Almanca Kursu Nedir?
Eğitim Yazıları

Almanca Kursu Nedir?

Almanca kursu, Alman dilini öğrenmek isteyen kişiler için fiziksel ya da online olarak düzenlenen bir eğitimdir. Kendi içerisinde A1, A2, B1, B2, C1, C2 olmak üzere farklı seviyelere ayrılır. Kişi, kendi dil seviyesine göre ilgili kursa katılıp Almanca öğrenebilir.

Almanca kursu; Almanya’da yaşamak, aile birleşimi ile Almanya’ya yerleşmek, Alman firmalarda çalışmak gibi hedefleri olan kişilerin alması gereken bir yabancı dil eğitimidir. Kişi, eğitim sonunda sertifika alarak bu dildeki yetkinliğini kanıtlamalıdır. Dolayısıyla bu noktada güvenilir kurumlardan eğitim almak önem taşır.

Almanca Kursu Nasıl Alınır?

almanca kursu nasıl alınır

Almanca kursu, bu alanda eğitim düzenleyen onaylı kurumlardan alınmalıdır. Örneğin üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri, MEB onaylı kurumlar ya da üniversite onaylı kurumlar tarafından düzenlenen Almanca eğitimine katılım sağlanabilir.

Kişi, kendi seviyesine göre eğitim almalıdır. Örneğin Almanca hiç bilmeyen biri bu dili sıfırdan öğrenmek zorunda olduğu için başlangıç seviyesinde olan A1 ve A2 kurslarını almalıdır. Zamanla seviye geliştikçe B2, B2, C1 ve C2 eğitimlerine geçilebilir.

Bu kurs programlarına katılan kişilerin eğitim sonunda sertifika verilip verilmediğine dikkat etmesi gerekir. Eğitimi almadan önce mutlaka bu kriter araştırılmalıdır aksi takdirde kişi bilgi düzeyini kanıtlayacak bir belgeye sahip olmayacaktır. 

Almanca Kurs Fiyatları Ne Kadardır?

Almanca dil kursu fiyatları 190 TL ile 5000 TL arasında değişir. Kurs fiyatları, eğitimi düzenleyen kurumun dersleri online ya da fiziksel bir ortamda düzenlemesine göre değişir. 

Örneğin online Almanca kursu fiyatları ortalama 190 TL ile 500 TL arasındadır. Ancak fiziksel düzenlenen kursların fiyatı 2000 TL ile 5000 TL arasında farklılık gösterir. Online kurslar genelde fiziksel olanlardan daha uygundur çünkü fiziksel kurslarda eğitimi düzenleyen kurumun giderleri daha fazla olmaktadır.

Almanca Nasıl Öğrenilir?

almanca nasıl öğrenilir

Almanca, bu alanda düzenlenen kurslara katılarak öğrenilir. Almanca öğrenmek isteyen kişiler, kendi seviyesine uygun olan eğitime kaydolmalıdır. Sıfırdan Almanca öğrenenler başlangıç düzey (A1-A2), başlangıç seviyesinde olan kişiler orta düzey (B1-B2) ve orta düzeyde olanlar ise ileri seviye eğitimlere (C1-C2) katılmalıdır.

 

 

Üniversitelerin Almanca Öğretmenliği, Almanca Mütercim ve Tercümanlık, Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okuyarak da bu dili öğrenmek mümkündür. Öte yandan kişi, bu alanda hazırlanan eğitim kitaplarını alarak kendi kendine de bu dili öğrenebilir. İnternette bulunan eğitim videoları sayesinde bu dili öğrenmek, uygulanabilecek bir diğer seçenektir.

Almanca Öğrenmek için Hangi Kitaplar Okunabilir?

Almanca öğrenmek için şu kitaplar okunabilir:

  • Almanca'ya Başlayalım Mı? - Burak Kızıltaş
  • Almanca öğrenmek - Paralel Metin - Basit Hikayeler Iki Dilli (Almanca - Türk) - Polyglot Planet Publishing
  • Almanca Öğrenin - Hızlı / Kolay / Etkili - Pinhok Languages
  • Pratik Almanca Öğrenme - Ezgi Cankut
  • Almanca Kelime Kitabı - Pinhok Languages
  • 1001+ Temel İfadeler Türk - Alman - Gilad Soffer
  • 1001+ Egzersizler Türk - Alman - Gilad Soffer
  • Almanca Dilbilgisi - Nurten Yıldız
  • Almanca Alıştırmalar - Zafer Ulusoy
  • Şiirle Almanca Öğretimi - Bülent Kırmızı
  • Almanca Konuşma Kılavuzu - Zafer Ulusoy
  • Almanca Konuşma Kılavuzu - Metin Yurtbaşı
  • Almanca Günlük Konuşmalar - Ender Ereneli
  • Uygulamalı Almanca Dilbilgisi - Ender Erenel
  • Temel Almanca Dil Bilgisi - Tahir Deveci
  • Almanca Grameri ve Öğrenimi - Salih Koca
  • En Kolay Almanca Öğretimi - Mine Toker
  • Uluslararası Almanca Yazışma Teknikleri - Tekin Gültekin

Almanca Dil Seviyeleri Nelerdir?

Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'na (CEFR) göre Almanca dil seviyeleri A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 olmak üzere altıya ayrılır ve şu şekilde ifade edilir:

Almanca Dil Seviyeleri

Düzey

Ne İşe Yarar?

A1

Başlangıç

En temel şekilde günlük iletişim kurmayı sağlar. (Almanca sayılar, selamlaşma, tanışma, Almanca renkler, saat sorma gibi...)

A2

Başlangıç Üstü

Zaman ifadeleri, dönüşlü fiiller, bağlaçlar gibi ifadeleri kullanarak günlük dilde konuşmayı sağlar. 

B1

Orta

Temel deyimler, atasözleri ve kalıp ifadeleri bilmenizi sağlar. Neden-sonuç ilişkisi kurma, amaç bildirme gibi cümleleri kurmayı sağlar.

B2

Orta Üstü

Mail diline hakim olmanızı ve resmi yazışmaları okuyup anlamanızı sağlar. Almanca haber okumanızı kolaylaştırır.

C1

İleri

İş dünyasında ve akademik alanda kullanılan Almancayı bildiğinizi ifade eder.

C2

İleri Üstü

İş dünyasında kullanılan Almanca da dahil olmak üzere bu dili anadil düzeyinde akıcı konuşmayı sağlar.

 

Almanca dil seviyeleri başlangıç, orta veya ileri düzey olmasına göre sınıflandırılmıştır. Kişi, bu seviyeleri sırayla öğrenmelidir. Her seviyede Alman dili ile ilgili yeni ve bir önceki seviyenin üstünde olan bilgiler öğrenilir. Böylece kişi, bu dil ile ilgili bilgi düzeyini arttırmış ve iletişim kurma becerisini geliştirmiş olur.

Almanca A2 Seviyesine Ne Kadar Sürede Gelinir?

Almanca A2 seviyesine ortalama 2 ile 5 ay içerisinde gelinir. Bu dilde temeli olan kişiler A2 seviyesine daha hızlı bir şekilde gelir.

A2 seviyesine gelmek için önce A1 seviyesi öğrenilmelidir. A1 seviyesi her gün 3 saat çalışma ile ortalama 2 ay içerisinde bitirilebilir. A2 seviyesi de her gün 3 saat ders çalışarak yaklaşık 3 ay içerisinde bitirilebilir. Dolayısıyla A2 seviyesine gelmek için ortalama 5 ay yani 20 hafta ayırmak gerekir. Fakat kişinin dil öğrenmeye yatkınlığı yoksa bu süre daha uzun sürebilir.

Almanca C1 Seviyesi Ne Kadar Sürer?

Almanca C1 seviyesine gelmek ortalama 1,5 yıl sürer. C1 seviyesi ileri düzey olduğu için yoğun bir çalışma gerektirir. C1 kursu yaklaşık 6 ay sürer. Dolayısıyla bu dili öğrenmek için günde 4 saat ayıran bir kişi, 24 hafta içerisinde C1 seviyesine gelebilir.

C1 seviyesine gelmek için kişinin önce A1, A2, B1 ve B2 seviyelerini bitirmesi gerekir. Yani kişi önce başlangıç ve orta seviyeleri öğrenmelidir. A1 ve A2 konuları ortalama 5 ay içerisinde öğrenilir ancak B1 ve B2 konuları orta düzey olduğu için daha uzun zaman alabilir. B1 ve B2 konularını öğrenmek ortalama 7 ay sürer. C1 seviyesine gelindiğinde ise konular daha zor olduğu için öğrenmek daha çok vakit alacaktır. Dolayısıyla yaklaşık 6 aylık sıkı bir çalışma gerekir.

Almanca Dil Sertifikası Nasıl Alınır?

almanca dil sertifikası nasıl alınır

Almanca dil sertifikası, bu dilde eğitim alan kişilere bilgi seviyesini kanıtlaması için verilen belgedir. Online ya yüz yüze düzenlenen kurslar sonunda bu belge verilir. Bazı kurumlarda dersler bittikten sonra yapılan sınavda başarılı olan kişilere Almanca dil sertifikası verilmektedir.

Almanca dil sertifikası; üniversite onaylı, MEB onaylı, enstitü onaylı gibi niteliklere sahip olmalıdır aksi takdirde onaylı olmayan sertifikalar iş görüşmelerinde, aile birleşimi başvurularında vb. geçerli olmayabilir. Ayrıca bu sertifikalar dil seviyesine göre ayrılmıştır. Aşağıda dil seviyelerine göre sertifika almak için yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

 

Almanca A1 Sertifikası Nasıl Alınır?

Almanca A1 Sertifikası, bu dilde A1 seviyesinde eğitim alıp sınava girerek alınır. Sınavda başarılı olan kişilere A1 dil sertifikası verilir.

Çoğunlukla A1 eğitimi sonunda sınav düzenlenir. Bu sınav kişinin okuma, yazma, anlama ve dinleme becerilerini ölçmeye yönelik yapılır. Dört aşamada da yeterli puanı alan kişiler sertifika almaya hak kazanır. Bu sertifika daha çok Almanya D tipi vize almak isteyenlere yöneliktir.

Almanca A2 Sertifikası Nasıl Alınır?

Almanca A2 Sertifikası, bu dilde A2 seviyesinde düzenlenen kurslara katılmak ve eğitim sonunda düzenlenen sınavda başarılı olmak koşuluyla alınır.

A2 seviye dil sertifikası almak için ilgili eğitimi onaylı kurumlardan almaya dikkat etmek gerekir. Örneğin enstitü, üniversite ya da MEB onaylı kurumlar tarafından düzenlenen fiziksel ya da online A2 Almanca kursu sonunda bu sertifika alınır.

Almanca B1 Sertifikası Nasıl Alınır?

Almanca B1 Sertifikası, bu dil ile ilgili B1 seviyesinde hazırlanan kursa katılıp dersler bitince sınava girerek alınır. Sınavda yeterli puanı alarak başarılı olan kişiler B1 Sertifikası almaya hak kazanır.

B1 seviye dil sertifikası almak isteyen kişilerin yine bu alanda geçerli ve güvenilir eğitim düzenleyen kurumlara başvurması gerekir. Örneğin MEB, üniversite, enstitü gibi çeşitli güvenilir kurumlar tarafından düzenlenen eğitimlerin sonunda alınan sertifikalar iş başvurularında geçerli kabul edilecektir.

Almanca Sertifikası Ne İşe Yarar?

almanca sertifikası ne işe yarar

Almanca sertifikası şu işe yarar:

  • Yeni bir yabancı dil öğrendiğinizi göstermenizi sağlar.
  • Öz geçmişinizi güçlendirir.
  • Almanya’da aile birleşiminden yararlanmanın önünü açar.
  • Almanya D tipi vize almaya yardımcı olur.
  • Almanlarla iş birliği yapan uluslararası firmalarda çalışma fırsatı sunar.
  • Almanya’da çalışmak isteyenlerin avantajlı olmasını sağlar.
  • Kişinin ikinci bir yabancı dil öğrendiğini kanıtlamasına yardımcı olur.
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat