Eğitim - Güncel Yazıları | Boğaziçi Enstitüsü - Sayfa 1
Eğitim
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
20 dk okuma süresiİş dünyasında ve eğitim hayatında başarılı olmak için sertifika almak oldukça önemlidir. Herhangi bir alanda bilgi ve becerinizi kanıtlamak için sertifika almanız
21 Ağustos
Eğitmen Ne Demek?
7 dk okuma süresiEğitmen, yetkin olduğu alandaki bilgi birikimi ve deneyimlerini belirli bir öğretim programı çerçevesinde öğrencilere aktaran kişidir. Eğitmen, öğretmenden farklı
06 Ağustos
Eğitim Nedir?
15 dk okuma süresiEğitim, kişilerin bilgi, beceri, anlayış ve değerleri kazanmalarını sağlayan bir süreçtir. Genellikle okul, üniversite veya benzeri eğitim kurumları aracılığıyla g
03 Temmuz
Online Eğitimin Faydaları, Avantajları ve Dezavantajları
7 dk okuma süresiGeleneksel eğitim yöntemleri yerini online eğitime bırakınca online yani uzaktan eğitimin faydaları, avantajları ve dezavantajları da merak edilmeye başlandı. İnte
16 Haziran
Dünyanın En İyi Üniversiteleri (2024 Güncel Liste)
26 dk okuma süresiDünyanın en iyi üniversiteleri, 2024 yılı için Quacquarelli Symonds tarafından açıklandı. Her sene düzenli olarak açıklanan dünya üniversite sıralaması verilerine
26 Mayıs
Diksiyon Nedir?
9 dk okuma süresiDiksiyon, sözcükleri doğru ve etkili bir şekilde telaffuz etme, vurgu, tonlama, nefes kontrolü ve genel olarak konuşma becerisini geliştirme sürecidir. Diksiyon, k
23 Mayıs
Uzman Öğretmen Nasıl Olunur?
10 dk okuma süresiUzman öğretmen olmak için öğretmenlik mesleğinde 10 yıl deneyime sahip olmak, MEB tarafından düzenlenen 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı bitirmek v
08 Mayıs
Ön Lisans Ne Demek?
20 dk okuma süresiÖn lisans, üniversite ya da kolejlerde ortalama 2 yıllık yükseköğretim sürecine verilen isimdir. Yükseköğretimin en temel kademesi olan ön lisans derecesi, liseden
26 Nisan
Son Yazılar
En Çok İşe Yarayan Sertifikalar
21 Ağustos 2023
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri
14 Ağustos 2023
Risk Analizi Nedir?
11 Ağustos 2023
Kariyer Hedefiniz Nelerdir Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
10 Ağustos 2023
Mülakat Nedir?
09 Ağustos 2023
Etkin Bir Dinleyici Olmak için Neler Yapabiliriz?
09 Ağustos 2023
Kategoriler
Eğitim, insanların kendi yaşantısı aracılığıyla davranışları üzerinde kasıtlı bir şekilde istendik değişim oluşturma sürecidir. Eğitim; örgün, online, hibrit, yaygın ya da informal (sargın) olmak üzere çeşitli türlere ayrılır.
Eğitim, kişilerin hayatını olumlu yönde etkileyebileceği gibi olumsuz yönde de etkileyebilir. Bu noktada verilen eğitimin içeriği önemli olmaktadır. Eğer eğitim içeriği topluma zarar verici bilgiler içeriyorsa eğitim bireyi ve toplumu olumsuz etkiler. Ancak eğitim içeriği topluma fayda sağlıyorsa ve bireyin gelişimini destekliyorsa toplum ve birey üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Eğitim Yazıları/Blogları Nedir?
Eğitim yazıları/blogları, eğitim ile ilgili herhangi bir konu üzerine yazılmış, bilgilendirici ve rehberlik edici nitelikte olan makalelerdir.
Eğitim yazıları/blogları; üniversite sınavları, online eğitim programları, eğitim sertifikaları, üniversite taban puanları gibi alanlarda yazılan bilgilendirici yazıları içermektedir. Eğitim yazıları/blogları sayesinde kişiler eğitim ile ilgili konularda doğru ve kapsamlı bilgi sahibi olmaktadır. Bu yazıları okuyan kişiler, kendilerini geliştirme yolunda önemli bir adım atmış olur.
Eğitim ile İlgili Yazılar Neleri Kapsar?
Eğitim ile ilgili yazılar şu alanları kapsar:
- Üniversite sınavları
- Online eğitim programları
- Online eğitim programlarının mesleki gelişime etkisi
- Eğitim sertifikaları
- Üniversitelerin taban puanları
- Enstitüler
- Üniversiteler
- Öğrenme modelleri
- Eğitim modelleri
Eğitim ile ilgili Blog Yazmak için Nasıl Araştırma Yapılmalı?
Eğitim ile ilgili blog yazmak için şu şekilde araştırma yapılmalı:
- Eğitim ile ilgili bir konu belirlenmelidir.
- Konunun aranma hacmi araştırılmalıdır.
- Belirlenen konuyla ilgili anahtar kelimeler belirlenmelidir.
- Konunun diğer sitelerde hangi anahtar kelimelerle yazıldığı incelenmelidir.
- Blog yazısının başlık hiyerarşisi kurulmalıdır.
- Yazıyı ilgilendiren alt başlıklar belirlenmelidir.
- Yapılabiliyorsa daha önce yazılmış bazı yazılara link verilmelidir.
- Yazıyla ilgili güncel ve doğru bilgi veren kaynaklardan araştırma yapılmalıdır.
- Yazının alt başlıkları SEO kriterlerine uygun şekilde doldurulmalıdır.
- Yazının URL’si konuya ve anahtar kelimelere uygun olarak belirlenmelidir.
- Eğitim ile ilgili yazılan blog yazısı yayımlanmadan önce kontrol edilmelidir.
- Blog yazısı gerekiyorsa editör kontrolünden ve onayından geçmelidir.
- Yazıya kapak görseli, metin içi görsel ve varsa video eklenmelidir.
- Blog yazısı belirlenen tarihte yayımlanmalıdır.
Eğitim ile ilgili blog yazmak için SEO kurallarını bilmek önemlidir. SEO uyumlu yazılmayan blog yazılarının arama motorlarında başarılı olması ve geniş kitlelere ulaşması mümkün değildir. Dolayısıyla eğitim ile ilgili blog yazılarının SEO uyumlu bir şekilde yazılması gerekmektedir.
Eğitimle İlgili Temel Kavramlar Nelerdir?
Eğitimle ilgili temel kavramlar şunlardır:
- Eğitim
- Öğretim
- Öğretme
- Öğrenme
- Kültür
- Davranış
- Hazır bulunuşluk
- Güdü
- Genel uyarılmışlık hali
- Öğretim yöntemleri
- Dikkat
1. Eğitim
Eğitimle ilgili temel kavramlar arasında ilk sırada eğitim kavramı yer almaktadır. Eğitim, belirli bir alanda kişiye yetkinlik, beceri ve bilgi kazandırmaktır.
Eğitim kavramı eğmek, bükmek ifadesinden gelmektedir. Buradan şu anlaşılmaktadır; eğitim, kişinin davranışlarında değişiklik yaratmayı hedefleyen bir kavramdır.
2. Öğretim
Öğretim, önceden hazırlanan bir eğitim programına uygun olarak düzenli, amaçlı, kontrollü bir şekilde öğretme faaliyetinin yapılmasıdır.
Öğretim, herhangi bir alanda kişiye bilgi aktarma süreci olarak da tanımlanabilir.
3. Öğretme
Öğretme; belli bir alanda, belli bir kişiye ya da gruba sistemli, düzenli ve planlı şekilde beceri ve bilgi kazandırmaktır.
Öğretme faaliyeti, planlı bir şekilde ilerlediği zaman eğitim sürecinden başarılı sonuçlar alınır. Bunun için öğrencilerin gelişimi düzenli aralıklarla takip edilmeli ve dersler buna göre işlenmelidir.
4. Öğrenme
Öğrenme, kişinin edindiği yaşantılar sonucunda davranışlarında oluşan uzun süreli değişimdir. Bu tanımı daha anlaşılır hale getirirsek; öğrenme, kişinin bilgiyi uzun süreli bir şekilde hafızada tutması ve bu bilgiyi yorumlayıp kullanabilmesidir diyebiliriz.
Öğrenme sürecinde en önemli etkenlerden biri, düzenli tekrar yapmaktır çünkü bu sayede bilgi hafızada daha uzun süre tutulur ve daha iyi anlaşılır. Ezberlemek geçmişte bir öğrenme yöntemi olarak kullanılsa da günümüzde bu yöntemin işlevsel olmadığı anlaşılmıştır. Çünkü ezber metodu bilginin gerçekten öğrenilmesini sağlamaz, yalnızca kısa süreliğine akılda kalmasına neden olur.
5. Kültür
Kültür, eğitimin temel kavramları arasında bulunan bir diğer maddedir. Eğitim ile kültür ilişkisi kendi içerisinde üç kavram üzerinden ele alınır: kültürleme, kültürlenme ve kültürleşme.
Eğitim, kültürün nesiller boyunca aktarılmasını sağlar. Eğitim sayesinde bir toplumun kültürü korunur ve gelecek nesillere ulaşabilir. Bu sayede toplumun benliğini kaybetmemesi sağlanır. Eğitim ile kültür ilişkisi kısaca bu şekilde açıklanabilir.
6. Davranış
Davranış da eğitimin temel kavramları arasında yer alır. Davranış, canlının dış çevreye karşı gösterdiği duyuşsal, bilişsel veya psikomotor tepkidir.
Davranış, kendi içerisinde öğrenme ürünü olan ve öğrenme ürünü olmayan şeklinde ikiye ayrılarak incelenir. Örneğin refleksler ve içgüdüler öğrenme ürünü olmayan davranışlar iken bunun haricindeki her türlü davranış öğrenme ürünüdür. Yazı yazmak, matematiksel hesap yapmak gibi akademik alandaki öğrenmeler ile yalan söylememek, birine yardım etmek gibi davranışlar öğrenme ürünü olan davranışlara girer.
7. Hazır Bulunuşluk
Hazır bulunuşluk, kişinin istenen davranışı sergilemesi için yeterli donanıma sahip olmasıdır. Örneğin kişinin hazır bulunuşluk düzeyinin yüksek olması için olgunlaşma, büyüme, isteklilik ve ön öğrenmeler gibi kriterleri karşılaması gerekir.
Örneğin büyüme ve olgunlaşma alanında sorun yaşayan, gelişim geriliği olan çocukların diğer çocuklara oranla hazır bulunuşluk düzeyi daha geriden gelmektedir. Dolayısıyla her iki gruba aynı şekilde öğretim yapılamaz.
Benzer şekilde öğrencinin bir şey öğrenebilmesi için istekli olması ve gerekli ön bilgiye sahip olması gerekir. Örneğin matematik dersinde ikinci derece denklemleri öğrenmeden polinomları öğrenmeye çalışmak mantıksız olacaktır.
8. Güdü
Güdü, diğer adıyla motiv, kişinin harekete geçmesini sağlayan içsel güçtür. Güdü, hem kişinin iç çevresinden hem de dış çevreden yani sosyal çevre ve diğer insanlardan etkilenen bir kavramdır.
Eğitimin temel kavramları arasında bulunan güdü, kendi içerisinde sosyal ve fizyolojik olarak ikiye ayrılır. Sosyal güdüler kabul görme, başarma isteği, ait olma gibi alanları içerirken fizyolojik güdüler açlık, susuzluk, cinsellik gibi alanları içerir.
9. Genel Uyarılmışlık Hali
Genel uyarılmışlık hali, eğitimin temel kavramları arasında bulunan bir diğer kavramdır. Genel uyarılmışlık hali, öğrencinin bir bilgiyi öğrenmesi için yeterli seviyede uyarılmış olması anlamına gelmektedir.
Örneğin bilinci yerinde olmayan, uykusunu alamamış ya da sarhoş olan birinin genel uyarılmışlık düzeyi istenen oranda olmadığı için bu kişilerin verimli bir öğrenme süreci geçirmesi beklenemez. Benzer şekilde yüksek kaygı düzeyindeki öğrenciler için de eğitim ve öğretim süreci kaliteli olmayacaktır.
10. Öğretim Yöntemleri
Öğretim yöntemleri, öğretim faaliyetlerinin öğrencinin yaş, zeka ve gelişim özelliklerine bağlı olarak düzenlenmesidir. Öğretim yöntemleri, öğretim sürecinin daha verimli olması için başvurulan bir alandır.
Günümüze kadar birçok öğretim yöntemi geliştirilmiştir. Öğretim yöntemlerinin her biri farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla öğrencilere eğitim verirken hangi öğretim yönteminin kullanılacağı belirlenen kazanımlara, eğitim içeriğine ve sınıf mevcuduna göre değişebilir.
11. Dikkat
Eğitimin temel kavramları arasında dikkat de bulunur. Dikkat, kişinin düşüncesini belirli bir alan üzerine odaklayabilmesi ve yoğunlaştırabilmesidir.
Dikkat, hafıza, duyum ve öğrenme süreçlerini etkiler. Uyaranların farkına varmak için dikkatin gelişmiş olması gerekmektedir.
Eğitimle İlgili Sözler Nelerdir?
Eğitimle ilgili sözler şunlardır:
- Eğitilmesi gereken tek canlı insandır. (Immanuel Kant)
- Terbiye, insanlardaki kabiliyetleri geliştirme gayesiyle yapılır. (Platon)
- Eğitim, fakirler için sermaye olarak görülür ancak zenginlere göre faizdir. (Heinrich Mann)
- Bilgi edinmek mutluluk verir. (Platon)
- Eğitimden mahrum kalmış bireyler ölene dek şahsiyetsiz kalır. (Ziya Gökalp)
- Refah zamanında eğitim süstür ancak felaket zamanında bir sığınaktır. (Aristoteles)
- Öğretmenlerden ve eğitimden mahrum kalan milletler henüz millet olma konumuna gelememiştir. (Mustafa Kemal Atatürk)
- Eğitimin en iyi ve ilk başladığı yer evdir. (Samuel Smiles)
- Bir ülkenin geleceğini o ülkenin insanlarının aldığı eğitim belirler. (Albert Einstein)
- Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. (Hz. Ali)
- Bilmek beceri olarak görülüyorsa o bilgiyi öğretmek de beceridir. (M. T. Cicero)
- İnsanlar için en güzel terbiye yöntemi, kişinin kendine verdiği terbiyedir. (Walter Scott)
Eğitim ile Öğretim Arasındaki Fark Nedir?
Eğitim ile öğretim arasındaki fark şu şekilde açıklanabilir:
- Eğitim, öğretimi kapsayan bir kavramdır.
- Eğitim, öğretime göre daha geniş kapsamlıdır.
- Eğitimin gerçekleşme süresi, öğretim süresine göre daha uzundur.
- Eğitim, hayat boyu devam ederken öğretim, daha sınırlı bir sürede gerçekleşir.
- Eğitim daima öğretim yoluyla gerçekleşmez.
- Eğitim ile öğretim, işlev bakımından da çeşitli farklara sahiptir.
Örgün Eğitim Nedir?
Örgün eğitim, öğrencilerin yaşa göre gruplara ayrıldığı ve aldığı eğitim ile bir üst eğitim kurumuna geçtiği eğitim türüdür. Örgün eğitimde bireylere diploma verilir ve bu eğitim türü kademeli bir yapıdadır.
Örneğin okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise, lisans, ön lisans ve yükseköğretim örgün eğitim kapsamında ele alınan eğitim kademeleridir. Bu kurumlarda verilen eğitim türü örgün eğitime girer.
Sargın Eğitim Nedir?
Sargın eğitim, diğer adıyla informal eğitim, belli bir plana ve programa dayalı olmadan, kontrolsüz bir şekilde gerçekleşen eğitim türüdür. Sargın eğitimde hangi bilginin ne zaman ve hangi öğrenme metoduyla öğrenileceği belirsizdir.
Kişinin sosyal çevre aracılığıyla öğrendiği bilgiler sargın eğitim kapsamına girer. Sargın eğitim, örgün eğitimin verildiği eğitim kurumlarında yani okullarda da verilebilir.
Hibrit Eğitim Nedir?
Hibrit eğitim, yüz yüze ve uzaktan eğitim sisteminin bir arada kullanılmasıyla uygulanan bir eğitim yöntemidir. Hibrit eğitim sisteminde örgün ve online eğitim modeli birlikte kullanılır.
Eğitim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte hibrit eğitim kavramı ortaya çıkmıştır. Özellikle koronavirüs pandemisi döneminde hibrit eğitim kavramının önemi daha çok anlaşılmıştır.
Online Eğitim Nedir?
Online eğitim, herhangi bir alanda verilecek eğitimin internet üzerinden düzenlenmesine dayanan eğitim modelidir. Online eğitim sisteminde dersler video ve PDF materyalleri aracılığıyla yürütülür.
Online eğitim sisteminde öğrenciler fiziksel olarak bir sınıfa gitmez ve dersleri istediği yerden, istediği zaman öğrenebilir. Bu sayede daha esnek bir eğitim ve öğrenme süreci oluşturulur ve öğrenci dersleri kendi öğrenme hızına uygun bir şekilde öğrenebilir.