?
Çoğu kişinin aklına takılan bir diğer soruya açıklık getirelim. Hafıza Teknikleri eğitimiyle neler öğrenilebilir? inceleyelim.
Yaratıcı ve Tasarım Odaklı Düşünmeye Başlayacaksınız.
- Alacağınız eğitim sayesinde beyninizde bulunan sağ yarım küre arasında nasıl bir ilişki olduğunu öğreneceksiniz.
- Sağ ve sol yarım küreleri dengeli kullanacaksınız. Bu sayede de beyin kapasitenizi artıracaksınız.
- Elde ettiğiniz etkili beyin gücü ile algılama odaklı düşüneceksiniz.
Hafıza Gücünüzü Geliştireceksiniz.
- Düşünme tarzınızın beyninizdeki yerini keşfedeceksiniz.
- Etkili aktif öğrenmeyi kavrayacaksınız. Bu sayede bu kavramın beyinle arasındaki ilişkiyi tanıyacaksınız.
- Hafıza ve beynin beraber nasıl çalıştığını öğreneceksiniz.
- Hafıza Tekniklerini kullanacaksınız. Bununla da kalmayıp tekniklerin hafıza gücü ve öz güveni nasıl artırdığını göreceksiniz.
Öğrendiklerinizi Hafızaya Aktaracaksınız.
- Okuduğunuz, gördüğünüz veya duyduğunuz bilgileri unutmayacaksınız.
- Hafızanızdaki bilgilere nasıl ulaşacağınızı bileceksiniz.
- Öğrenme, hafıza ve beyin arasındaki bağlantıyı keşfedeceksiniz.
- Hızlı, etkin, kolay, kalıcı öğrenmeyi bileceksiniz.
Topluma Karşı Konuşma Kabiliyetinizi Geliştireceksiniz.
- Görsel Hafıza Teknikleri ile not tutmanın kolaylığını öğreneceksiniz.
- Hafıza gücünüzü eğiteceksiniz. Bu sayede de hitabet ve ikna etme sanatı becerilerini günlük hayatınızla bağdaştıracaksınız.
- Konuşmalarınızı kâğıda bakmadan yapabileceksiniz. Böylelikle de hafızanıza güvenmeyi öğreneceksiniz.
- Konsantrasyon gücünüzü artıracaksınız.
Çevrenizde Olan İnsanları Şaşkına Uğratacaksınız.
- Tanıdığınız kişilerin telefon numaralarını unutmayacaksınız.
- Hafıza gücünüzü ve öğrendiklerinizi çevrenizdekilere gösterebileceksiniz. Böylelikle hem onları etkileyecek, hem de şaşırtacaksınız.
- Eğitim sayesinde iş yerinde, okulda ve bulunduğunuz toplumda mutlaka fark yaratacaksınız.
Hafıza Teknikleri Eğitimi Sertifikası Nereden Alınır?
Şimdi de çoğu kişinin aklına takılan başka bir soruya açıklık getirelim. Hafıza Teknikleri eğitimi sertifikası nereden alınır? Gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım.
Hafıza Teknikleri eğitimi, sizin mesleğinizde başarı yakalamanıza vesile olacaktır. Ayrıca kişisel gelişiminizi doruklara taşıyacaktır. Eğitim sonunda oldukça donanımlı bir hale geleceksiniz. Bununla birlikte insanlara olan iletişiminizi kuvvetlendireceksiniz. Ayrıca derslerde öğrendiğiniz bilgileri iş hayatınızda kullanacaksınız. Gerekli hafıza tekniklerini öğreneceksiniz. Eğitimde öğrendiğiniz teknikleri günlük hayatta kullanıp çevrenizdekileri şaşırtacaksınız. Böylelikle hem işinizde başarılı olup hem de hafızanızın gelişimine katkı sağlamış olacaksınız. Fakat her şeyden önce bu alanda eğitim almalısınız. Alacağınız eğitimin de kalite standartları içerisinde olması gerekir. Çünkü eğitimin ardından sizlere verilecek olan sertifikalarla öne çıkmaya çalışacaksınız. Tüm bunları ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Bu alanda çeşitli eğitim platformları eğitim vermektedir. Bu noktada sizin için en iyi olan enstitüyü bulmalısınız. Biliyoruz ki verilen eğitimin kalitesini araştırmak ve bu araştırma sonucunda elde edeceğiniz tavsiyelere uymak oldukça önemlidir. Güven esaslı ve tecrübeli eğitmenlerle çalışan bir enstitü arayışındaysanız sorunuzun cevabı tek bir kapıya çıkıyor: Boğaziçi Enstitüsü! Bu bakımdan Boğaziçi Enstitüsü size en iyi eğitimi verecek olan enstitüdür. Bunun sebebi Boğaziçi Enstitüsü tecrübeli akademik bir kadro ile çalışır. Eğitimlerin, katılımcıların geleceği için ne kadar önemli olduğunun bilincindedir. Bu sebeple eğitimde alacağınız dersler oldukça verimli ve keyifli geçer. Boğaziçi Enstitüsünün verdiği sertifikalar sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. Neden mi? Çünkü Boğaziçi Enstitüsü uluslararası akredite olan İngilizce sertifika vermektedir. Bunun yanında üniversite onaylı bir sertifika daha sunmaktadır. Bu sayede çok daha donanımlı bir hâle geleceksiniz. Eğitim bitirme sertifikasıyla beraber toplamda 3 sertifika sahibi olacaksınız ve bu sizi 3 adım öne geçirecek. Bu eğitimi edinmek istiyorsanız Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformunu ziyaret edebilirsiniz. Bununla beraber Hafıza Teknikleri Eğitimi için inceleme yapabilirsiniz. Bu eğitimin yanında gelişiminize katkısı olacak başka eğitimlerin listesini de sizler için aşağıda paylaşıyorum. Yazıların üzerine tıklayarak istediğiniz eğitimin sayfasına ulaşabilir, burada araştırma yapabilirsiniz.
Kategoriler
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
13 Ağustos 2023